Wzmacniacz - dobor
Wzmacniacz - dobor
Witam,
Chciałbym aby forumowicze doradzili mi jaki wzmacniacz dobrać do autka. Aktualnie mam w nim zamontowane:
Radio : JVC KD-G342
Gł.przód.: Pioneer 1002i (P.M.P.O. 120W; RMS 25W)
Gł.tył: Pioneer 1702i (P.M.P.O. 170W; RMS 35W)
W niedalekiej przyszłości planuje też wrzucenie jakiejś tuby i gwizdki na przód, także dobrze by było gdyby to wszystko pociągnął.
Dzięki wam z góry za pomoc
Chciałbym aby forumowicze doradzili mi jaki wzmacniacz dobrać do autka. Aktualnie mam w nim zamontowane:
Radio : JVC KD-G342
Gł.przód.: Pioneer 1002i (P.M.P.O. 120W; RMS 25W)
Gł.tył: Pioneer 1702i (P.M.P.O. 170W; RMS 35W)
W niedalekiej przyszłości planuje też wrzucenie jakiejś tuby i gwizdki na przód, także dobrze by było gdyby to wszystko pociągnął.
Dzięki wam z góry za pomoc
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 15:03 przez mlody1206, łącznie zmieniany 2 razy.
Cześć,
a po co właściwie Ci wzmacniacz?
To radio ma moc RMS około 4x20 W.
Moim zdaniem zupełnie wystarczy wzmacniacz który masz wbudowany w radio.
Nie przekraczaj znacząco mocy RMS kolumn mocą RMS wzmacniacza, gdyż ryzykujesz spalenie cewek. Pamiętaj, że moc głośnika to nic innego, jak jego zdolność do odprowadzenia ciepła. Nie wpływa wprost proporcjonalnie na jakość dźwięku, choć taka jest obiegowa opinia.
Jeśli jednak się zdecydujesz przekroczyć mocą wzmacniacza moc głośników, uważaj żeby nie przesterować sygnału - wówczas jakość dźwięku spada (zniekształcenia), a uszkodzenie głośników jest tylko kwestią czasu.
Tu masz dobry artykuł na ten temat:
http://www.muzyka-tech.pl/porady_i_wska ... osnikowych
Co innego tuba w bagażniku.
Po pierwsze, zamiast tuby proponuję Ci skrzynię.
Po drugie - wzmacniacz o mocy RMS co najmniej połowy mocy RMS głośnika z crossoverem LPF (filtrem dolnoprzepustowym), najlepiej mostkowalny z 2 kanałów na 1 mono. Może być MacAudio, Magnat, Blaupunkt, wcale niekoniecznie nowy.
Jeszcze jedna uwaga: moc PMPO (peak music power output) jest wartością, która tak naprawdę nic nie mówi. Oznacza ona wytrzymałość cewki głośnika w bardzo krótkim czasie (rzędu milisekundy), i nijak to się ma do praktycznego zastosowania głośników. Ma to znaczenie czysto marketingowe i podawane moce PMPO sa często wzięte z sufitu, bowiem nie ma nawet jednago standardu pomiaru tej mocy.
Poważne firmy często w ogóle nie podają tego parametru.
Poczytaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/PMPO
a po co właściwie Ci wzmacniacz?
To radio ma moc RMS około 4x20 W.
Moim zdaniem zupełnie wystarczy wzmacniacz który masz wbudowany w radio.
Nie przekraczaj znacząco mocy RMS kolumn mocą RMS wzmacniacza, gdyż ryzykujesz spalenie cewek. Pamiętaj, że moc głośnika to nic innego, jak jego zdolność do odprowadzenia ciepła. Nie wpływa wprost proporcjonalnie na jakość dźwięku, choć taka jest obiegowa opinia.
Jeśli jednak się zdecydujesz przekroczyć mocą wzmacniacza moc głośników, uważaj żeby nie przesterować sygnału - wówczas jakość dźwięku spada (zniekształcenia), a uszkodzenie głośników jest tylko kwestią czasu.
Tu masz dobry artykuł na ten temat:
http://www.muzyka-tech.pl/porady_i_wska ... osnikowych
Co innego tuba w bagażniku.
Po pierwsze, zamiast tuby proponuję Ci skrzynię.
Po drugie - wzmacniacz o mocy RMS co najmniej połowy mocy RMS głośnika z crossoverem LPF (filtrem dolnoprzepustowym), najlepiej mostkowalny z 2 kanałów na 1 mono. Może być MacAudio, Magnat, Blaupunkt, wcale niekoniecznie nowy.
Jeszcze jedna uwaga: moc PMPO (peak music power output) jest wartością, która tak naprawdę nic nie mówi. Oznacza ona wytrzymałość cewki głośnika w bardzo krótkim czasie (rzędu milisekundy), i nijak to się ma do praktycznego zastosowania głośników. Ma to znaczenie czysto marketingowe i podawane moce PMPO sa często wzięte z sufitu, bowiem nie ma nawet jednago standardu pomiaru tej mocy.
Poważne firmy często w ogóle nie podają tego parametru.
Poczytaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/PMPO
Co do zabudowy bagażnika to skrzyneczke jak pisał kolega na górze a wzmacniacz ja mam Macaudio ok 600 wat kupiłem używany u poprzendiego właściciela chodził w golfie ok 3 lat i u mnie teraz ponad rok tzn w samochodzie ojca jedyne co wymieniłem to końcówka mocy spalona z mojej winy moge jeszcze powiedzieć że tego wzmacniacza jest troche jesli chodzi o wymiary to mały nie jest
Ok już rozumiem, ale gdy zamontowałem głośniki 1702i na tył grało pięknie ładnie bez żadnych trzasków. Natomiast po zamontowaniu tych 1002i na przód w miejsce seryjnych słychać trzaski na utworkach na których wcześniej nie było ich słychać. Więc pomyślałem, że radyjko poprostu nie wyrabia. Dokładnie to radyjko ma 19W (RMS) na kanał.
Więc, czy to mozliwe że te trzaski wynikaja ze słabej mocy radia?
Więc, czy to mozliwe że te trzaski wynikaja ze słabej mocy radia?
tak, za mała moc może być, ale równie dobrze mogą to być zakłócenia.
co do wzmaka, zastanów się jak ma wyglądać twoje CA, jakie głośniki (czy będziesz je zmianiał - taschki, podaj moce RMS, rozmiary, miejsca w których będą) i ile chcesz na to przeznaczyć.
Gwizdki możesz podpiąć pod radio, a przód i później suba pod wzmaka
Jeśli chcesz konkretny wzmak który by pociągnoł ci to co masz to ja będę miał na sprzedarz swojego wzmaka: 4-kanaowy ALPINE MRV-F250 (40W RMS na kanał, 100 W RMS w mostku)
co do wzmaka, zastanów się jak ma wyglądać twoje CA, jakie głośniki (czy będziesz je zmianiał - taschki, podaj moce RMS, rozmiary, miejsca w których będą) i ile chcesz na to przeznaczyć.
Gwizdki możesz podpiąć pod radio, a przód i później suba pod wzmaka
Jeśli chcesz konkretny wzmak który by pociągnoł ci to co masz to ja będę miał na sprzedarz swojego wzmaka: 4-kanaowy ALPINE MRV-F250 (40W RMS na kanał, 100 W RMS w mostku)
Hmm. Trudne pytania zadajesz krisPrG Jakie taschki jeszcze nie wiem ale wiem że będą zamontowane na słupkach. Głośniki chciałbym aby zostały te co są. Nie chce mieć nie wiadomo jakiego CA. To ma w miarę ładnie brzmieć Także myśle że z tymi głośnikami co mam to mi wystarczy
Tak się jeszcze zastanawiam czy są wzmacniacze które maja regulację mocy na każdy oddzielny kanał? Chodzi mi o to żeby ustawić moce tak idealnie czyli na przednie głośniki do 25W(RMS) na tył do 35W(RMS) a skrzynke wstawić jakąś porządną i na nią przekierować resztę mocy wzmaka
Tak się jeszcze zastanawiam czy są wzmacniacze które maja regulację mocy na każdy oddzielny kanał? Chodzi mi o to żeby ustawić moce tak idealnie czyli na przednie głośniki do 25W(RMS) na tył do 35W(RMS) a skrzynke wstawić jakąś porządną i na nią przekierować resztę mocy wzmaka
mlody1206, troszkę mylisz pojęcia.
Z fizyki wynika, że MOC {P} = napięcie {U} x natężenie {I}
Wzmacniacz nie podaje zatem "stałej" mocy na głośnik.
Chyba że sygnałem wejściowym jest prąd stały, ale to tylko w warunkach laboratoryjnych
Wzmacniacz reguluje moc "w rytm" muzyki (czyli w zależności od poziomu sygnału), no i sam ją regulujesz gałką "volume".
Wzmacniacz RMS 20W może dawać 20W mocy. Wymaga to odkręcenia go na full.
Wzmacniacz RMS 200W też może dawać 20W mocy. Należy odkręcić go na 10%.
Słowem "taschki" nie określamy głośników w słupkach, tylko kieszenie montowane do boczków, zawierające miejsca montażowe pod głośniki, zwykle 16 cm średnicy.
W Twoim wypadku - skoro nie chcesz wydać fortuny, zrobiłbym tak:
- skrzynka basowa (nie tuba!) z tyłu, z osobnym wzmacniaczem z LPF
- gwizdki w słupkach w ogóle bym odpuścił, to sporo pracy modelarskiej, a efektu nie uznasz za satysfakcjonujący. Te Pioneery które masz na podszybiu też mają gwizdki i wystarczą, wierz mi. Jeśli nie słyszysz talerzy, cykania - wyreguluj to equalizerem w radiu (zdaje się, że w ustawieniu USER masz equalizer parametryczny)
- skoro chcesz zostawić te głośniki co masz - zostaw też radio. Dodatkowy wzmacniacz nie będzie Ci potrzebny, chyba że jesteś wielkim fanem wysokich decybeli.
- co do trzasków które słyszysz, powodów może być kilka:
- sprawdź skąd dokładnie dobiegają trzaski. Z jednego głośnika? Z dwóch? Z czterech?
- sprawdź czy głośniki nie są uszkodzone. Często trzaski wynikają z ocierania się cewki o magnes przy uszkodzonym zawieszeniu membrany. Wciśnij (nie za głęboko!) membranę palcami - nie powinno być przy tym żadnych dźwięków.
- sprawdź, czy głośniki pewnie trzymają się w swoich gniazdach. Na podszybiu trudno je dobrze zamontować (trudny dostęp, tylko jeden otwór na wkręt). Trzaskanie może pochodzić stąd, że głośnik "skacze" w mocowaniu.
- sprawdź połączenia, możliwie wszystkie, czy przewody nie są uszkodzone, czy łączenia są poprawne
- sprawdź w miarę możliwości wzmacniacz z innym kompletem głośników.
Moim zdaniem kwestia mocy radia i głosników nie ma w tym wypadku nic do rzeczy i nie może być przyczyną trzasków- 19 W wzmacniacza do 25W przetwornika to dobry układ mocy.
Na marginesie - mam skrzynię basową zrobioną samodzielnie, robioną na wymiar do bagażnika B3 (zbiornik paliwa za plecami pasażerów), o specjalnym kształcie - z boku to pięciokąt, ze zintegrowanym wzmacniaczem. Obudowa zamknięta. Została mi po sprzedaży auta. Chyba chcę ją sprzedać, bo do B4 Avanta mi nie pasuje i nie wiem co z nią zrobić. Miałem przerabiać na coś innego, ale chyba mi się nie chce. Jakbyś był zainteresowany, pisz.
Wzmacniacz nie podaje zatem "stałej" mocy na głośnik.
Chyba że sygnałem wejściowym jest prąd stały, ale to tylko w warunkach laboratoryjnych
Wzmacniacz reguluje moc "w rytm" muzyki (czyli w zależności od poziomu sygnału), no i sam ją regulujesz gałką "volume".
Słowem "taschki" nie określamy głośników w słupkach, tylko kieszenie montowane do boczków, zawierające miejsca montażowe pod głośniki, zwykle 16 cm średnicy.
W Twoim wypadku - skoro nie chcesz wydać fortuny, zrobiłbym tak:
- skrzynka basowa (nie tuba!) z tyłu, z osobnym wzmacniaczem z LPF
- gwizdki w słupkach w ogóle bym odpuścił, to sporo pracy modelarskiej, a efektu nie uznasz za satysfakcjonujący. Te Pioneery które masz na podszybiu też mają gwizdki i wystarczą, wierz mi. Jeśli nie słyszysz talerzy, cykania - wyreguluj to equalizerem w radiu (zdaje się, że w ustawieniu USER masz equalizer parametryczny)
- skoro chcesz zostawić te głośniki co masz - zostaw też radio. Dodatkowy wzmacniacz nie będzie Ci potrzebny, chyba że jesteś wielkim fanem wysokich decybeli.
- co do trzasków które słyszysz, powodów może być kilka:
- sprawdź skąd dokładnie dobiegają trzaski. Z jednego głośnika? Z dwóch? Z czterech?
- sprawdź czy głośniki nie są uszkodzone. Często trzaski wynikają z ocierania się cewki o magnes przy uszkodzonym zawieszeniu membrany. Wciśnij (nie za głęboko!) membranę palcami - nie powinno być przy tym żadnych dźwięków.
- sprawdź, czy głośniki pewnie trzymają się w swoich gniazdach. Na podszybiu trudno je dobrze zamontować (trudny dostęp, tylko jeden otwór na wkręt). Trzaskanie może pochodzić stąd, że głośnik "skacze" w mocowaniu.
- sprawdź połączenia, możliwie wszystkie, czy przewody nie są uszkodzone, czy łączenia są poprawne
- sprawdź w miarę możliwości wzmacniacz z innym kompletem głośników.
Moim zdaniem kwestia mocy radia i głosników nie ma w tym wypadku nic do rzeczy i nie może być przyczyną trzasków- 19 W wzmacniacza do 25W przetwornika to dobry układ mocy.
Na marginesie - mam skrzynię basową zrobioną samodzielnie, robioną na wymiar do bagażnika B3 (zbiornik paliwa za plecami pasażerów), o specjalnym kształcie - z boku to pięciokąt, ze zintegrowanym wzmacniaczem. Obudowa zamknięta. Została mi po sprzedaży auta. Chyba chcę ją sprzedać, bo do B4 Avanta mi nie pasuje i nie wiem co z nią zrobić. Miałem przerabiać na coś innego, ale chyba mi się nie chce. Jakbyś był zainteresowany, pisz.
To akurat wiemEasyrider pisze:
To też wiem ale czy można wyregulować wzmacniacz tak żeby na przednie głośniki szło np. 10% na tylne 15% i reszta na skrzynie? (czy wszystkie wzmacniacze mają oddzielne wejście na skrzynię?)Easyrider pisze: Wzmacniacz nie podaje zatem "stałej" mocy na głośnik.
A ja głupi myślałem że taschki i gwizdki to to samo aż wstyd się przyznaćEasyrider pisze: Słowem "taschki" nie określamy głośników w słupkach, tylko kieszenie montowane do boczków, zawierające miejsca montażowe pod głośniki, zwykle 16 cm średnicy.
Słysze bardzo dobrze talerze eq mam ustawione tak:Easyrider pisze: Jeśli nie słyszysz talerzy, cykania - wyreguluj to equalizerem w radiu (zdaje się, że w ustawieniu USER masz equalizer parametryczny)
bas +4
tre +4
fad R02
Loud - wyłączony
Czyli tony niskie i wysokie tak samo i +2 na tyle głośniki (rzadko mam pasarzerów z tyłu, a słychać przynajmniej delikatny miekki basik z tylnych głośników )
Najczęściej dobiegaja ze wszystkich głośników choć nie zawsze (zależy od utworku)Easyrider pisze: - co do trzasków które słyszysz, powodów może być kilka:
Głośniki są nowe. Tyle grały u kumpla jakiś tydzień w kaszlaku a przednie nóweczki wczoraj zakupiłem u siebie w sklepie.Easyrider pisze: - sprawdź czy głośniki nie są uszkodzone. Często trzaski wynikają z ocierania się cewki o magnes przy uszkodzonym zawieszeniu membrany. Wciśnij (nie za głęboko!) membranę palcami - nie powinno być przy tym żadnych dźwięków.
Głośniki mam solidnie przymocowane i na bank to nie jest przyczynąEasyrider pisze: - sprawdź, czy głośniki pewnie trzymają się w swoich gniazdach. Na podszybiu trudno je dobrze zamontować (trudny dostęp, tylko jeden otwór na wkręt). Trzaskanie może pochodzić stąd, że głośnik "skacze" w mocowaniu.
Moim zdaniem gdyby przewody były uszkodzone to przed wstawieniem głośników na przód też słyszałbym trzaski. Owszem na niektórych utworkach nie słyszę ale tak jak już pisałem po zamontowaniu głośników na podszybiu owe trzaski pojawiły się także na utworkach na których wcześniej ich nie było (wcześniej tzn. przed zamontowaniem pionieer-ów na podszybiuEasyrider pisze: - sprawdź połączenia, możliwie wszystkie, czy przewody nie są uszkodzone, czy łączenia są poprawne
P.S.1. A czy przyczyną może być kiepskiej jakości nuta? Mam płytkę na której są nagrane utworki w trybie CBR (Joint Stereo) i 192 kbps. Jaki tryb i ile kbps polecacie?
P.S.2. Napisz coś wiecej o tej skrzyni Jaki wzmacniacz dokładnie i jaki głośniczek tam wsadziłeś i ile byś za ten sprzęcik chciał
Ogromne dzięki Wam wszystkim że nie zjechaliście mnie tylko wyjaśniacie krok po kroku i próbujecie pomóc laikowi
Hmm, od tego własnie masz fader w radu, żeby więcej mocy dać na mocniejsze głośniki. I skoro masz ustawienie R02, to stosunkowo więcej idzie na tył niż na przód.mlody1206 pisze: To też wiem ale czy można wyregulować wzmacniacz tak żeby na przednie głośniki szło np. 10% na tylne 15% i reszta na skrzynie? (czy wszystkie wzmacniacze mają oddzielne wejście na skrzynię?)
Co do ustawień wzmacniaczy zewnętrznych: zwykle sa one dwukanałowe lub czterokanałowe. Owszem, jest tam regulacja głośności (a więc dostarczanej mocy) osobno dla kazdej pary głośników. Ale nie działa to tak, że skoro "zaoszczędzisz" 20 W na przodzie, to możesz te "20W" użyć z tyłu. Powiedzmy, że wzmacniacz ma 4x50W RMS - możesz ustawić jedną parę głośników na 80% (2x40W), a drugą na 60 % (2x60W). Czyli de facto robisz funkcję "fader"... Jeśli podepniesz pod jedną parę głośników skrzynkę basową - zasada jest ta sama.
Loudness polega właśnie na podbiciu niskich i wysokich tonów.mlody1206 pisze: Słysze bardzo dobrze talerze eq mam ustawione tak:
bas +4
tre +4
fad R02
Loud - wyłączony
Spróbuj włączyć LOUD i ustawić wszystkie EQ na 0, otrzymasz zbliżony efekt.
Oczywiście to kwestia upodobań.
Niekoniecznie, bo można cos zepsuć przy podłączaniu nowych.mlody1206 pisze: Moim zdaniem gdyby przewody były uszkodzone to przed wstawieniem głośników na przód też słyszałbym trzaski. Owszem na niektórych utworkach nie słyszę ale tak jak już pisałem po zamontowaniu głośników na podszybiu owe trzaski pojawiły się także na utworkach na których wcześniej ich nie było (wcześniej tzn. przed zamontowaniem pionieer-ów na podszybiu
No cóż, skoro to dobiega ze wszystkich głośników naraz, to chyba przyczyny należy szukać we wzmacniaczu, ew. w stabilizatorze napięcia/filtrze w alternatorze. To się dzieje tez gdy silnik nie pracuje? Więcej na odległość nie pomogę, musiałbym posłuchać popukać posprawdzać...
Raczej to nie to. 192 kbps to już wystarczająca wartość, poza tym jeśli by sie pojawiały trzaski to nie ze względu na zbyt niski bitrate, a ze względu na błędy kodeka przy kodowaniu mp3. Skoro nie trzaskało kiedyś - plik sam się nie zepsułmlody1206 pisze: P.S.1. A czy przyczyną może być kiepskiej jakości nuta? Mam płytkę na której są nagrane utworki w trybie CBR (Joint Stereo) i 192 kbps. Jaki tryb i ile kbps polecacie?
O tym to już na PW.mlody1206 pisze: P.S.2. Napisz coś wiecej o tej skrzyni Jaki wzmacniacz dokładnie i jaki głośniczek tam wsadziłeś i ile byś za ten sprzęcik chciał
Spoko. Po to jest forum, by sobie pomagać.mlody1206 pisze: Ogromne dzięki Wam wszystkim że nie zjechaliście mnie tylko wyjaśniacie krok po kroku i próbujecie pomóc laikowi
I to właśnie chciałem wiedziećEasyrider pisze: Co do ustawień wzmacniaczy zewnętrznych: zwykle sa one dwukanałowe lub czterokanałowe. Owszem, jest tam regulacja głośności (a więc dostarczanej mocy) osobno dla kazdej pary głośników. Ale nie działa to tak, że skoro "zaoszczędzisz" 20 W na przodzie, to możesz te "20W" użyć z tyłu. Powiedzmy, że wzmacniacz ma 4x50W RMS - możesz ustawić jedną parę głośników na 80% (2x40W), a drugą na 60 % (2x60W). Czyli de facto robisz funkcję "fader"... Jeśli podepniesz pod jedną parę głośników skrzynkę basową - zasada jest ta sama.
No własnie jak silnik pracuje to jakby mocniej i częściej słychać te trzaski niż na zgaszonym.Easyrider pisze: [...]No cóż, skoro to dobiega ze wszystkich głośników naraz, to chyba przyczyny należy szukać we wzmacniaczu, ew. w stabilizatorze napięcia/filtrze w alternatorze. To się dzieje tez gdy silnik nie pracuje? Więcej na odległość nie pomogę, musiałbym posłuchać popukać posprawdzać...
To napsz mi Easyrider coś wiecej o tym wzmaku ze skrzynią na pw
[ Dodano: 2009-09-17, 20:55 ]
No i wszystko jasne odpaliłem utworek przy którym było najwięcej trzasków na kompie i.... również słychać trzaski jeszcze bardziej niż w autku także te trzaski to wina kiepskiej nuty. Teraz szukam dobrego programu do konwersji plików audio z korekcją
wzmacniacz
Jaki wzmacniacz 4 kanałowy polecacie do 600zł?
każdy poleci co innego kup najlepiej sprawdzoną jednostkę blaupunkta albo alpine
http://allegro.pl/item747575763_blaupun ... _2009.html
inni polecą piioneera czy JBL
Ja osobiscie mam alpinke dwu kanałową pod suba i yamahe pod głośniki.
http://allegro.pl/item747575763_blaupun ... _2009.html
inni polecą piioneera czy JBL
Ja osobiscie mam alpinke dwu kanałową pod suba i yamahe pod głośniki.