[b3 1.6D] Czarna maź w zbiorniczku wyrównawczym
[b3 1.6D] Czarna maź w zbiorniczku wyrównawczym
Witam mam problem. W zbiorniczku wyrównawczym zauważyłem czarną maź moim zdaniem wygląda to na wydmuchaną uszczelkę pod głowica i teraz niewiem co z tym zrobic bo autko niedawno kupiłem a tu teraz takie coś a mam pytanie moze tak byc ze w płynie był jakis syf?
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2009, 16:47 przez patryk18, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Skoro masz zwykły diesel to silnik ma oznaczenie JK. To że nie masz TD likwiduje jedną z przyczyn oleju płynie - chłodniczke olejową.patryk18 pisze:silnik mam zwykły diesel a co do objawów to nic sie nie dzieje tylko troche kopci ale na czarno
A to że dymi to każdy diesel tak ma <ok>
Sprawdź czy na miarce oleju nie widać szarej mazi lub dziwnie wyglądającego oleju. Jak zagrzejesz autko do 90°C sprawdź czy węże wodne (zwłaszcza górny) idący od chłodnicy do głowicy nie jest strasznie twardy. Sprawdź też czy przy pracującym silniku nie ma bąbelków powietrza w zbiorniku wyrównawczym.
jak na razie to tych przyczyn niema wczoraj spuściłem płyn i przepłukałem układ wodą zobaczymy co będzie później.spiczi pisze:Sprawdź czy na miarce oleju nie widać szarej mazi lub dziwnie wyglądającego oleju. Jak zagrzejesz autko do 90°C sprawdź czy węże wodne (zwłaszcza górny) idący od chłodnicy do głowicy nie jest strasznie twardy. Sprawdź też czy przy pracującym silniku nie ma bąbelków powietrza w zbiorniku wyrównawczym.
- bieniek1984
- Forum Audi 80
Czarna maź oznacza najczęściej jedno, masz kolego wycieki oleju do płyny chłodzącego. Sprawdz stan oleju czy ci go nie ubywa. Na 99% uszczelka pod głowicą. Koszt dobrze zrobionej wymiany ok 800zł uszczelka olej, filtr oleju, planowanie głowicy, płyn chłodniczy, uszczelka pokrywy zaworów. Najdroższę to planowanie głowicy i robocizna. Oczywiście później dochodzi jeszcze czyszcznie całego układu z oleju.
[ Dodano: 2009-09-07, 20:48 ]
P.S. no chyba że lejesz olej do zbiorniczka wyrównawczego
[ Dodano: 2009-09-07, 21:03 ]
Ktos zmienil pyłyn przed sprzedaża i tyle. Dlatego go nie było widać a wogóle sprawdzałeś jak kupowałeś czy w zbiorniczku nic nie ma ??
[ Dodano: 2009-09-07, 20:48 ]
P.S. no chyba że lejesz olej do zbiorniczka wyrównawczego
[ Dodano: 2009-09-07, 21:03 ]
Ktos zmienil pyłyn przed sprzedaża i tyle. Dlatego go nie było widać a wogóle sprawdzałeś jak kupowałeś czy w zbiorniczku nic nie ma ??
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Panowie, nie traktujcie planowania głowicy jak normalną czynność przy wymianie uszczelki. Planowanie to ostateczność mająca na celu ratowanie krzywej głowicy. Jeśli głowica jest prosta to na kij ją planować? Oczywiście warto oddać głowicę do sprawdzenia pod kątem szczelności i tego czy jest prosta. Ale oddawanie głowicy do planowania "w ciemno, bo tak trzeba" według mnie jest ludzką głupotą.bieniek1984 pisze:Najdroższę to planowanie głowicy
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- bieniek1984
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
W pewnością głowica będzie miała pęknięcia miedź zaworami, ale tym akurat bym się nie przejmował bo chyba tylko nowe w tym miejscu były całe.
Sorki, pisałem z telefonu i chyba słownik mi się pomylił :oops:trepek pisze:Nie chcę zakładać off-topica ale co oznacza "pęknięcia miedź wczorami".
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2009, 22:22 przez Motostacja pl, łącznie zmieniany 1 raz.