Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT Avant] Niezidentyfikowane przewody

Awatar użytkownika
sagem
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

[B4 ABT Avant] Niezidentyfikowane przewody

Post autor: sagem » 01 paź 2009, 14:25

Witam,

Panowie, jak już wczoraj wspominałem, przypadkiem dowiedziałem się, że mam podgrzewane lusterka. Problem w tym, że nie wiem jak się włącza to podgrzewanie, jeżeli włącza się przez podgrzewanie tylnej szyby, to u mnie nie działa, a jeżeli jakoś inaczej to nie wiem.

Nie wiem też, co to są za przewody ?

:arrow: wychodzi dziurą od radia - Obrazek
2x czarne, 2x czerwony, 1x zółty i 1x jasny niebieski

:arrow: idzie pod pokrywę pod kierownicą Obrazek

:arrow: potem łączy się z jakąś przejściówka w której siedzą 2 bezpieczniki po 4Ampery, są spalone, byłem w sklepie ale nie mieli 4A, więc kupiłem 15amperowe ale narazie nie wsadzałem. Obrazek

Obrazek

:arrow: chciałem się jeszcze dowiedzieć, co to za skrzyneczka z napisem Magic Loock

Obrazek

Jeśli ktoś wie co to za przewody proszę o jakieś rozjaśnienie co, do czego to itd. bo na elektryce się nie znam.

Pozdrawiam <urodziny>

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 01 paź 2009, 16:24

Ja niestety nie posiadam żadnych zdolności paranormalnych ani szklanej kuli żeby zgadnąć od czego są te kable w dołożonej instalacji. Prześledź ich drogę a może się dowiesz od czego one są. Na ostatnim zdjęciu to widać centralka od jakiegoś alarmu albo/i centralnego na pilota - pewnie niesprawna i odłączona. Osoba która to zakładała pewnie nie wiedziałaby od czego to jest. Zwykle jest tak z takimi przeróbkami instalacji elektrycznej że jeśli się nie rozbierze pół auta to się nie dowie co poeta miał na myśli.

Awatar użytkownika
maciek12
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciek12 » 01 paź 2009, 16:25

powiem tyle, oryginalne to to nie jest... Ale mnie się wydaje, że mógł to być jakiś immobiliser, albo coś... tylko czemu takie długie te kable??? one centralnie za dziurą od radia były, czy je łowiłeś??? masz alarm w tym audi??? <ok>

Awatar użytkownika
sagem
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: sagem » 01 paź 2009, 18:06

maciek12 pisze:powiem tyle, oryginalne to to nie jest... Ale mnie się wydaje, że mógł to być jakiś immobiliser, albo coś... tylko czemu takie długie te kable??? one centralnie za dziurą od radia były, czy je łowiłeś??? masz alarm w tym audi??? <ok>
Immobilizer mam fabryczny i działa, czy audianka miała alarm, to nie wiem, mam 3 oryginalne klucze, audi mam z pewnego źródła. Tak centralnie w dziurze od radia, wydaje mi się że albo ktoś robił to w miarę solidnie, albo jest to fabryczne, przewód jest w dobrej gumowej otoczce, a w środku idzie jeszcze sznurek, żeby nie rozerwać kabli, jak ktoś by mocno ciągnął.

Obrazek
, ten gruby, brązowy kabel ( w środku są dwa czarne ) jest przykręcony do masy w samochodzie, wraz z reszta innych. Reszta kabli idzie gdzieś w głąb tych przewodów.

Awatar użytkownika
Przemo95
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo95 » 01 paź 2009, 18:37

Wydaje mi się ze jak odłączysz tą instalacje to się dowiesz co to może być bo będzie Ci czegoś brakować ;-) .

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 01 paź 2009, 18:52

Kolor brązowy to masa w audi. Czerwony jest gruby, więc może przenosić "wiekszy" prąd. A te cieńsze to może jakieś sterujące. Może jednak masz grzejące lusterka, albo dupska.
A może kiedyś był sterownik do alrmu i gdzieś na kokpicie było jakieś sterowanie do niego, lub ukryty wyłącznik zapłonu.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 01 paź 2009, 18:54

sagem, jak jeszcze nie wziąłeś się za instalacje sterownik c. zamka na pilota. Spróbuj odłączyć tą skrzynkę (Magic Lock) i sprawdź czy centralny zamek się zamyka z drzwi kierowcy. Jeśli przestanie to znaczy że przez to ustrojstwo idzie sygnał z siłownika w drzwiach. Jeśli tak będzie to nie będziesz musiał nurkować w kablach aby założyć c. z. na pilota.

Awatar użytkownika
sagem
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: sagem » 01 paź 2009, 19:48

Chłopaki wielkie dzięki za zainteresowanie, a wiec tak, pilota jeszcze nie montowałem, ale mam parę fotek i wiem gdzie idą te przewody.

1. Wiec tak na fotce 1 jest tył magic locka, jak widać wolne wejście na jakieś 4 wtyki.

Obrazek

2. Tutaj zaznaczona wtyczka, też do niczego nie była podpięta, w środku z bolcem.

Obrazek

3. Na tym zdjęciu jest jakiś przekaźnik czy coś
Obrazek , nie znam się, ale coś w rodzaju (
Jeśli przestanie to znaczy że przez to ustrojstwo idzie sygnał z siłownika w drzwiach. Jeśli tak będzie to nie będziesz musiał nurkować w kablach aby założyć c. z. na pilota.
) idą do niego dwa kable, jeden do magic locka, a drugi do środka auta za panel przedni, w środku znajduje się 15A bezpiecznik ( jak go wyjąłem i wkładałem to zaiskrzyło i "skrzeczało" coś w c. zamku. ale wsadziłęm i jest ok )
Obrazek

4. Przewód 1 na zdjęciu (czerwony) Obrazek

idzie w to miejsce Obrazek

a brąz Nr. 2 idzie do masy- tutaj Obrazek

5. Przy przewodach grubych ( czerwony i brązowy) koło czerwonego idziie z tego samego przekaźnika cienutki żółty przewód ( zaznaczony strzałką )
Obrazek

jak widać w zaznaczony KOLE jest wystająca wtyka, do której nic nie jest podłączone.

Tutaj jeszcze zdjęcie magic loocka i przewodów.

Obrazek

Obrazek

Starałem się to zrobić jak najprościej mogłem, nie znam sie na elektryce i nie wiem co to może byc, myśle że teraz będzie Wam łątwiej dowiedzieć się co to za przewody.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
<piwo>

EDIT. kupiłem dwa bezpieczniki 7,5 A, bo takie najmniejsze mieli w sklepie, wsadziłęm tutaj w ten przekaźnik? ale nic się nie działo ( bo stare 4A były spalone)

Obrazek

EDIT.2

spiczi
Czerwony jest gruby, więc może przenosić "wiekszy" prąd.
Zobacz zdjęcie nr.4 do przewodu grubego wchodzą dwa cienkie czerwone.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 01 paź 2009, 21:12

Nr. 4 zasilanie (plus) ze skrzynki bezpieczników i minus na karoserii.
sagem pisze:jak go wyjąłem i wkładałem to zaiskrzyło i "skrzeczało" coś w c. zamku. ale wsadziłęm i jest ok
Skrzeczało bo pewnie zadziałał jakiś sterownik c. z. z pilota do którego nie masz pilota. Niektóre tak mają że odsuwają drzwi po zaniku napięcia.
Nr. 5 Musiałbyś sprawdzić co to jest ale podejrzewam że pewnie tu jest podłączony + po włączaniu zapłonu.
Weź się zaopatrz w jakieś przyrządy pomiarowe, miernik lub mała żaróweczka z kablami i sprawdź tego Magic Locka i ten przekaźnik z 3, bo po ilości kabli wnioskuje któreś to sterownik centralnego zamka więc możesz zamiast niego podpiąć ten swój nowy. Sprawdź czy na którymś z kabli zmienia się plus na minus przy zasuwaniu i odsuwaniu drzwi, jeśli tak będzie się działo masz na wierzchu kable do nowego sterownika. Zasilanie też tam masz.
Ciekaw jest gdzie te kable z 4 idą. Wolnymi wtykami i przyłączami się nie przejmuj. Jak wcześniej mówiłem odłącz tego Magic Locka a później ten twój przekaźnik z 3 i zobacz co przestanie działać.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 01 paź 2009, 21:21

sagem pisze:
2. Tutaj zaznaczona wtyczka, też do niczego nie była podpięta, w środku z bolcem.
Mam tą samą wtyczkę u siebie. Również nie jest nigdzie podpięta więc to jest raczej ori. Niestety nie wiem do czego to jest.

Awatar użytkownika
sagem
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: sagem » 01 paź 2009, 21:28

Byłem, sprawdziłem, po odłączeniu całego Magic control, nie działa centralny, moge tylko kluczykiem zamykac drzwi kierowcy, po wyjęciu bezpiecznika z przekaźnika jest identyczna sytuacja, na co więc dodatkowe 4 wejścia w Magic control?

tutaj jeszcze zdjęcie przewodu który też idzie razem z tamtymi przewodami, ale nie jest nigdzie podłączony.

Obrazek

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 01 paź 2009, 21:41

sagem pisze:na co więc dodatkowe 4 wejścia w Magic control?
Jakieś niepodłączone funkcję zapewne, tego typu badziewie ma zazwyczaj jakiś prosty alarm, wyjście na syrenę itp.
grze pisze:
sagem pisze:
Mam tą samą wtyczkę u siebie. Również nie jest nigdzie podpięta więc to jest raczej ori. Niestety nie wiem do czego to jest.
Przypomniałem sobie że u mnie też chyba jest identyczna.

Awatar użytkownika
sagem
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: sagem » 01 paź 2009, 22:18

Dobra, w takim razie jutro będę podłączał ten centralny, pokombinuje z tym Magic Loock, a jak mogę sprawdzić od czego jest ten gruby przewód czerwony i cienutki niebieski ( zdjęcie 4 i 5) :?:

EDIT

Jako ciekawostkę dodam, że bezpieczników o nr. 19 i 20 nie miałem podłączonych jak kupowałem samochód i nadal nie mam.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 02 paź 2009, 10:39

sagem pisze:a jak mogę sprawdzić od czego jest ten gruby przewód czerwony i cienutki niebieski ( zdjęcie 4 i 5)
Tan gruby czerwony już mówiłem że plus, nie wiem o który niebieski Ci chodzi ten zaznaczony biała strzałką na foto 5. Zaopatrz się w miernik (multimetr) albo jakąś kontrolę i sprawdzaj czy się nie pojawia/znika plus albo minus na przewodach gdy: włączasz zapłon, odsuwasz albo zasuwasz drzwi, otwierasz albo zamykasz drzwi, włączasz zapłon.
sagem pisze:Jako ciekawostkę dodam, że bezpieczników o nr. 19 i 20 nie miałem podłączonych jak kupowałem samochód i nadal nie mam.
To masz tam nieźle pokiełbaszone może masz jakiś dokładany centralny zamek, ale chyba w B4 to był standard. Spróbuj odłączyć ten gruby czerwony i zobacz czy centralny będzie działał bo może ktoś sobie podłączył do niego zasilanie po swojemu.

Awatar użytkownika
sagem
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: sagem » 02 paź 2009, 10:43

To masz tam nieźle pokiełbaszone może masz jakiś dokładany centralny zamek, ale chyba w B4 to był standard. Spróbuj odłączyć ten gruby czerwony i zobacz czy centralny będzie działał bo może ktoś sobie podłączył do niego zasilanie po swojemu.
Tak, tylko co mi da, że odłączę ten czerwony przewód, jak on idzie do dziury w radiu, i są obcięte przewody i nigdzie nie są podłączone.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl