Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi 80 b3 1,6D JK] Brak ładowania

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
Awatar użytkownika
McCoob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi 80 b3 1,6D JK] Brak ładowania

Post autor: McCoob » 10 paź 2009, 15:25

Witam.
Mam problem z Audi: nie ma ładowania. Opiszę wsio jak było.
Normalnie jeździłem, stanąłem i ruszyłem z piskiem, usłyszałem dziwne dźwięki spod maski, więc stanąłem, otworzyłem maskę ale było zbyt ciemno żeby cokolwiek zobaczyć, wiedziałem tylko, że dźwięk idzie z okolic alternatora. Miałem blisko do domu, więc postanowiłem spróbować dojechać. Ruszyłem i po chwili zaczął piszczeć pasek alternatora, ale pojechałem dalej i wszystkie dźwięki ustały. Po drodze zatrzymałem się u kumpla na chwilę, zaczęło coś śmierdzieć, ale nie wiedziałem co. Dojechałem do domu.
Na drugi dzień raniutko jadę do szkoły, nagle zaczęło przygasać radio, kierunki "się skończyły". Dojechałem do szkoły, otwieram machę a tam nie ma paska...
Po południu kumple mnie pchnęli, odpaliłem i jakoś dojechałem. Wyciągnąłem alternator - zablokowany. Rozebrałem, śrubka jakaś wpadła i zablokowała, pasek się spalił - to tłumaczy brzydki zapach, gdy wracałem dzień wcześniej do domu. Rowek na klin na wentylatorze i tależykach wyrobiony, ale miałem w domu te części, więc dałem nowe. Klin też dałem nowy (dorobiłem). Złożyłem wsio elegancko, zamówiłem nowy pasek, złożyłem. Naładowałem aq, pojeździłem chwilę, znów nie ma kierunków... Nie ładował akumulatora.
Wyjąłem na nowo alternator, wszystkie styki poczyściłem, dałem nowe szczotki, ale dalej nie ładuje akumulatora... Wcześniej gdy miałem całkiem rozładowany, odpaliłem na popych i po 3km już odpalał normalnie z rozrusznika... Nie wiem co mam sprawdzić, dlatego radzę się was. Z góry dziękuję za odpowiedzi, Jakub.

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 10 paź 2009, 16:06

To że nie ładuje mierzyłeś miernikiem czy jak? Może regulator siadł. Kontrolka ładowania w liczniku świeci przed uruchomieniem silnika? a po uruchomieniu gaśnie? To kontrolka w liczniku wzbudza ładowanie.

Awatar użytkownika
McCoob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: McCoob » 10 paź 2009, 16:14

Kontrolka nie świeci. Jak przekręcam na zapłon to świeci ta od grzania świec i od oleju. Obie gasną po odpaleniu. Nie ładuje bo giną kierunki, i dziś zrobiłem 15km i nie ma siły rozrusznikiem zakręcić, a jak naładuje prostownikiem to pali z zakręcenia...

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 10 paź 2009, 16:33

spiczi pisze:Kontrolka ładowania w liczniku świeci przed uruchomieniem silnika? a po uruchomieniu gaśnie?
McCoob pisze:Kontrolka nie świeci. Jak przekręcam na zapłon to świeci ta od grzania świec i od oleju.
Czyli po włącznie zapłonu bez odpalania nie świeci kontrolka ładowania?... Jeśli tak jest to możliwe że jest spalona żarówka, uszkodzony lub niepodłączony kabel wzbudzenia alternatora, uszkodzony regulator ładowania albo jeszcze coś w alternatorze poszło. Nie wiem czy diody i uzwojenie ma wpływa na świecenie tej kontrolki. W download są książki w nich jest opisane jak sprawdzić miernikiem poszczególne uzwojenia stojana i wirnika.

Awatar użytkownika
matt1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: matt1988 » 10 paź 2009, 16:53

Jak kontrolka nieświeci to może wirnik poszedł, daj na jeden pierścień plusa a na drugi minus i jeśli tak lekko zaiskrzy to jest dobry a jeśli nie to wirnik padł. Możesz jeszcze ten kabel z kontrolki dać do masy jeżeli ci zaświeci to problem jest w alternatorze ja stawiam na wirnik.

Awatar użytkownika
McCoob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: McCoob » 10 paź 2009, 16:54

Tak, ta kontrolka się poprostu nie zapala. Czyli jeśli ta żaróweczka jest spalona to może nie ładować? Kabel wzbudzający to ten niebeski? Mogę sprawdzić tą żarówkę poprzez złączenie kabla wzbudzającego z masą?
matt1988 pisze:Jak kontrolka nieświeci to może wirnik poszedł, daj na jeden pierścień plusa a na drugi minus i jeśli tak lekko zaiskrzy to jest dobry a jeśli nie to wirnik padł.
Pierścień po którym chodzą szczotki? Nie znam fachowego nazewnictwa ;]

EDIT: dobra, kontrolka zapala się po zetknięciu kabla wzbudzającego z masą. Czyli co teraz sprawdzić?

Awatar użytkownika
matt1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: matt1988 » 10 paź 2009, 19:59

McCoob pisze:Pierścień po którym chodzą szczotki? Nie znam fachowego nazewnictwa ;]
Tak to właśnie to
McCoob pisze:EDIT: dobra, kontrolka zapala się po zetknięciu kabla wzbudzającego z masą. Czyli co teraz sprawdzić?
Sprawdź wirnik tak jak pisałem wyżej.

Awatar użytkownika
McCoob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: McCoob » 13 paź 2009, 15:05

Dobra Panowie, dałem na jeden pierścień - z a na drugi +, i była iskra taka niebieska. Czyli wirnik jest ok? Co dalej?

Awatar użytkownika
matt1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: matt1988 » 13 paź 2009, 17:48

A regulator napięcia masz jakiś na podmianę? Jak tak to zamień. Albo nie masz głównego + na alternatorze jak by było uzwojenie walnięte a albo mostek to by się świeciła lampka cały czas a tu w ogóle nie świeci.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 13 paź 2009, 18:48

Jeszcze sprawdź i ewentualnie wyczyść blaszkę która łączy alternator z regulatorem. Gdy wykręcisz regulator będziesz widział w którym miejscu się styka. Jeszcze gdzieś czytałem że może nie łączyć wewnątrz ta śruba do której przykręca się wzbudzenie.

Awatar użytkownika
McCoob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: McCoob » 13 paź 2009, 19:10

Wyciągnąłem aq, zdjąłem regulator i właśnie poczyściłem ten styk od regulatora, i tą wsuwkę bo była cała zaśniedziała. Zrobiłem 30 km i odpala normalnie, wcześniej zrobiłem 10 km i aq było padnięte. Zobaczymy jak będzie dalej. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, daję pomógł :-)

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 13 paź 2009, 20:23

Jak masz miernik to sprawdź ile ładuje (jakie jest napięcie przy pracującym silniku). Powinno być powyżej 14v. BO może być tak że alternator ładuje, ale słabo i przy jeździe na światłach wycieraczki radio nawiew itp bilans prądu może być ujemny i aku będzie nie naładowany i będzie pomału padał.

Awatar użytkownika
McCoob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: McCoob » 14 paź 2009, 13:24

Jednak lipa, dalej nie ładuje ;/ Nie mówiłem, ale kontrolka od ładowania nie zapala się przy włączaniu zapłonu... Niby wtedy tylko się alternator tylko zablokował i pasek spalił a teraz tyle kłopotów...

Zmieniałem to:
Obrazek

To są szczotki czy regulator? :| Czy szczotki z regulatorem? Myślałem, że to szczotki, a na allegro jest napisane, że to regulator...
Do czego służy ta mała kostka na alternatorze? Taka mała czarna...

Awatar użytkownika
matt1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: matt1988 » 14 paź 2009, 14:16

To co masz na zdjęciu to regulator napięcia. A do tego małego idzie tylko jeden kabelek? Jeżeli tak to to jest kondensator przeciw zakłóceniom jakie robi alternator.

Jak zmieniłeś regulator to dalej się kontrolka nie zapala?

Awatar użytkownika
McCoob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: McCoob » 14 paź 2009, 18:03

Nie zapala się.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl