Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Wzmacniacz - dobor

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
mlody1206
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Wzmacniacz - dobor

Post autor: mlody1206 » 16 wrz 2009, 11:14

Witam,
Chciałbym aby forumowicze doradzili mi jaki wzmacniacz dobrać do autka. Aktualnie mam w nim zamontowane:
Radio : JVC KD-G342
Gł.przód.: Pioneer 1002i (P.M.P.O. 120W; RMS 25W)
Gł.tył: Pioneer 1702i (P.M.P.O. 170W; RMS 35W)

W niedalekiej przyszłości planuje też wrzucenie jakiejś tuby i gwizdki na przód, także dobrze by było gdyby to wszystko pociągnął.

Dzięki wam z góry za pomoc <piwo>
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 15:03 przez mlody1206, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 16 wrz 2009, 12:02

Cześć,

a po co właściwie Ci wzmacniacz?
To radio ma moc RMS około 4x20 W.
Moim zdaniem zupełnie wystarczy wzmacniacz który masz wbudowany w radio.
Nie przekraczaj znacząco mocy RMS kolumn mocą RMS wzmacniacza, gdyż ryzykujesz spalenie cewek. Pamiętaj, że moc głośnika to nic innego, jak jego zdolność do odprowadzenia ciepła. Nie wpływa wprost proporcjonalnie na jakość dźwięku, choć taka jest obiegowa opinia.

Jeśli jednak się zdecydujesz przekroczyć mocą wzmacniacza moc głośników, uważaj żeby nie przesterować sygnału - wówczas jakość dźwięku spada (zniekształcenia), a uszkodzenie głośników jest tylko kwestią czasu.

Tu masz dobry artykuł na ten temat:
http://www.muzyka-tech.pl/porady_i_wska ... osnikowych

Co innego tuba w bagażniku.
Po pierwsze, zamiast tuby proponuję Ci skrzynię.
Po drugie - wzmacniacz o mocy RMS co najmniej połowy mocy RMS głośnika z crossoverem LPF (filtrem dolnoprzepustowym), najlepiej mostkowalny z 2 kanałów na 1 mono. Może być MacAudio, Magnat, Blaupunkt, wcale niekoniecznie nowy.

Jeszcze jedna uwaga: moc PMPO (peak music power output) jest wartością, która tak naprawdę nic nie mówi. Oznacza ona wytrzymałość cewki głośnika w bardzo krótkim czasie (rzędu milisekundy), i nijak to się ma do praktycznego zastosowania głośników. Ma to znaczenie czysto marketingowe i podawane moce PMPO sa często wzięte z sufitu, bowiem nie ma nawet jednago standardu pomiaru tej mocy.
Poważne firmy często w ogóle nie podają tego parametru.

Poczytaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/PMPO

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 16 wrz 2009, 14:40

Co do zabudowy bagażnika to skrzyneczke jak pisał kolega na górze a wzmacniacz ja mam Macaudio ok 600 wat kupiłem używany u poprzendiego właściciela chodził w golfie ok 3 lat i u mnie teraz ponad rok tzn w samochodzie ojca jedyne co wymieniłem to końcówka mocy spalona z mojej winy moge jeszcze powiedzieć że tego wzmacniacza jest troche jesli chodzi o wymiary to mały nie jest

Awatar użytkownika
mlody1206
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mlody1206 » 16 wrz 2009, 18:04

Ok już rozumiem, ale gdy zamontowałem głośniki 1702i na tył grało pięknie ładnie bez żadnych trzasków. Natomiast po zamontowaniu tych 1002i na przód w miejsce seryjnych słychać trzaski na utworkach na których wcześniej nie było ich słychać. Więc pomyślałem, że radyjko poprostu nie wyrabia. Dokładnie to radyjko ma 19W (RMS) na kanał.

Więc, czy to mozliwe że te trzaski wynikaja ze słabej mocy radia?

Awatar użytkownika
krisPrG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisPrG » 16 wrz 2009, 22:35

tak, za mała moc może być, ale równie dobrze mogą to być zakłócenia.

co do wzmaka, zastanów się jak ma wyglądać twoje CA, jakie głośniki (czy będziesz je zmianiał - taschki, podaj moce RMS, rozmiary, miejsca w których będą) i ile chcesz na to przeznaczyć.

Gwizdki możesz podpiąć pod radio, a przód i później suba pod wzmaka

Jeśli chcesz konkretny wzmak który by pociągnoł ci to co masz to ja będę miał na sprzedarz swojego wzmaka: 4-kanaowy ALPINE MRV-F250 (40W RMS na kanał, 100 W RMS w mostku)

Awatar użytkownika
mlody1206
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mlody1206 » 17 wrz 2009, 09:09

Hmm. Trudne pytania zadajesz krisPrG :-P Jakie taschki jeszcze nie wiem ale wiem że będą zamontowane na słupkach. Głośniki chciałbym aby zostały te co są. Nie chce mieć nie wiadomo jakiego CA. To ma w miarę ładnie brzmieć :-P Także myśle że z tymi głośnikami co mam to mi wystarczy :-)

Tak się jeszcze zastanawiam czy są wzmacniacze które maja regulację mocy na każdy oddzielny kanał? Chodzi mi o to żeby ustawić moce tak idealnie czyli na przednie głośniki do 25W(RMS) na tył do 35W(RMS) a skrzynke wstawić jakąś porządną i na nią przekierować resztę mocy wzmaka :-)

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 17 wrz 2009, 11:05

mlody1206, troszkę mylisz pojęcia.

Z fizyki wynika, że MOC {P} = napięcie {U} x natężenie {I}

Wzmacniacz nie podaje zatem "stałej" mocy na głośnik.
Chyba że sygnałem wejściowym jest prąd stały, ale to tylko w warunkach laboratoryjnych :)
Wzmacniacz reguluje moc "w rytm" muzyki (czyli w zależności od poziomu sygnału), no i sam ją regulujesz gałką "volume".

Wzmacniacz RMS 20W może dawać 20W mocy. Wymaga to odkręcenia go na full.
Wzmacniacz RMS 200W też może dawać 20W mocy. Należy odkręcić go na 10%.

Słowem "taschki" nie określamy głośników w słupkach, tylko kieszenie montowane do boczków, zawierające miejsca montażowe pod głośniki, zwykle 16 cm średnicy.

W Twoim wypadku - skoro nie chcesz wydać fortuny, zrobiłbym tak:
- skrzynka basowa (nie tuba!) z tyłu, z osobnym wzmacniaczem z LPF
- gwizdki w słupkach w ogóle bym odpuścił, to sporo pracy modelarskiej, a efektu nie uznasz za satysfakcjonujący. Te Pioneery które masz na podszybiu też mają gwizdki i wystarczą, wierz mi. Jeśli nie słyszysz talerzy, cykania - wyreguluj to equalizerem w radiu (zdaje się, że w ustawieniu USER masz equalizer parametryczny)
- skoro chcesz zostawić te głośniki co masz - zostaw też radio. Dodatkowy wzmacniacz nie będzie Ci potrzebny, chyba że jesteś wielkim fanem wysokich decybeli.
- co do trzasków które słyszysz, powodów może być kilka:

- sprawdź skąd dokładnie dobiegają trzaski. Z jednego głośnika? Z dwóch? Z czterech?
- sprawdź czy głośniki nie są uszkodzone. Często trzaski wynikają z ocierania się cewki o magnes przy uszkodzonym zawieszeniu membrany. Wciśnij (nie za głęboko!) membranę palcami - nie powinno być przy tym żadnych dźwięków.
- sprawdź, czy głośniki pewnie trzymają się w swoich gniazdach. Na podszybiu trudno je dobrze zamontować (trudny dostęp, tylko jeden otwór na wkręt). Trzaskanie może pochodzić stąd, że głośnik "skacze" w mocowaniu.
- sprawdź połączenia, możliwie wszystkie, czy przewody nie są uszkodzone, czy łączenia są poprawne
- sprawdź w miarę możliwości wzmacniacz z innym kompletem głośników.

Moim zdaniem kwestia mocy radia i głosników nie ma w tym wypadku nic do rzeczy i nie może być przyczyną trzasków- 19 W wzmacniacza do 25W przetwornika to dobry układ mocy.

Na marginesie - mam skrzynię basową zrobioną samodzielnie, robioną na wymiar do bagażnika B3 (zbiornik paliwa za plecami pasażerów), o specjalnym kształcie - z boku to pięciokąt, ze zintegrowanym wzmacniaczem. Obudowa zamknięta. Została mi po sprzedaży auta. Chyba chcę ją sprzedać, bo do B4 Avanta mi nie pasuje i nie wiem co z nią zrobić. Miałem przerabiać na coś innego, ale chyba mi się nie chce. Jakbyś był zainteresowany, pisz.

Awatar użytkownika
mlody1206
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mlody1206 » 17 wrz 2009, 13:52

Easyrider pisze:
Z fizyki wynika, że MOC {P} = napięcie {U} x natężenie {I}
To akurat wiem :-)
Easyrider pisze: Wzmacniacz nie podaje zatem "stałej" mocy na głośnik.
Chyba że sygnałem wejściowym jest prąd stały, ale to tylko w warunkach laboratoryjnych :)
Wzmacniacz reguluje moc "w rytm" muzyki (czyli w zależności od poziomu sygnału), no i sam ją regulujesz gałką "volume".

Wzmacniacz RMS 20W może dawać 20W mocy. Wymaga to odkręcenia go na full.
Wzmacniacz RMS 200W też może dawać 20W mocy. Należy odkręcić go na 10%.
To też wiem ale czy można wyregulować wzmacniacz tak żeby na przednie głośniki szło np. 10% na tylne 15% i reszta na skrzynie? (czy wszystkie wzmacniacze mają oddzielne wejście na skrzynię?)
Easyrider pisze: Słowem "taschki" nie określamy głośników w słupkach, tylko kieszenie montowane do boczków, zawierające miejsca montażowe pod głośniki, zwykle 16 cm średnicy.
A ja głupi myślałem że taschki i gwizdki to to samo :-P aż wstyd się przyznać :-/

Easyrider pisze: Jeśli nie słyszysz talerzy, cykania - wyreguluj to equalizerem w radiu (zdaje się, że w ustawieniu USER masz equalizer parametryczny)
Słysze bardzo dobrze talerze :) eq mam ustawione tak:
bas +4
tre +4
fad R02
Loud - wyłączony

Czyli tony niskie i wysokie tak samo i +2 na tyle głośniki (rzadko mam pasarzerów z tyłu, a słychać przynajmniej delikatny miekki basik z tylnych głośników :-))
Easyrider pisze: - co do trzasków które słyszysz, powodów może być kilka:

- sprawdź skąd dokładnie dobiegają trzaski. Z jednego głośnika? Z dwóch? Z czterech?
Najczęściej dobiegaja ze wszystkich głośników choć nie zawsze (zależy od utworku)
Easyrider pisze: - sprawdź czy głośniki nie są uszkodzone. Często trzaski wynikają z ocierania się cewki o magnes przy uszkodzonym zawieszeniu membrany. Wciśnij (nie za głęboko!) membranę palcami - nie powinno być przy tym żadnych dźwięków.
Głośniki są nowe. Tyle grały u kumpla jakiś tydzień w kaszlaku a przednie nóweczki wczoraj zakupiłem u siebie w sklepie.
Easyrider pisze: - sprawdź, czy głośniki pewnie trzymają się w swoich gniazdach. Na podszybiu trudno je dobrze zamontować (trudny dostęp, tylko jeden otwór na wkręt). Trzaskanie może pochodzić stąd, że głośnik "skacze" w mocowaniu.
Głośniki mam solidnie przymocowane i na bank to nie jest przyczyną
Easyrider pisze: - sprawdź połączenia, możliwie wszystkie, czy przewody nie są uszkodzone, czy łączenia są poprawne
Moim zdaniem gdyby przewody były uszkodzone to przed wstawieniem głośników na przód też słyszałbym trzaski. Owszem na niektórych utworkach nie słyszę ale tak jak już pisałem po zamontowaniu głośników na podszybiu owe trzaski pojawiły się także na utworkach na których wcześniej ich nie było (wcześniej tzn. przed zamontowaniem pionieer-ów na podszybiu

