Witam niedawano zdejmowany był pasek rozrządu w moim Audi, wydawałao mi sie ze mechanik ustawił go teraz dobrze bo ma jakby wiecej mocy moge wciskac mniej gazu żeby jechac z prędkoscia 80-100km
dlatego zerknałem na całe ustawienia i sie zdziwiłem mianowicie kiedy ustawie wał w pozycji 0 tzn wg wskaźnika na wale i osłonie równam je ze sobą, blaszki z dziurami na obyu wałkach rozrządu obrócone sa o jeden ząb w prawo jednakowo, powinno powinny byc chyba idealnie prosto
Czy moge jeździić z takim ustawieniem ?? czy cos sie moze stać?? Co sie dzieje w tym momencie z silnikiem kiedy przestwione sa wałki ??
[B4 ABC] Przestawiony rozrząd
-
- Forum Audi 80
Teoretycznie rozrzad powinein byc ustawiony na znaki zawsze, bo tak ten silik skonstruowali. Sprubuj przekrecic jeszcze raz walem i ponownie ustawic kolo pasowe na znaki. Na kole moze byc jakis inny znak, u Siebie jakims cudem mialem dwa... Ale po przekreceniu o 180 stopni zgadzaly sie oba walki (czyli byly poziomo) teraz nie pamietam ale chyba wiekszymi dziurami do wewnatrz.
Najprościej to ustawić wał na 0boskijacek447 pisze:ustawie wał w pozycji 0 tzn wg wskaźnika na wale i osłonie równam je ze sobą, blaszki z dziurami na obyu wałkach rozrządu obrócone sa o jeden ząb w prawo jednakowo, powinno powinny byc chyba idealnie prosto
wkecić blokade wału do bloku (zamiast czujnika położenia wału)
wziąść blokadę wałków i zobaczyć czy będzie pasowała
po zblokowaniu wału głównego na 0 wałki rozrządu powinny byc prosto (duże otwory skierowane do wewnątrz)
Tylko ze ta blokade na walki ciezko dorwac i w nie kazdym warsztacie to maja. U mnie kiedys rozrzad przeskoczyl (4 zabki, obylo sie bez kolizji zaworow z tlokami) na glowicy po stronie kierowcy. Zluzowalem pasek zsunolem go z kola na walku, przekrecilem walek kluczem (nie pamietam rozmiaru) na swoje miejsce i ponownie nasunolem pasek. Nic niczym nie blokowalem. To ze sie przestawil o jeden zabek moze miec w sumie wplyw na prace silnika. Moze chodzic ciut lepiej badz gorzej. Pamietam (moze zly przyklad) ale w maluchach wlasnie sie przestawialo walek rozrzadu aby zawory sie wczesniej otwieraly. U Ciebie jest ten sam efekt, zawory otwieraja sie wczesniej. Ale ja bym ustawil go tak jak ma byc.
-
- Forum Audi 80