Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 Coupe 2.3 NG + LPG] Kolejny strzał na gazie

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
lucasso83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 Coupe 2.3 NG + LPG] Kolejny strzał na gazie

Post autor: lucasso83 » 10 paź 2009, 16:40

Witam.

Przez 2,5 roku miałem tylko 1 strzał na gazie a tu nagle w przeciągu dwóch miesięcy dwa kolejne, mocne strzały.

Miesiąc temu wymieniłem przewody wysokiego napięcia i świece, tydzień temu wymieniłem kopułkę i palec rozdzielacza, przeczyściłem krokowca i samochód w końcu zaczął jeździć jak należy.

Ostatnie 1000 km zrobiłem tylko na benzynie, shell v-power racing, samochód spisywał się wzorowo, zwłaszcza po wyżej opisanych zabiegach.
Dziś zabierając się do wyprzedzania poczułem, że samochód przy ok. 3000 obr/min lekko szarpnął i przestał ciągnąć jak należy. Od tej chwili każda próba przekroczenia granicy 3000 obr/min kończyła się szarpaniem i brakiem przyspieszenia. Pomyślałem, że może zapchany filtr paliwa, albo siada pompa paliwa i podkusiło mnie żeby przełączyć na LPG i stało się... Po dosłownie przejechanych 200 metrach nastąpił silny strzał, na tyle silny, że wywaliło tą czarną, plastikową obudowę nad przepływomierzem powietrza (po ostatnim strzale pękł gumowy przewód w dolocie).

Koledzy, co może być przyczyną zarówno tego szarpania i słabnięcia na benzynie jaki i tych strzałów na LPG??

Byłem przekonany, że po wymianie przewodów wysokiego napięcia, świec, kopułki i palca rozdzielacza będę miał spokój ze strzałami. Niestety...

POMOCY, bo z moją coupetką nie chcę się rozstawać za żadne skarby, a muszę mieć sprawne auto na co dzień. Jestem skłonny wyrzucić instalację LPG jeśli tylko będę miał gwarancję, że problemy się skończą.

PS Na instalacji LPG nakręcone jest ok. 60.000 km.

Awatar użytkownika
zakwapl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zakwapl » 10 paź 2009, 16:57

Pierwszą rzeczą jaką zrób to sprawdź szczelność dolotu , itp., bo jak łapiesz lewe powietrze to takie cyrki się dzieją. Wszystkie gumy i węże muszą być w 100 % strzelne.Spróbuj też zmienić czujnik temp. Pozatym jeśli dobrze Ci chodzi na benzynie , to posprawdzaj instalację lpg. Czy membrana w reduktorze nie jest uszkodzona , wymień filtr gazu , zrób regulację. Możesz też sprawdzić komputer sterujący i krokowca od gazu.

lucasso83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lucasso83 » 10 paź 2009, 17:29

Na benzynie dobrze mi chodził aż do dziś.
Jadąc dziś na benzynie zaczął szarpać i słabnąć więc już sam nie wiem co się dzieje i czy instalacja LPG ma z tym coś wspólnego.

Moja audiczka zapędzi mnie w jakąś depresję:(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl