[B4 1.9 TDI 1Z] olej silnikowy???
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Podłaczę się do tematu panowie. Jak kupiłem swoją ninię jakieś przeszło dwa miesiące temu to w silniku był zalany olej lotos city, minerał. Nieroztropnie zaraz po kupnie wymieniłem na taki sam olej. Teraz jednak nie co sie juz dowiedziałem na ten temat i chciałbym go czym prędzej zmienić. Lada moment jadę na dociaganie głowicy i chciałbym przy okazji wymienić też sobie olej. Wszedzie czytałem że powinienem mieć zalany półsyntetyk, ale trochę lipa bo wcześniej miałem zalany minerał Dodam tylko że mam 1,6 TD. Byłem dowiadywać się w takim sklepie, gdzie oleje sprzedają luzem - to znaczy orginalne oleje, tyle że bez opakowania. No i porozmawiałem ze sprzedawcą i jednak odradził mi lania tego półsyntetyka, z powodu że mam zalany ten minerał (nie wiadomo jak długo był tam lany - auto od 2005 w kraju). Zamiast półsyntetyka doradził mi natomiast minerał, ale z zastosowaniem do turbin Mobil lub któyś z kanadyjczyków. I teraz moje pytanie, czy ten np Mobil będzie dobry :?: Dodam że autko bierze trochę oleju. Podczas jazdy nei zauważyłem by kopcił, jedynie na zimnym silniku kopci trochę siwym dymem, ale jak juz chwilkę pochodzi to nic nie kopci. Co mam więc zrobić??
Moje subiektywne zdanie jest takie, że także zalał bym minerała dobrej firmy i jakości ( Lotos Min. City 15 W40 to podły olej...). Nie mam też przekonania do oleju z beczki, spotkałem sie z osobami które się przewiozły na tak rozprowadzanym oleju... Dobry minerał z dedykacją do diesla nie jest zły... np. Mobil...
Pozdr. Adam.
Pozdr. Adam.
Dziś wymieniałem olej. Przed tym przeczytałem chyba wszystkie posty na temat oleju. I co mi to dało ? Chyba nic bo nadal nie wiedziałem jaki olej zalać. Jedni by wlali do 80 B4 1.9TDi 1Z minerał, drudzy pół a inni syntetyk. Każdy jeździ na czymś innym i wszyscy niby zadowoleni. Nie udało mi się dowiedzieć na jakich olejach jeździli poprzedni właściciele. Mam przejechane 166 tyś. km. Więc pojechałem do Audi z myślą, że sprzedadzą mi dobry olej. Sprzedali mi QUANTUM SYNTA 10W-40W. Na opakowaniu pisze, że polecany szczególnie do silników z wtryskiem i turbo benzyniaków jak i turbo disli. Rekomendowany oczywiście przez Audi i VW. Zalałem odpaliłem. Mam też problem z filtrem paliwa który jutro mam nadzieję rozwiązać, ale na razie chodził silnik na bez obciążenia około 30 minut z przerwami i mam ważenie, pojawił się lekki siwy dym. Albo nie zwróciłem wcześniej na to uwagi albo go nie było.
Pytanie- czy olej, który użyłem jest zły, czy może jeszcze się wszędzie prawidłowo nie osadził? W jakim przypadku może się pojawić siwy dym - od razu po zalaniu nowym olejem? Może poprzedni olej to był syntetyk? A może jeździł na minerale?
Nic już nie wiem. Okaże się chyba podczas kolejnych paru dni lub tygodni. Boję sie tylko o silnik.
Pytanie- czy olej, który użyłem jest zły, czy może jeszcze się wszędzie prawidłowo nie osadził? W jakim przypadku może się pojawić siwy dym - od razu po zalaniu nowym olejem? Może poprzedni olej to był syntetyk? A może jeździł na minerale?
Nic już nie wiem. Okaże się chyba podczas kolejnych paru dni lub tygodni. Boję sie tylko o silnik.
.....ja również przed zmianą oleju w swojej B4 przeczesałem wszystkie fora. Pytałem mechaników i ludzi jaki olej zalać. Skończyło sie na zalaniu silnika półsyntetycznym Mobilem dedykowanym do silników dieslowskich z turbo. Wcześniej motor zalany był podobno jakimś minerałem. Po zmianie oleju z mineralnego na półsyntetyk auto łatwiej pali, chętniej wchodzi na obroty i przyspiesza, silnik szybciej osiąga właściwą temperaturę pracy. Odniosłem również wrażenie, że zużycie paliwa jest mniejsze pomimo, że nadal śmigam z takimi samymi prędkościami przelotowymi jak na minerale. Efektem tak znaczącej poprawy w pracy silnika jest fakt, że przy wymianie oleju zmieniłem wszystkie filtry. Jak ktoś stoi przed faktem wymiany oleju i miał zalany minerał to polecam przeskoczenie na półsyntetyk. Nie zgadzam się z opiniami, że jak wcześniej był minerał to teraz po przejściu na półsyntetyk silnik będzie chlapać olejem....nom chyba, że nasz motor w aucie to konkretny trup...nie chcę się też spierać z uporem maniaka, że taki zabieg ze zmianą oleju jest zalecany w każdym silniku produkowanym przez koncern VW/A...na swoim przypadku jak również na przykładzie moich kilku znajomych "sztuka" taka wyszła na dobre.......
Pozdro
Pozdro
:shock: :shock: mam nalatane 260. Jak kupiłem rok temu miała 220, od małego miała lane Castrol formuła do TDI i ja dalej tak ciągnę, mam ciężką nogę więc czasem doleję 200 - 300g oliwki od wymiany do wymiany, ale nie zmieniam na inny. Teraz w/w olej zmienił nazwę na EDGE a wcześniej 505.01 jak dobrze pamiętam.Organista18 pisze: Ale nie wierzę, że jeździsz na oleju syntetycznym
Ja pomimo wszystko sprobowalbym deliktanie przejsc na olej polsyntetyczny a pozniej na syntetyk. Nie ma reguly aby powiedziec ze wyplukaja sie osady i silnik sie rozszczelni. Uwazam, ze to ryzyko jest warte swojej ceny. Polsyntetyk to minimum. Jak cos zacznie cieknac zawsze mozna to naprawic niewielkim kosztem i cieszyc sie zywotnoscia silnika. Turbina napewno bedzie dzięczna :evil:
Panowie przyszla pora na wymiane oleju!!!
Poprosilem kolege o zakup bo sam nie mialem czasu po kilku dniach odebralem swoj zakup i co sie okazuje!!! Kolega zakupił mi ELF Turbo Diesel 15W 40 i juz zgupiałem. popytałem sie troszke mechanikow i w tym momecie wogole wszystko sie pokreciło.
oto link do zakupionego oleju (opis)
http://www.automarecki.pl/pl/art/865/Ol ... 0-%20%205L.
Panowie doradzcie wkoncu co mam zalać bo wszyscy do okola mowia inaczej!!!
Moja niunia ma przejechane 240 tyś. a od pierwszego właściciela nie dowiedzialem sie na jakim jeżdzil.
Pozdrawiam
Poprosilem kolege o zakup bo sam nie mialem czasu po kilku dniach odebralem swoj zakup i co sie okazuje!!! Kolega zakupił mi ELF Turbo Diesel 15W 40 i juz zgupiałem. popytałem sie troszke mechanikow i w tym momecie wogole wszystko sie pokreciło.
oto link do zakupionego oleju (opis)
http://www.automarecki.pl/pl/art/865/Ol ... 0-%20%205L.
Panowie doradzcie wkoncu co mam zalać bo wszyscy do okola mowia inaczej!!!
Moja niunia ma przejechane 240 tyś. a od pierwszego właściciela nie dowiedzialem sie na jakim jeżdzil.
Pozdrawiam