Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1,6 tdi] Problem z przednim hamulcem

ODPOWIEDZ
tomiv90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3 1,6 tdi] Problem z przednim hamulcem

Post autor: tomiv90 » 01 paź 2009, 08:46

Witam wszystkich klubowiczów!
Mam problem z przednim prawym zaciskiem, który przy mocnym hamowaniu nie blokuje koła w przeciwieństwie do strony lewej. Odpowietrzałem go chyba z tysiąc razy, wymieniłem zacisk na nowy, nawet zmieniłem pompę hamulcową i nic, efekt ten sam :cry: . Dodam że naprawie poddane zostały wszystkie hamulce w aucie, wszystkie przewody są drożne i normalnie się odpowietrzają. Poprostu nie mam już siły i pomysłów, tym bardziej że zbliża się przegląd niuni a poza to nie jest to zbyt bezpieczne! Proszę o pomoc i sugestie!?

Awatar użytkownika
olek70
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olek70 » 01 paź 2009, 10:17

Do głowy przychodzi mi tylko zagięta lub uderzona młotkiem rurka hamulcowa.

tomiv90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomiv90 » 01 paź 2009, 10:28

Raczej nie, ponieważ przy odpowietrzaniu płyn scieka bez problemu tak jak w innych zaciskach!!

Awatar użytkownika
olek70
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olek70 » 01 paź 2009, 10:43

Wydaje mi się, że zmniejszony przekrój rurki hamulcowej będzie miał znaczenie dopiero podczas hamowania. Zobaczymy co powiedzą inni koledzy.

Awatar użytkownika
flgmnft
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: flgmnft » 01 paź 2009, 17:59

Watpie, bo hamuje sie cisnieniem. Przekroj raczej nie ma znaczenia bo cisnienie w ukladzie bedzie takie samo. Poszukaj dobrze czy ktorys z przewodow nie jest zagiety, bo jedynie zagiecie ograniczy znacznie przeplyw, ale i tak jesli bys pompowal hamulcem to cisnienie sie w koncu wyrowna. Masz ABS? (pytam bo nie wiem czy w kazdej B3 byl) Jesli nie masz to za hamulce jest odpowiedzialna tylko pompa, a jak wiemy w Audi mamy uklad hamulcowy dwu-obwodowy, tzn ze osobny obwod na przod i osobny na tyl. Czyli cisnienie plynu powinno sie rownomiernie rozlozyc na przodzie. Dla swietego spokoju wymienilbym na Twoim miejscu rurke hamulcowa do tego zacisku, bedziesz mial pewnosc. A swoja droga piszesz takze ze wymieniles zacisk na nowy, nowy znaczy nowy? Czy uzywka, wygladajaca na nowy?
Nie cieknie Ci z odpowietrznika? Spod tloczka?

tomiv90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomiv90 » 01 paź 2009, 19:23

A więc nie mam ABS-u i jest tak jak mówisz flgmnft za hamowanie odpowiedzialna tylko pompa hamulcowa, a z tym układem na przód i tył to nie do końca gdyż zauważyłem że od pompy odchodzą cztery przewody które są rozprowadzone krzyżowo tzn jedna sekcja pompy pompuje do prawego przedniego koła i do lewego tylnego , a druga sekcja do pozostałych kół, więc są dwa układy tylko że krzyżowe i jak wnioskuje poto żeby w razie awarii jednej sekcji były hamulce 1 tylny i 1 przedni, a nie tylko przód czy tył (według mnie). Zacisk nowy w sensie używka od kolegi który rozbił niunie a mi zacisk oddał a u niego było ok.żadnych przecieków i zapieczonych elementów.
Przewód wygląda normalnie nigdzie nie zagięty ani nie przyklepany, ale dla pewności jutro go wymienie.!

mantek-13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mantek-13 » 01 paź 2009, 23:30

popieram kolegę olek70 w moim przypadku ktoś tak przyładował młotkiem, że nawet przy lekkim depnięciu auto wyraznie uciekało, wymiana przewodu i po sprawie

Awatar użytkownika
milan_25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: milan_25 » 02 paź 2009, 06:04

a elastyczne elementy są drożne. Miałem kiedyś przypadek,że przewód spęczniał w środku a na zewnątrz tego nie było widać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl