Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6 TD] Auto się nie domyka

Awatar użytkownika
lukaszk1989r
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.6 TD] Auto się nie domyka

Post autor: lukaszk1989r » 31 sie 2009, 19:29

Witam, moje audi gdy przekręcę kluczykiem lub z pilota się nie domyka tj ten bolec obok szyby chowa się ale nie do końca i gdy pociągnę za klamkę to auto się otwiera z wszystkimi zamkami. Znalazłem na to sposób tj najpierw zaklucz am auto a po chwili poprawiam kluczykiem , tak mocno przekręcając aż ten bolec wpadnie głębiej. Rozebrałem dzisiaj boczek i bez tapicerki działa elegancko, gdy założę tapicerę to już są problemy.... niby nic nie haczy .. nie wiem, pomóżcie

lukwoj21
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukwoj21 » 31 sie 2009, 21:30

Bolec ten co ci sie nie chowa pewnie chaczy lub trze o boczek,wykrec bolec i spróbuj bez niego zamknac.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 31 sie 2009, 21:46

możliwe że masz lekko wykrzywiony drut od zamka.najlepiej wyciągnij bolec i złóż wszystko bez niego i sprawdź jak poprawnie będzie działało, jeśli tak załóź bolec i po kłopocie-jeśli nie będzie się trzymał użyj jakiegoś kleju-choćby kropelki ;-)

Awatar użytkownika
lukaszk1989r
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukaszk1989r » 01 wrz 2009, 11:04

robiłem próby bez bolca.... to samo niestety

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 01 wrz 2009, 12:26

lukaszk1989r pisze:robiłem próby bez bolca.... to samo niestety
zobacz czy linka od klamki nie ciągnie, bo często jak się składa tapicerkę drzwi to linka nie leży jak trzeba i dzieją się cuda.

Awatar użytkownika
lukaszk1989r
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukaszk1989r » 02 wrz 2009, 00:51

a jak siedzę w aucie i mam zamknięte drzwi i wcisnę bolec a pozniej go podniosę to nie mogę otworzyć drzwi od środka, muszę opuszczać szybę

Awatar użytkownika
kaczaza5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kaczaza5 » 02 wrz 2009, 01:45

Kolega kubik, dobrze gada ja bym mu <piwo> postawił :mrgreen:
Jestem tego prawie pewny, że Twoje problemy z zamykaniem auta będą spowodowane linką...
Linka powinna być ułożona na drzwiach w takich plastikowych zatrzaskach i w klamce w odpowiednim miejscu włożona...

Awatar użytkownika
Metal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Metal » 02 wrz 2009, 08:37

Miałem tak samo jak mówisz zamykałem ze środka drzwi i wciskałem bolec potem chciałem otworzyć ze środka to musiałem szybe otwierać i otwierać z zewnątrz :-/ Nie pomagało nic jedyne co pomogło to przestawienie pręta metalowego tego od bolca(odkręcenie albo dokręcenie) i teraz chodzi ok :mrgreen: Może i dziwny sposób ale wszystko jest tak jak powinno

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 02 wrz 2009, 21:03

A czy równo założyłeś boczek? Wszystkie zaczepy wsunięte do końca? Śrubki przykręcone?

Wczoraj akurat też się z tym bawiłem u siebie. Linka od otwierania drzwi jest niżej niż drut idący do manetki. Jeśli linkę wczepiłeś w zapinki, o których wspomniał kubik, to raczej gdzie indziej dopatrywałbym się problemu.

Czy na te otwory w drzwiach, w którą idą zapinki od boczka założyłeś gumowe podkładki, które są tam po to żeby boczek nie stukał? Może gdy się bawiłeś z zakładaniem boczka drzwi, to podkładka ze znajdującego się obok zamka otworu na zapinkę wpadła w zamek? Wcale o to nietrudno - wczoraj się o tym przekonałem.

Edit:
Sam też mam mały problem z zamkami po wymianie linki. Gdy zamknę wszystkie drzwi i wcisnę manetkę w przednich drzwiach pasażera, to nie zamykają się wszystkie drzwi centralnym tak jak to było do tej pory, tylko te jedne drzwi i centralny się nie odzywa. Natomiast gdy wyciągam manetkę do pozycji otwarte, to wtedy się odzywa pompka w bagażniku. Co ciekawe z pilota otwierają się i zamykają wszystkie drzwi jak wcześniej. Manetki we wszystkich drzwiach oczywiście zamykają i otwierają.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 02 wrz 2009, 22:23

grze pisze:Gdy zamknę wszystkie drzwi i wcisnę manetkę w przednich drzwiach pasażera, to nie zamykają się wszystkie drzwi centralnym tak jak to było do tej pory, tylko te jedne drzwi i centralny się nie odzywa. Natomiast gdy wyciągam manetkę do pozycji otwarte, to wtedy się odzywa pompka w bagażniku. Co ciekawe z pilota otwierają się i zamykają wszystkie drzwi jak wcześniej. Manetki we wszystkich drzwiach oczywiście zamykają i otwierają.
A czy w stacyjce siedział kluczyk, bo gdy siedzi to chyba tak się dzieje. Chciałem to przed chwilą sprawdzić ale w mojej osiemdziesiątce podła pompka centralnego i jest odłączona, poszedłem do drugiej a tam ktoś zabrał akumulator :evil: .
Co do problemu autora tak też miałem podobnie jak zmieniłem linkę. Okazało się że jak wcześniej wspominali koledzy źle wkładałem pancerz linki do wewnętrznej klamki. Efekt był taki że linka była trochę wyciągnięta i blokowało.

Awatar użytkownika
lukaszk1989r
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukaszk1989r » 03 wrz 2009, 00:05

Witam, problem rozwiązany, źle linka była włożona do manetki klamki wewnętrznej . Dzięki za pomoc, poniżej wklejam zdjęcie jak powinno być a w kółeczku miejsce w którym nie powinien być koniec pancerzu

Obrazek

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 03 wrz 2009, 11:53

lukaszk1989r, w miejscu gdzie masz zaznaczone kółko na zdjęciu powinna iść jeszcze na to metalowa zapinka szerokości kilku milimetrów, wciskana od góry. przynajmniej ja taką mam w b4, a u Ciebie jej nie widzę.

aldi, dzięki za rozjaśnienie sprawy. faktycznie centralny działa od środka dopiero po wyjęciu kluczyka ze stacyjki :shock: znaczy, że wszystko jest OK? :-)

Awatar użytkownika
Arten
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arten » 13 wrz 2009, 13:39

Witam dokleję się do tematu mam problem z domykaniem drzwi z centralnego od kierowcy :/ tzn czasem zaskoczy czasem nie od pasażera tez zaczyna tak się robić. Od kierowcy teraz praktycznie już nie ma centralnego :/ czym to może być spowodowane? Z góry dzięki za pomoc ;)

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 14 wrz 2009, 10:08

Arten, nie wiem czy na tym forum czy innym czytałem że mogą się zużyć styki w siłowniku odpowiedzialne za przekazywanie impulsów informujących o położeniu rygielków. Można by to sprawdzić miernikiem (żaróweczką) przy pompce w bagażniku, trzeba zdjąć kostkę z pompki, jeden koniec miernika podłączyć pod plus drugi pod styk którym idzie impuls z drzwi. Najlepiej robić to we dwie osoby jedna zasuwa i odsuwa dane drzwi a druga miernikiem szuka przewodu na którym kontrolka zapal się i gaśnie. Później powtórzyć to jednym wejściem miernika podłączom pod minus/masę, ponieważ plus to sygnał do zamknięci a minus do otwarcia (albo odwrotnie). Stały plus i minus znajdziesz w tej kostce.
Jeśli sygnał plusowy i minusowy będzie poprawny to musi być coś z pompką. Jeśli nie będzie docierał to ginie w samym siłowniki albo na drodze siłownik > pompka, np. jeśli wpięty jest uszkodzony sterownik centralnego z pilota.

Awatar użytkownika
Arten
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arten » 14 wrz 2009, 10:36

np. jeśli wpięty jest uszkodzony sterownik centralnego z pilota.
Jeśli nie mam centralnego z pilota to co to może być? Czyli tak na chłopski rozum to gdzieś może być przewód uszkodzony? W przeciągu tygodnia sprawdzę ;) wielkie thx za pomoc jak sprawdzę to odnotuję na forum ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl