[ALL] klej po naklejkach
[ALL] klej po naklejkach
Mam taki problem, na tylnej klapie miałem naklejkę. Lecz został z niej tylko klej który się nie klei tylko jest taki twardy jakby zasechł czy da rade to usunąć ?
No tak, sposób z suszarką jest dobry ale na odklejenie naklejki. Jeśli Kolega nie ma już naklejki, tylko rozeschnięty klej po niej, to suszarką zawiele nie zdziała. Ja bym spróbował benzyną ekstrakcyjną. Jest jeszcze preparat do odtłuszczania, który bardzo ładnie zmywa klej po naklejkach ale w tej chwili nie mogę Ci podać jego nazwy. Poza tym nie wiem czy nie uszkodziłby on lakieru.
- percevalle
- Audi 80 Klub
percevalle, a czemu wg Ciebie temat do zamknięcia?
Przemo95, podjedź na myjnię ręczną. Tam zazwyczaj mają przeróżne środki aktywne powierzchniowo, które są w stanie usunąć np smołę. Być może tego typu środki będą również skuteczne na ten klej.
A jak nie to musisz szukać rozpuszczalników przeznaczonych typowo do klejów. Np do SuperGlue są specjalne rozpuszczalniki (powinien być bezpieczny dla lakieru) i może rozpuści też taki klej.
Przemo95, podjedź na myjnię ręczną. Tam zazwyczaj mają przeróżne środki aktywne powierzchniowo, które są w stanie usunąć np smołę. Być może tego typu środki będą również skuteczne na ten klej.
A jak nie to musisz szukać rozpuszczalników przeznaczonych typowo do klejów. Np do SuperGlue są specjalne rozpuszczalniki (powinien być bezpieczny dla lakieru) i może rozpuści też taki klej.
super glue jest z tego co się orientuję klejem cjanopanowym, a kleje na naklejkach nie są tego typu klejami więc zmywacz do super glue może tego nie łyknąć. Pomijając już fakt, że bardzo ciężko ten zmywacz kupić.yawor pisze:Np do SuperGlue są specjalne rozpuszczalniki (powinien być bezpieczny dla lakieru) i może rozpuści też taki klej.
no to nie ma się co dziwić, że nic nie dało. nie dałeś nawet preparatowi zadziałać. To trzeba najpierw dobrze zwilżyć, chwilę odczekać i dopiero się wziąć za wycieranie, a nie jechać po suchym. Tak, to niczym nie usuniesz tego kleju, a tylko lakier porysujesz.Przemo95 pisze:na początku wziąłem zwilżyłem ściereczkę bęzyna i wycierałem naklejkę ale nic nie dało
Poza tym pierwsze co, to zrób tak jak pisze yawor, pojedź na dobrą myjnię ręczną gdzie mają porządną chemię i powiedz im, że zależy CI na usunięciu tej nalepki. Może uda im się czymś to ruszyć, a Ty wtedy tylko dokończysz sprawę. Poza tym lepiej jest czyścić wymytą karoserię niż brudną, bo wtedy ją dodatkowo rysujesz.