P.S.1. A czy przyczyną może być kiepskiej jakości nuta? Mam płytkę na której są nagrane utworki w trybie CBR (Joint Stereo) i 192 kbps. Jaki tryb i ile kbps polecacie?

P.S.2. Napisz coś wiecej o tej skrzyni :) Jaki wzmacniacz dokładnie i jaki głośniczek tam wsadziłeś i ile byś za ten sprzęcik chciał :)

Ogromne dzięki Wam wszystkim że nie zjechaliście mnie tylko wyjaśniacie krok po kroku i próbujecie pomóc laikowi :-) <piwo> <piwo> <piwo>

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 17 wrz 2009, 15:20

mlody1206 pisze: To też wiem ale czy można wyregulować wzmacniacz tak żeby na przednie głośniki szło np. 10% na tylne 15% i reszta na skrzynie? (czy wszystkie wzmacniacze mają oddzielne wejście na skrzynię?)
Hmm, od tego własnie masz fader w radu, żeby więcej mocy dać na mocniejsze głośniki. I skoro masz ustawienie R02, to stosunkowo więcej idzie na tył niż na przód.

Co do ustawień wzmacniaczy zewnętrznych: zwykle sa one dwukanałowe lub czterokanałowe. Owszem, jest tam regulacja głośności (a więc dostarczanej mocy) osobno dla kazdej pary głośników. Ale nie działa to tak, że skoro "zaoszczędzisz" 20 W na przodzie, to możesz te "20W" użyć z tyłu. Powiedzmy, że wzmacniacz ma 4x50W RMS - możesz ustawić jedną parę głośników na 80% (2x40W), a drugą na 60 % (2x60W). Czyli de facto robisz funkcję "fader"... Jeśli podepniesz pod jedną parę głośników skrzynkę basową - zasada jest ta sama.
mlody1206 pisze: Słysze bardzo dobrze talerze :) eq mam ustawione tak:
bas +4
tre +4
fad R02
Loud - wyłączony
Loudness polega właśnie na podbiciu niskich i wysokich tonów.
Spróbuj włączyć LOUD i ustawić wszystkie EQ na 0, otrzymasz zbliżony efekt.
Oczywiście to kwestia upodobań.
mlody1206 pisze: Moim zdaniem gdyby przewody były uszkodzone to przed wstawieniem głośników na przód też słyszałbym trzaski. Owszem na niektórych utworkach nie słyszę ale tak jak już pisałem po zamontowaniu głośników na podszybiu owe trzaski pojawiły się także na utworkach na których wcześniej ich nie było (wcześniej tzn. przed zamontowaniem pionieer-ów na podszybiu
Niekoniecznie, bo można cos zepsuć przy podłączaniu nowych.
No cóż, skoro to dobiega ze wszystkich głośników naraz, to chyba przyczyny należy szukać we wzmacniaczu, ew. w stabilizatorze napięcia/filtrze w alternatorze. To się dzieje tez gdy silnik nie pracuje? Więcej na odległość nie pomogę, musiałbym posłuchać popukać posprawdzać...
mlody1206 pisze: P.S.1. A czy przyczyną może być kiepskiej jakości nuta? Mam płytkę na której są nagrane utworki w trybie CBR (Joint Stereo) i 192 kbps. Jaki tryb i ile kbps polecacie?
Raczej to nie to. 192 kbps to już wystarczająca wartość, poza tym jeśli by sie pojawiały trzaski to nie ze względu na zbyt niski bitrate, a ze względu na błędy kodeka przy kodowaniu mp3. Skoro nie trzaskało kiedyś - plik sam się nie zepsuł :)

mlody1206 pisze: P.S.2. Napisz coś wiecej o tej skrzyni :) Jaki wzmacniacz dokładnie i jaki głośniczek tam wsadziłeś i ile byś za ten sprzęcik chciał :)
O tym to już na PW.
mlody1206 pisze: Ogromne dzięki Wam wszystkim że nie zjechaliście mnie tylko wyjaśniacie krok po kroku i próbujecie pomóc laikowi :-) <piwo> <piwo> <piwo>
Spoko. Po to jest forum, by sobie pomagać.

Awatar użytkownika
mlody1206
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mlody1206 » 17 wrz 2009, 15:59

Easyrider pisze: Co do ustawień wzmacniaczy zewnętrznych: zwykle sa one dwukanałowe lub czterokanałowe. Owszem, jest tam regulacja głośności (a więc dostarczanej mocy) osobno dla kazdej pary głośników. Ale nie działa to tak, że skoro "zaoszczędzisz" 20 W na przodzie, to możesz te "20W" użyć z tyłu. Powiedzmy, że wzmacniacz ma 4x50W RMS - możesz ustawić jedną parę głośników na 80% (2x40W), a drugą na 60 % (2x60W). Czyli de facto robisz funkcję "fader"... Jeśli podepniesz pod jedną parę głośników skrzynkę basową - zasada jest ta sama.
I to właśnie chciałem wiedzieć :-)
Easyrider pisze: [...]No cóż, skoro to dobiega ze wszystkich głośników naraz, to chyba przyczyny należy szukać we wzmacniaczu, ew. w stabilizatorze napięcia/filtrze w alternatorze. To się dzieje tez gdy silnik nie pracuje? Więcej na odległość nie pomogę, musiałbym posłuchać popukać posprawdzać...
No własnie jak silnik pracuje to jakby mocniej i częściej słychać te trzaski niż na zgaszonym.

To napsz mi Easyrider coś wiecej o tym wzmaku ze skrzynią na pw :-)

[ Dodano: 2009-09-17, 20:55 ]
No i wszystko jasne :) odpaliłem utworek przy którym było najwięcej trzasków na kompie i.... również słychać trzaski jeszcze bardziej niż w autku także te trzaski to wina kiepskiej nuty. Teraz szukam dobrego programu do konwersji plików audio z korekcją :-)

Wolf b4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

wzmacniacz

Post autor: Wolf b4 » 03 paź 2009, 10:41

Jaki wzmacniacz 4 kanałowy polecacie do 600zł?

Awatar użytkownika
ivaszko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ivaszko » 03 paź 2009, 12:01

każdy poleci co innego :-) kup najlepiej sprawdzoną jednostkę blaupunkta albo alpine
http://allegro.pl/item747575763_blaupun ... _2009.html
inni polecą piioneera czy JBL ;-)
Ja osobiscie mam alpinke dwu kanałową pod suba i yamahe pod głośniki.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 03 paź 2009, 14:37

yyy nie wiem kolego jak możesz porównywać Blaupunkta i Alpine...
Proponuje kupić coś używanego - Alpinke z serii V12 albo jak chcesz coś solidniejszego to Signata Mark II

BTW istnieją dziesiątki wzmacniaczy godnych polecenia...

Awatar użytkownika
enzoo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Mirosław
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: enzoo » 03 paź 2009, 22:43

to moje pytanie dołącze się do wątku jaki wzmacniacz polecacie uzywany albo nówke do 300 zł pod samą skrzynie

Awatar użytkownika
krisPrG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisPrG » 04 paź 2009, 02:10

Wolf b4 pisze:Jaki wzmacniacz 4 kanałowy polecacie do 600zł?
a jaką moc potrzebujesz :?:
enzoo pisze:to moje pytanie dołącze się do wątku jaki wzmacniacz polecacie uzywany albo nówke do 300 zł pod samą skrzynie
ponawiam pytanie jak wyżej oraz ilu kanałowy/co ma zasilać piecyk :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl