Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4] koło zamachowe

Wszystko co nie pasuje do w/w kategorii.
ODPOWIEDZ
Klamek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4] koło zamachowe

Post autor: Klamek » 17 wrz 2009, 10:18

Panowie pomocy.... ale od początku - problem dotyczy audi 80 b4 (motor 2,0E ABK). kole pól roku temu nastąpiła awaria, padł rozrusznik.... no niby sie zdarza, ale.... przy okazji wyleciały 3 zęby w kole zamachowym.

i teraz znowu ta sama heca, ale tym razem 4 zęby.

o co kaman? czy ktoś sie spotkał z takim zagadnieniem? gdzie tkwi problem? czy to rozrusznik załatwił kolo czy kolo załatwiło rozrusznik, niestety przyczyna nie została zdiagnozowana ani wtedy ani teraz.

doradźcie coś dobrego... czy to zbieg okoliczności? czy tak ma byc co pół roku? bo kasowo to sie wogle nie oplaca.... (450 wymiana kola + naprawa rozrusznika 240)

no nie rańcie moich uczuć!! czy tylko ja mam taki problem? zostałem wybrany? czy jak?

muniorek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: muniorek » 17 wrz 2009, 20:52

Ciężko powiedzieć na odległość ,ale w 3 znanych mi przypadkach to uszkodzony rozrusznik niszczył zęby koła zamachowego.Ja bym wymienił ten rozrusznik na inny bo z tego co piszesz to naprawiasz ciągle ten sam...A tak na marginesie to za kwotę 240 zł to kupisz dwa poządne rozruszniki używane żecz jasna .Mi jak zastraikował rozrusznik (wyrzucało z pracy podczas krecenia-diagnoza -BENDIX) nie bawiłem się w naprawy tylko kupiłem używany za 150zl ...a mam diesla wiec rozrusznik ma napewno ciężej .Używka chodzi już drugi rok.

Klamek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Klamek » 18 wrz 2009, 09:19

muniorek pisze:Ciężko powiedzieć na odległość ,ale w 3 znanych mi przypadkach to uszkodzony rozrusznik niszczył zęby koła zamachowego.Ja bym wymienił ten rozrusznik na inny bo z tego co piszesz to naprawiasz ciągle ten sam...A tak na marginesie to za kwotę 240 zł to kupisz dwa poządne rozruszniki używane żecz jasna .Mi jak zastraikował rozrusznik (wyrzucało z pracy podczas krecenia-diagnoza -BENDIX) nie bawiłem się w naprawy tylko kupiłem używany za 150zl ...a mam diesla wiec rozrusznik ma napewno ciężej .Używka chodzi już drugi rok.
masz racje , naprawiam ten sam.... ale skoro bendiks jest wymieniony, oś w porządku.... to cała reszta w sumie nie koliduje... :-?

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 18 wrz 2009, 16:05

Wystarczy że w czasie pracy silnika dojdzie do zwarcia na zaciskach przy rozruszniku, lub kablach dostarczających do niego prąd i wieniec się uszkadza. Szukaj przetarć izolacji na przewodach.

Klamek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Klamek » 18 wrz 2009, 21:27

czarekj pisze:Wystarczy że w czasie pracy silnika dojdzie do zwarcia na zaciskach przy rozruszniku, lub kablach dostarczających do niego prąd i wieniec się uszkadza. Szukaj przetarć izolacji na przewodach.
sprawdze po całości. btw - jednym z objawów przed awarią było rozładowywanie aku...

muniorek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: muniorek » 19 wrz 2009, 12:44

Klamek pisze:jednym z objawów przed awarią było rozładowywanie aku...
To by potwierdzało teorię o jakimś zwarciu w rozruszniku lub zasilających go przewodach ...

Klamek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Klamek » 19 wrz 2009, 18:43

wszystko mi9 zmierza do instalacji elektrycznej... posprawdzam dokładnie

dziekuje za odpowiedzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl