[B3/B4 ALL] Diagnostyka VAG
- radziobiker
- Forum Audi 80
A gzdie w VAG'u to znaleźć?Danek pisze:Jeśli w silniku ABT to zależy od rocznika auta, a dokładnie od typu ECU starsze modele (do 93 roku) nie dają takiej możliwości, nowsze (od 93) dają możliwość odczytu m.in. temperatury płynu.kubik pisze:Mam pytanie do znawców Vaga, czy można vagiem odczytać temperaturę silnika ?
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zmiana softu, komputera, czy tylko zmienić czasy wtrysków?
Witam. W mojej niuni jakiś czas temu padł silnik. Dokładnie panewka na 3 cylindrze. było stukanie ale myślałem że to z źle ustawionego zapłonu. Okazyjnie kupiłem silnik prawie nówka b3 1.8 JN(do 20000 km) i porażka. Nijak nie wejdzie (sam słupek z moimi kolektorami i resztą). No to szukam drugiego silnika. Tym razem ma być z b4 2 literki. No i kupiłem taki. Ten "nowy" miał nieco inny kolektor a i tak musiałem je zamienić ponieważ mam sekwencję z wwierconymi wtryskami gazowymi. Po zmontowaniu okazało się że silnik kompletnie stracił na mocy. Ale to nic, ponieważ dowiedziałem się gdzie jest umieszczone oznaczenie silnika i jak pogimnastykowałem się to odczytałem trzy literki ADA. To już wiedziałem że będzie problem. Sugerowałem się napisem na bloku 2.0. I tu pytanie. Jak uaktywnić w VAG 409 możliwość zmian czasów wtrysków, ponieważ stare nastawy go zalewają. Tu muszę pokombinować. Gazownik który może mi też zczytać wtryski benzynowe mówi mi że mam za duże czasy jak na 1.6. Są 2.0-2.1 ms a gazowe mam średnio 1.7-1.8. Ale nie da się ustawić gazu jak trzeba, ponieważ są "fałszywe" dane z wtryskiwaczy benzynowych. Nie dość że brak mocy to spalanie jakbym miał V6. A tu małe g.. siedzi co ma tylko 1.6. Mam jeszcze ten kolektor z ADA z wtryskami. Myślę "na chama" kupić i zamienić komputery. Jeszcze przewody z wtryskiwaczy są poucinane ale może jakoś bym doszedł do ładu i musiałbym oddać kolektor do gazownika żeby umieścił mi tam wtryskiwacze gazowe. A gdyby ktoś miał pomysł na wgranie softu z ADA to byłoby super. A 90 % WIELKICH DIAGNOSTÓW co się ogłaszają to bym ...... Co podjeżdżam to za stare auto. Tylko roczniki 97 i młodsze. PROSZĘ tylko o radę co byłoby najlepszym rozwiązaniem. Na razie ponad 4000 w plecy i żadnego efektu.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Witam.
Mam pytanie. Czy któryś z kolegów posiada dane dotyczące grup i bloków pomiarowych dla silnika ABT z nowszym ECU i czy zechciałby się podzielić tymi informacjami w tym temacie. Trochę danych zamieścił kolega krychu, oprócz tego na forum jest diagnostyka VAG dla diesla, w dziale download jest opis dla ABK, a dla ABT nie ma nic. Chciałem trochę rozgryźć ten temat, ale ciężko cokolwiek znaleźć. Z góry dzięki.
Mam pytanie. Czy któryś z kolegów posiada dane dotyczące grup i bloków pomiarowych dla silnika ABT z nowszym ECU i czy zechciałby się podzielić tymi informacjami w tym temacie. Trochę danych zamieścił kolega krychu, oprócz tego na forum jest diagnostyka VAG dla diesla, w dziale download jest opis dla ABK, a dla ABT nie ma nic. Chciałem trochę rozgryźć ten temat, ale ciężko cokolwiek znaleźć. Z góry dzięki.
pozwoliłem sobie odgrzać temat , gdyż poszukuję kogoś z vagiem z okolic północno - wschodniej polski.W celu zrobienia logów statycznych i dynamicznych . Najlepiej żeby był to ktoś z Olsztyna lub Białegostoku, ale nie koniecznie ;]
[ Dodano: 2009-12-20, 21:45 ]
pozwoliłem sobie odgrzać temat , gdyż poszukuję kogoś z vagiem z okolic północno - wschodniej polski.W celu zrobienia logów statycznych i dynamicznych . Najlepiej żeby był to ktoś z Olsztyna ewentualnie z Białegostoku, ale nie koniecznie ;]
[ Dodano: 2009-12-20, 21:45 ]
pozwoliłem sobie odgrzać temat , gdyż poszukuję kogoś z vagiem z okolic północno - wschodniej polski.W celu zrobienia logów statycznych i dynamicznych . Najlepiej żeby był to ktoś z Olsztyna ewentualnie z Białegostoku, ale nie koniecznie ;]
-
- Forum Audi 80
561
witam i przepraszam że się podpinam potrzebuje pomocy i założyłem posta ale bez skutku przy diagnozie vag wyskakuje taki błąd
a oto dokładny opis tego błędu:
00561-Shareware Version. To Decode all DTC"s
09-10- Please Register/Activate-Intermittent
proszę o pomoc
a oto dokładny opis tego błędu:
00561-Shareware Version. To Decode all DTC"s
09-10- Please Register/Activate-Intermittent
proszę o pomoc
-
- Forum Audi 80
[ Dodano: 2009-12-21, 20:26 ]
Vision pisze:krańcowa regulacja składu mieszanki uboga>ciśnienie paliwa , pompa ,MAF , wtryskipiotrekkwp pisze:00561-Shareware Version. To Decode all DTC"s
Vision tyle że to jet silnik ABT na jednopunkcie czy to może być przyczyna tego że auto długo jeździ na gazie może mapa się rozwaliła co Ty na to? a ma może ktoś crack-a ?