Audio w b4 avant
Kupiłem ten wzmacniacz:
Alpine_mrh_f254
Z tym że zbiłem z ceny na 180zł myśle że narazie na moje potrzeby wystarczy a w przyszłości nic nie stoi na przeszkodzie żeby ten sprzedać i kupić lepszy ;]
Alpine_mrh_f254
Z tym że zbiłem z ceny na 180zł myśle że narazie na moje potrzeby wystarczy a w przyszłości nic nie stoi na przeszkodzie żeby ten sprzedać i kupić lepszy ;]
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 23:49 przez Dasiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Hehe to mnie teraz podbudowałeś Zobaczymy jak to będzie grać...
[ Dodano: 2008-06-04, 20:35 ]
Panowie sprzęcik wstępnie podłączony <ok> wszystko działa gra i buczy :p
KU mojemu zaskoczeniu w podszybiu też są wstawione inne głośniczki Hi Fonics Titan series :]
Czyli do wzmacniacza pociągniętych jest 6głośników + dwa gwizdki. Teraz pozastaje zabawa w odnajdywanie który kabelek idzie do jakiego głośnika żeby moc ustawić balans. Jest na to jakiś sposob czy pozostaje podpinać i słuchać??
W tym miejscu pragnąbym podziękować wszystkim którzy pomogli mi w uporaniu się z tą instalacją jeśli ktoś jest z okolic Rudy Śląskiej stawiam piwko i zapraszam do posłuchania muzyczki :p
[ Dodano: 2008-06-04, 20:35 ]
Panowie sprzęcik wstępnie podłączony <ok> wszystko działa gra i buczy :p
KU mojemu zaskoczeniu w podszybiu też są wstawione inne głośniczki Hi Fonics Titan series :]
Czyli do wzmacniacza pociągniętych jest 6głośników + dwa gwizdki. Teraz pozastaje zabawa w odnajdywanie który kabelek idzie do jakiego głośnika żeby moc ustawić balans. Jest na to jakiś sposob czy pozostaje podpinać i słuchać??
W tym miejscu pragnąbym podziękować wszystkim którzy pomogli mi w uporaniu się z tą instalacją jeśli ktoś jest z okolic Rudy Śląskiej stawiam piwko i zapraszam do posłuchania muzyczki :p
Audio w b4 avant
witam chcialbym sie was spytac co polecacie ze sprzetu car audio co by mogle dobrze grac w moim karawanie [avanciku] bo chcialbym cos zamontowac ale sam dokonca nie wiem co to by moglo byc moze cos od JBL . Chcialbym zamontowac nowe glosniki na podszybiu i 4x w drzwi + cos na tyl <ok> nie wiem oplacalne jest montowanie takiego sprzedu z autryzowanych salonach car audio ?? prosze o jakies rady <lol>
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 15:48 przez no name, łącznie zmieniany 1 raz.
po pierwsze użyj "szukajki", pełno o tym na forum
po drugie, jeśli chcesz mieć porządnie zrobione to głośniki w przednie drzwi 160/165mm, gwizdki w słupki i sub do kufra, Według twojej koncepcji rozmieszczenia głośników tylko popsujesz sobie scenę a za tym idzie niepotrzebne koszta
po trzecie, wyznaje zasadę: "nie będę płacił komuś za coś, skoro mogę zrobić to sam". a sklepie CA skroją cię za montaż jak dzieciaka. ponownie użyj "szukajki", znajdziesz odpowiednie tematy, w których są foto-story jak podłączyć....
co do sprzętu, tu można sporo gdybać, najważniejsze jest to na co liczysz, czy ma być moc, czy jakość.
z godnych producentów zaproponowania można podzielić na kategorie:
radio: ALPINE, CLARION, KENWOOD
głośnik 160/165mm: HERTZ, HELIX, POWERBASS, FOCAL, DLS, itp/itd...
syb: HERTZ, RE AUDIO, POWERBASS, itd....
wzmacniacz: też sporo wymieniać
podaj jaką kasą dysponujesz to coś poradzimy
po drugie, jeśli chcesz mieć porządnie zrobione to głośniki w przednie drzwi 160/165mm, gwizdki w słupki i sub do kufra, Według twojej koncepcji rozmieszczenia głośników tylko popsujesz sobie scenę a za tym idzie niepotrzebne koszta
po trzecie, wyznaje zasadę: "nie będę płacił komuś za coś, skoro mogę zrobić to sam". a sklepie CA skroją cię za montaż jak dzieciaka. ponownie użyj "szukajki", znajdziesz odpowiednie tematy, w których są foto-story jak podłączyć....
co do sprzętu, tu można sporo gdybać, najważniejsze jest to na co liczysz, czy ma być moc, czy jakość.
z godnych producentów zaproponowania można podzielić na kategorie:
radio: ALPINE, CLARION, KENWOOD
głośnik 160/165mm: HERTZ, HELIX, POWERBASS, FOCAL, DLS, itp/itd...
syb: HERTZ, RE AUDIO, POWERBASS, itd....
wzmacniacz: też sporo wymieniać
podaj jaką kasą dysponujesz to coś poradzimy
Dodatkowe dokładanie głośników do paneli drzwi przednich /jeżeli nie masz miejsc ori/ wydaje mi sie byc zbyteczne ... Mam Avant'a z 94'i rowniez przymierzam sie do re-naglosnienia go , przy czym zakladam nastepujaca koncepcję:
- podszybie - dwu-drozne 100mm zesterowaną kopulka wysokich tonow/JBL GTo najprawdopodobniej/
- tyl- opri miesja na 130 mm i wysoki ton ,
- bagaznik - subwoofer + wzmak 4-kanalowy,gdzie mostek na suba, dwa wyjscia na tylny zestaw , a przod zmostkowany na MOSFETTowych wyjsciach z radia ... i nie przewiduje zadnych miesjc pozbawionych sceny muzycznej ...
Powodzenia
- podszybie - dwu-drozne 100mm zesterowaną kopulka wysokich tonow/JBL GTo najprawdopodobniej/
- tyl- opri miesja na 130 mm i wysoki ton ,
- bagaznik - subwoofer + wzmak 4-kanalowy,gdzie mostek na suba, dwa wyjscia na tylny zestaw , a przod zmostkowany na MOSFETTowych wyjsciach z radia ... i nie przewiduje zadnych miesjc pozbawionych sceny muzycznej ...
Powodzenia
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
życzę powodzenia!a przod zmostkowany na MOSFETTowych wyjsciach z radia
2K Zł dla profesjonalnej firmy to nie jest dużo - przynajmniej 1/3 tej kwoty to będzie robocizna.
Jak już było pisane... Milion razy i Krystian przypominał - FAQ!!!
Jeśli zdasz sobie sprawę ze swoich wymagań będziemy mogli kontynuować rozmowę. Na tym etapie mogę ci zaproponować dowolny zestaw i gwarantuję ci że czego bym ci nie założył był byś zadowolony.
Musisz posłuchać różnych sprzętów aby mieć porównanie i wiedzieć w którą stronę chcesz iść - SQ czy DB i jaki sprzżet brzmi dla Twojego ucha najprzyjemniej.
Jeśli chcesz mieć granie z prawdziwego zdarzenia to nawet nie waż się myśleć o opcji zaproponowanej przez kolegę boomer86 (sory ale to co zaproponowałeś jest po pierwsze bez składu, a po drugie niszczeniem sprzętu...).
Podstawą w CA /jak już miliard razy pisałem i jest również napisane w FAQach/ scena przednia. Od niej zaczyna się budowę instalacji.
Dobór przetworników /zestaw odseparowany/, HU /radioodtwarzacza/, czy mają być zasilane ze wzmacniacza czy nie; potem można zastanawiać się nad tym czy na prawdę wozimy często kogoś z tyłu i chcemy tam też zainstalować zestawik dla pasażerów i na koniec zajmujemy się kufrem - dobieramy średnicę i specyfikację przetwornika sub-niskotonowego do wymagań/preferencji muzycznych i typ jego zabudowy /zależny od przetwornika i rodzaju nadwozia/.
Ale się rozpisałem... Krychu na szczęście ja mam starą klawierę i mogłem coś dodać tylko szkoda że "młodzi nie umieją szukać"...
Pozdrawiam
...w takim razie ,z nieukrywaną ciekawością, przeczytam w porządku iście chronologicznym , tu: 'w składzie' , jak Twoja wizja ma się do tego , co zaproponowałem Ja - totalny laik nieznający się kompletnie na rzeczy , jak to miałeś czelność nazwać , tudzież zasugerować ...Oofol pisze:życzę powodzenia!a przod zmostkowany na MOSFETTowych wyjsciach z radia
Jeśli chcesz mieć granie z prawdziwego zdarzenia to nawet nie waż się myśleć o opcji zaproponowanej przez kolegę boomer86 (sory ale to co zaproponowałeś jest po pierwsze bez składu, a po drugie niszczeniem sprzętu...).
Pozdrawiam
...kwestią kolejną , za którą będę Ci niezmiernie wdzięczny - i,jak domniemam ,nie tylko Ja , a która ustrzeże mnie i innych postępujących podobnie przed ZNISZCZENIEM sprzętu ... mianowicie -> MOSFETT (za ewentualne niepoprawne nazywanie tranzystorów PRZEPRASZAM - nie odbieraj tego dosłownie , w końcu pisze to laik...) -> wytłumacz proszę ideę podobnego rozwiązania oraz PRAWIDŁOWY sposób jego wykorzystywania,tu: podłączania , mostkowania etc. ...?
Raz jeszcze serdecznie Ci dziękuję za dzielenie się z Nami swoją , jakże fachową i popartą niemałym doświadczeniem - jak domniemam , WIEDZĄ...
Pozdrawiam...
Oofol, zgadzam sie z tobą kolego w 100 % najważniejszy jest przód przy czym ja zamontował bym tweetery w słupki dobre 16 w drzwi i jak chcesz to 10 tez możesz dać w dechę nie będą tam przeszkadzać przy czym nieporozumieniem dla mnie było by który kolwiek głośnik podłączyć pod radio ;/ po to stworzono wzmacniacze żeby poprawić jakość i moc dzwięku gdzie żadne radio nie da tego samego co da wzmak ! dawanie w tylną półkę głośników i suba do bagażnika to już parodia i już mówię dla czego sub obojętnie jaki jest wolniejszy od 16 , 13 czy 6x9 jakie ludzie lubią pakować w tylną półkę przez co bas z suba i pseudo bass z np 6x9 sie gryzą i z tyłu powstaje szum który jest delikatnie mówiąc drażniący. I jeśli chcesz żeby to wszystko dobrze grało to zainwestuj w maty wygłuszające i obij cała kabinę solidnie. Taka moja sugestia mając 2000 zł na sprzęt nawet nie wybierał bym sie do żadnego salonu car audio bo to bzdura doliczając ich materiały i robociznę zostanie na bardzo średni sprzęt. A za te pieniądze da sie już co nieco kupić