[80 b4 ABK 2,0E] złe wskazania poziomu paliwa
[80 b4 ABK 2,0E] złe wskazania poziomu paliwa
Od jakiegos czasu wskaźnik poziomu paliwa pokazuje sobie jak chce, czasami przez kilka dni w ogóle się nie podnosi, a czasami w trakcie jazdy pokazuje 3/4 baku a po paru kilometrach 1/4. To bardzo denerwujące, bo nigdy nie wiem które wskazanie jest prawidłowe. Co może byc tego przyczyną?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
mała korekta:kaczaza5 pisze:Po pierwsze do sprawdzenia pływak w zbiorniku, później może to być regulator napięcia na płytce licznika, ale gdyby tak było wściekałby się również prędkościomierz...
Także najlepiej zacząć od sprawdzenia pływaka...
uszkodzenie regulatora napięcia w zegarach objawa się błędnymi wskazaniami poziomu paliwa oraz temperatury cieczy chłodzącej. W pierwszej kolejności rozkręć zegary i sprawdź napięcie na regulatorze (powinno byc stabilne ok 10V). W drugiej kolejności sprawdź czy płytka z zegarem paliwomierza jest odpowiednio dokręcona do zegarów. Po trzecie warto sprawdzić czy przewody w kostce przy zegarach są w całości (to ostateczność ale w starszym aucie zdarza się, że się odłamują od kostki).
To było łatwiejsze. Trudniejsze do wykonania (bardziej pracochłonne) ale i bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie mechanizmu pływaka. Tutaj musisz się dobrać do baku.
Powodzenia
- Hołowczyc20
- Audi 80 Klub
Koleżanko miałem podobny problem jak u ciebie z tym że u mnie nie działał też ten od temp.silnika, rozebrałem licznik przeczyściłem wskaźniki,psiknołem do środka troche WD-40 poruszałem wskazówkami następnie drobnym papierem ściernym przetarłem takie miedziane podkładki na płycie licznika przemyłem spirytusem poskładałem i działają jak należy :mrgreen: