Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4 avant

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Dasiu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dasiu » 02 cze 2008, 16:19

Kupiłem ten wzmacniacz:
Alpine_mrh_f254

Z tym że zbiłem z ceny na 180zł myśle że narazie na moje potrzeby wystarczy a w przyszłości nic nie stoi na przeszkodzie żeby ten sprzedać i kupić lepszy ;]
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 23:49 przez Dasiu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 02 cze 2008, 16:40

Za tą kasę to nawet niezły klocek.

Awatar użytkownika
Dasiu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dasiu » 02 cze 2008, 17:00

Hehe to mnie teraz podbudowałeś :D Zobaczymy jak to będzie grać...

[ Dodano: 2008-06-04, 20:35 ]
Panowie sprzęcik wstępnie podłączony <ok> wszystko działa gra i buczy :p
KU mojemu zaskoczeniu w podszybiu też są wstawione inne głośniczki Hi Fonics Titan series :]
Czyli do wzmacniacza pociągniętych jest 6głośników + dwa gwizdki. Teraz pozastaje zabawa w odnajdywanie który kabelek idzie do jakiego głośnika żeby moc ustawić balans. Jest na to jakiś sposob czy pozostaje podpinać i słuchać??

W tym miejscu pragnąbym podziękować wszystkim którzy pomogli mi w uporaniu się z tą instalacją jeśli ktoś jest z okolic Rudy Śląskiej stawiam piwko <piwo> i zapraszam do posłuchania muzyczki :p

no name
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audio w b4 avant

Post autor: no name » 30 wrz 2009, 19:57

witam chcialbym sie was spytac co polecacie ze sprzetu car audio co by mogle dobrze grac w moim karawanie [avanciku] bo chcialbym cos zamontowac ale sam dokonca nie wiem co to by moglo byc moze cos od JBL . Chcialbym zamontowac nowe glosniki na podszybiu i 4x w drzwi + cos na tyl <ok> nie wiem oplacalne jest montowanie takiego sprzedu z autryzowanych salonach car audio ?? prosze o jakies rady <lol>
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 15:48 przez no name, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krisPrG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisPrG » 30 wrz 2009, 22:13

po pierwsze użyj "szukajki", pełno o tym na forum
po drugie, jeśli chcesz mieć porządnie zrobione to głośniki w przednie drzwi 160/165mm, gwizdki w słupki i sub do kufra, Według twojej koncepcji rozmieszczenia głośników tylko popsujesz sobie scenę a za tym idzie niepotrzebne koszta
po trzecie, wyznaje zasadę: "nie będę płacił komuś za coś, skoro mogę zrobić to sam". a sklepie CA skroją cię za montaż jak dzieciaka. ponownie użyj "szukajki", znajdziesz odpowiednie tematy, w których są foto-story jak podłączyć....

co do sprzętu, tu można sporo gdybać, najważniejsze jest to na co liczysz, czy ma być moc, czy jakość.
z godnych producentów zaproponowania można podzielić na kategorie:
radio: ALPINE, CLARION, KENWOOD
głośnik 160/165mm: HERTZ, HELIX, POWERBASS, FOCAL, DLS, itp/itd...
syb: HERTZ, RE AUDIO, POWERBASS, itd....
wzmacniacz: też sporo wymieniać

podaj jaką kasą dysponujesz to coś poradzimy

Awatar użytkownika
maniek75
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maniek75 » 30 wrz 2009, 22:18

Co do radia to się nie wypowiem, bo są tu magicy którzy ci powiedzą co i jak <ok>
Ale wszystko zależy od tego ile masz na to przeznaczone gotówki.
Ze swojej strony napewno mogę ci polecić głośniki firmy JBL- HERTZ <ok>

Awatar użytkownika
boomer86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boomer86 » 01 paź 2009, 08:26

Dodatkowe dokładanie głośników do paneli drzwi przednich /jeżeli nie masz miejsc ori/ wydaje mi sie byc zbyteczne ... Mam Avant'a z 94'i rowniez przymierzam sie do re-naglosnienia go , przy czym zakladam nastepujaca koncepcję:
- podszybie - dwu-drozne 100mm zesterowaną kopulka wysokich tonow/JBL GTo najprawdopodobniej/
- tyl- opri miesja na 130 mm i wysoki ton ,
- bagaznik - subwoofer + wzmak 4-kanalowy,gdzie mostek na suba, dwa wyjscia na tylny zestaw , a przod zmostkowany na MOSFETTowych wyjsciach z radia ... i nie przewiduje zadnych miesjc pozbawionych sceny muzycznej ...
Powodzenia

no name
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: no name » 01 paź 2009, 19:10

chlopaki 2000zl to duzo jak na zrobienie car audio przez profesjonalna firme ??

Awatar użytkownika
krisPrG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisPrG » 01 paź 2009, 23:17

no name pisze:chlopaki 2000zl to duzo jak na zrobienie car audio przez profesjonalna firme ??
zależy jaki sprzęt i jakie wykonanie

Awatar użytkownika
sagem
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: sagem » 01 paź 2009, 23:20

no name pisze:chlopaki 2000zl to duzo jak na zrobienie car audio przez profesjonalna firme ??
Chyba profesjonalna firma nie będzie bawiła się badziewnym sprzętem? czytałem, na audio forum, że zabawa zaczyna się od 4-5 tysięcy. <ok>

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 02 paź 2009, 10:26

a przod zmostkowany na MOSFETTowych wyjsciach z radia
życzę powodzenia!

2K Zł dla profesjonalnej firmy to nie jest dużo - przynajmniej 1/3 tej kwoty to będzie robocizna.

Jak już było pisane... Milion razy i Krystian przypominał - FAQ!!!

Jeśli zdasz sobie sprawę ze swoich wymagań będziemy mogli kontynuować rozmowę. Na tym etapie mogę ci zaproponować dowolny zestaw i gwarantuję ci że czego bym ci nie założył był byś zadowolony.

Musisz posłuchać różnych sprzętów aby mieć porównanie i wiedzieć w którą stronę chcesz iść - SQ czy DB i jaki sprzżet brzmi dla Twojego ucha najprzyjemniej.

Jeśli chcesz mieć granie z prawdziwego zdarzenia to nawet nie waż się myśleć o opcji zaproponowanej przez kolegę boomer86 (sory ale to co zaproponowałeś jest po pierwsze bez składu, a po drugie niszczeniem sprzętu...).

Podstawą w CA /jak już miliard razy pisałem i jest również napisane w FAQach/ scena przednia. Od niej zaczyna się budowę instalacji.

Dobór przetworników /zestaw odseparowany/, HU /radioodtwarzacza/, czy mają być zasilane ze wzmacniacza czy nie; potem można zastanawiać się nad tym czy na prawdę wozimy często kogoś z tyłu i chcemy tam też zainstalować zestawik dla pasażerów i na koniec zajmujemy się kufrem - dobieramy średnicę i specyfikację przetwornika sub-niskotonowego do wymagań/preferencji muzycznych i typ jego zabudowy /zależny od przetwornika i rodzaju nadwozia/.

Ale się rozpisałem... Krychu na szczęście ja mam starą klawierę i mogłem coś dodać tylko szkoda że "młodzi nie umieją szukać"...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
boomer86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boomer86 » 13 paź 2009, 21:44

Oofol pisze:
a przod zmostkowany na MOSFETTowych wyjsciach z radia
życzę powodzenia!

Jeśli chcesz mieć granie z prawdziwego zdarzenia to nawet nie waż się myśleć o opcji zaproponowanej przez kolegę boomer86 (sory ale to co zaproponowałeś jest po pierwsze bez składu, a po drugie niszczeniem sprzętu...).
Pozdrawiam
...w takim razie ,z nieukrywaną ciekawością, przeczytam w porządku iście chronologicznym , tu: 'w składzie' , jak Twoja wizja ma się do tego , co zaproponowałem Ja - totalny laik nieznający się kompletnie na rzeczy , jak to miałeś czelność nazwać , tudzież zasugerować ...
...kwestią kolejną , za którą będę Ci niezmiernie wdzięczny - i,jak domniemam ,nie tylko Ja , a która ustrzeże mnie i innych postępujących podobnie przed ZNISZCZENIEM sprzętu ... mianowicie -> MOSFETT (za ewentualne niepoprawne nazywanie tranzystorów PRZEPRASZAM - nie odbieraj tego dosłownie , w końcu pisze to laik...) -> wytłumacz proszę ideę podobnego rozwiązania oraz PRAWIDŁOWY sposób jego wykorzystywania,tu: podłączania , mostkowania etc. ...?
Raz jeszcze serdecznie Ci dziękuję za dzielenie się z Nami swoją , jakże fachową i popartą niemałym doświadczeniem - jak domniemam , WIEDZĄ...
Pozdrawiam...

Awatar użytkownika
meir
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: meir » 13 paź 2009, 22:00

Oofol, zgadzam sie z tobą kolego w 100 % najważniejszy jest przód przy czym ja zamontował bym tweetery w słupki dobre 16 w drzwi i jak chcesz to 10 tez możesz dać w dechę nie będą tam przeszkadzać :) przy czym nieporozumieniem dla mnie było by który kolwiek głośnik podłączyć pod radio ;/ po to stworzono wzmacniacze żeby poprawić jakość i moc dzwięku gdzie żadne radio nie da tego samego co da wzmak ! dawanie w tylną półkę głośników i suba do bagażnika to już parodia :) i już mówię dla czego :) sub obojętnie jaki jest wolniejszy od 16 , 13 czy 6x9 jakie ludzie lubią pakować w tylną półkę przez co bas z suba i pseudo bass z np 6x9 sie gryzą i z tyłu powstaje szum który jest delikatnie mówiąc drażniący. I jeśli chcesz żeby to wszystko dobrze grało to zainwestuj w maty wygłuszające i obij cała kabinę solidnie. Taka moja sugestia mając 2000 zł na sprzęt nawet nie wybierał bym sie do żadnego salonu car audio bo to bzdura :) doliczając ich materiały i robociznę zostanie na bardzo średni sprzęt. A za te pieniądze da sie już co nieco kupić

no name
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: no name » 13 paź 2009, 22:11

mysle ze w 3000 zl sie zmieszcze z tym car audio :mrgreen: jakos w tygodniu jade pogadac co i jak i za ile :-P

Awatar użytkownika
meir
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: meir » 13 paź 2009, 22:22

kolego a powiedz dlaczego sam nie chcesz jechac do sklepu kupic i zamontować wież mi że montaż car audio wcale nie jest taki trudny jak może sie wydawać a pieniądze które zostawił byś u nich za zamontowanie możesz przeznaczyć na lepsze głosniki albo wzmaka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl