Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ B3 90 2.3 quattro] Problem z ciągnięciem >>

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
XXX090XXX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ B3 90 2.3 quattro] Problem z ciągnięciem >>

Post autor: XXX090XXX » 02 paź 2009, 21:36

WItam niedawno kupiłem audi 90 quattro 2.3 170km. MAm problem samochód dostaje kopa od 3.500tys obr. co jest chyba normalne ale tak dobrze ciągnie tylko do 5 tys.obr.
a potem jakby traci tą moc się rozpędza ale słabiej co może byc przyczyną????

Awatar użytkownika
ivaszko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ivaszko » 02 paź 2009, 21:56

Pewnie dlatego ze max moment obr. osiąga przy 4500 ;-) a moc maksymalną przy 6 tyś
A tak na poważnie kolego to wiesz w jakim stanie jest silnik ,jaką ma kompresje itp ?

Awatar użytkownika
sagem
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: sagem » 02 paź 2009, 22:01

Wiele informacji na ten temat znajduje się tutaj :arrow: https://audi80.pl/coupe-23-20v-7a-au ... vt3888.htm i tu

:arrow: https://audi80.pl/23-7a-coupe-b3-bra ... 581,30.htm

wystarczyło użyć <szukaj>

XXX090XXX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: XXX090XXX » 02 paź 2009, 22:05

nie dawno go kupiłem i nie sprawdzałem nic w silniku zmieniłem pompke paliwa i filtr na nowy bo stara głośno chodziła i myślałem że od tego ale niestety nie

Ardsheal

Post autor: Ardsheal » 05 paź 2009, 11:32

U mnie traci moc przez luzy przy tylnym dyfencjale - poducha wywalona(łatwo zdiagnozować- przy szybszym ruszaniu słychać łubudu) dyfer się przeginał i odchodziło troche mocy niepotrzebnie. Tutaj jedna uwaga - nie kupuj poduszki bo te co są obecnie są do D i psująsię po tygodniu, a starą cholernie trudno wybić. Kup torchę czarnego kleju do szyb(jest dostatecznie twardy i wytrzymały) i wpakuj ile się da w gumę. Tylko uwaga bo schnie jakieś 24 godziny - przynajmniej tak gruba warstwa. Mniej wali a nie przenosi aż tak drgań ;p

Druga rzecz, sprawdź czy węże od powietrza masz szczelne, nie powinny syczeć ;p Kolejne - górny włącznik nad przepustnicą, u mnie trochę się poprawiło jak go poprzestawiałem (nie włączał się przy otwarciu 2giej przepustnicy).
Kolejne - sprawdź poziom oleju, to tez nieco pomaga. Dolej jakiegoś syfu do czyszczenia wtrysków.

wojtbert
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojtbert » 05 paź 2009, 14:31

kolego , mam tak samo przy zmianie biegów i szybkim puszczeniu sprzęgła słychac właśnie takie "walnięcie" z tylnego mostu. Zaryzykuję i jednak wymienię te poduszki , tylko napisz jak one się fachowo nazywają.

XXX090XXX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: XXX090XXX » 05 paź 2009, 19:39

co do tej gumy to niedawno wymieniałem bo była wybita dopasowałem od jakiegoś innego auta starą wybiłem a nowa była tylko o 1mm za wielka to tlko w tokarkę i po sprawie pasowała jak orginał a problem ze stukaniem znikł tylko jeszcze został ten jeden z obrotami nie wiecie czy pod te auto można podłączyc komputer i gdzie jest wtyczka pod kompa

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 06 paź 2009, 12:31

XXX090XXX,
1.Szczelność dolotu do sprawdzenia kompleksowo.
2.Wymień świece na nowe,posłuż się katalogiem doboru np.NGK
3.Wymień filtr paliwa(po kupnie powinien być wymieniony razem z f.oleju i olejem).
XXX090XXX pisze:ale tak dobrze ciągnie tylko do 5 tys.obr.
To wskazuje że autku czegoś brak:paliwo,iskra,powietrze.

Po podstawowych czynnościach które powinieneś wykonać po kupnie,jeśli nic się nie zmieni można sprawdzać sprawność sondy,kompresje itp.
Ardsheal pisze:U mnie traci moc przez luzy przy tylnym dyfencjale
Też miałem wywaloną poduchę i most tłucze się nieziemsko ale...to nie ma wpływu na kopa no chyba że chodzi ci o to że trzeba delikatnie traktować gaz aby się nie tłukło.Uszkodzona poduszka mostu nie ma wpływu na moc.
XXX090XXX, Poczytaj trochę forum pod kątem silnika 7A który to posiadasz,użyj szukajki.

Ardsheal

Post autor: Ardsheal » 07 paź 2009, 10:58

Zależy jak mocno się podnosi dyferencjał, u mnie przeginał się zbyt mocno do góry, widocznie coś musiało obcierać. W jażdym bądź razie samochód po zrobieniu tego zaczął lepiej jeździć i przestał walić.
Ta część jest dostępna na sklep.intercars.com.pl (sorki za reklame, ale jakoś ten katalog mi odpowiada i sporo części można u nich dostać)

AUDI -> 90 (89, 89Q, 8A, B3) -> 2.3 E quattro -> Zawieszenie silnika -> Zawieszenie manualnej skrzyni biegów -> Dystans gumowy zawieszenia silnika -> Poduszka silnika -> Zawieszenie automatycznej skrzyni biegów -> Zawieszenie skrzyni rozdzielacza napędu
Tu ukryli tą część, na samej dole ramki, nazywa się:
Zawieszenie skrzyni rozdzielacza napędu
Tylę ze mają chyba tylko fortuna line ;p Może gdyby zadzwonić do nich to mają jakieś lepsze. Ja swojądostałem razem z samochodem i nie wytrzymała nawet miesiąca. Przy montażu zwróć uwagę jak to założyć analizując konstrukcję oryginalnej(która wygląda nieco solidniej)

wojtbert
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojtbert » 07 paź 2009, 22:05

na których gumach przechylał Ci się dyfer , na wzmocnieniu poprzecznym? czy przechylała sie cała rama pomocnicza? bo nie bardzo wiem o które gumy chodzi , czy te przy wzmocnieniu , czy ramie pomocniczej? wg. etki są gumy tu i tu.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 09 paź 2009, 16:01

wojtbert, poduszka mostu,dyfer na niej wisi.

Z tą utratą osiągów przez poduszkę...poprostu subiektywne wrażenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl