[B4 COUPE]woda pod nogami kierowcy
-
- Forum Audi 80
[B4 COUPE]woda pod nogami kierowcy
Witam wszystkich. Mam mały aczkolwiek mokry problem. Po stronie kierowcy pod nogami pojawiła mi się woda . Chodzi dokładnie o to wgłebienie w podłodze ( mokro jest tylko tam). Sprawdzałem gume na lince do otwierania maski, jest cała lecz juz troche sparciała. Odpływy raczej drożne-woda spływa i nie gromadzi się wokół bezpieczników. Wstępnie zdejmując osłonę wiązki w progu, w rogu(miejsce tuż za zgięciem uszczelki) od strony zawiasów zauważyłem jakby pozostałości po małym "strumyczku" . Wszędzie w innych miejscach jest suchutko. Doczytałem sie o nagrzewnicy ale wtedy woda byłaby chyba na całej powierzchni :?: To samo tyczy się chyba uszczelnienia pod puszką z bezpiecznikami; wtedy woda była by raczej z przodu :?: Proszę o pomoc.
- percevalle
- Audi 80 Klub
Musisz dobrze posprawdzac te miejsca i elimonowac. niestety, pierwszy atak zimy i coraz wiecej postow na temat zaparowanych szyb i wilgoci wewnątrz auta. Sam mam z tym problem. Jak rozumiem eliminujesz nagrzewnice? Nasjpierw zacznij od najprostrzych rzeczy, z nagrzewnicą zawsze najwiecej roboty. Możliwa jeszcze uszczelka przedniej szyby, ona tez lubi puszczac wode. Jak cos - silikon Twoim przyjacielem.
to wymien tę gumkę wokoło linki otwierania maski na nowa, koszt w ASO niewielki a numer znajdziesz uszczelki w Etce lub jesli jeszcze widac - na tej starej uszczelce, pozatym w tym miejscu tez mogła wykruszyc sie taka masa uszczelniajaca i uszczelka nie dolega dookola dokladnie, jak wyjmiesz tę uszczelkę to sam ocenisz,
mi sie saczylo (woda ciekla po uszczelce) w rogu na dole drzwi przy dolnym zawiasie, jak sie schodzi ten plastik progu z tym plastikiem przy dzwigni otwierania maski, a jak drzwi dolegają?? nie opadly?? ew zdejmij uszczelke na pewnym odcinku tam w rogu i załóż ponownie nie dobijąjąc ją do konca i polej wode czy dalej przecieka
uwazaj jaki silikon stosujesz, bo ten cuchnacy octem w kontakcie z blacha z czasem wyżre ci lakier i weznie sie za blache
mi sie saczylo (woda ciekla po uszczelce) w rogu na dole drzwi przy dolnym zawiasie, jak sie schodzi ten plastik progu z tym plastikiem przy dzwigni otwierania maski, a jak drzwi dolegają?? nie opadly?? ew zdejmij uszczelke na pewnym odcinku tam w rogu i załóż ponownie nie dobijąjąc ją do konca i polej wode czy dalej przecieka
uwazaj jaki silikon stosujesz, bo ten cuchnacy octem w kontakcie z blacha z czasem wyżre ci lakier i weznie sie za blache
-
- Forum Audi 80
co do regulacji drzwi byl gdzies temat na forum, poszukaj, o ile pamietam to regulowalo sie to na zawiasie chyba dolnym
IC69 wstawil tam kilka fotek, w coupe i 80 zawiasy sa te same
https://audi80.pl/b4-regulacja-zamka ... 701,15.htm
moze to pomoze na cieknaca uszczelke
IC69 wstawil tam kilka fotek, w coupe i 80 zawiasy sa te same
https://audi80.pl/b4-regulacja-zamka ... 701,15.htm
moze to pomoze na cieknaca uszczelke
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Właśnie skończyłem szukanie przecieku. Najpierw wykręciłem półkę pod kierownicą. Wstępnie "wymacałem" wszystko co się dało :mrgreen: . Skrzynka na bezpieczniki i jej krawędzie od dołu suche. Pancerzyk linki otwierania maski przed gumą, idąc od strony dźwigni był trochę wilgotny :idea: . Podniosłem maskę, wsadziłem węża od góry w okolice gumy i dkręciłem . Z powrotem wsadziłem rękę od dołu. Przeciekało jak stodoła bez dachu . Poszedłem jeszcze tropem uszczelki od drzwi. Ślady pod nią w rogu również wskazują delikatne ślady sączenia się. Problemy znalezione. Ruszam zaraz w miasto po tą sparciałą gumę ii klej. Ps : za regulację drzwi wezmę sie wieczorem
Panom: percevelle xxtomek luk_OP_Q89 dziękuję za pomoc.
[ Dodano: 2009-10-16, 11:43 ]
Więc tak. Uszczelki na linkę w żadnym serwisie nie dostałem . Nie chciałem czekać do następnego zalania autka, więc dobrałem coś podobnego do oringu. Wszystko wyczyściłem, założyłem oring( troche zabawy z linką było), i od góry położyłem klej silikonowy. Wszystko już przetestowane. Nie przecieka . Od rana trwa również operacja suszenie. Podgiąłem wykładzinę(wierzchnią) w stronę tunelu i do góry najbardziej jak się dało. Ta filcowa była bardziej nasiąknięta wodą niż myślałem . Nie pozostało nic innego jak tylko wyciąć mokrą część( z wyciętego kawałka ok 30x50cm wycisnąłem prawie 5 litrów wody :shock:) A co do suszenia to postawiłem zwykły mały termowentylator pod pedały. Po ok 1.5 godziny było wszystko suchutkie. Co do wyciętego filcu to jeszcze się suszy na grzejniku. Myślę że do wieczora już wyschnie i wszystko wtedy poskładam.
Panom: percevelle xxtomek luk_OP_Q89 dziękuję za pomoc.
[ Dodano: 2009-10-16, 11:43 ]
Więc tak. Uszczelki na linkę w żadnym serwisie nie dostałem . Nie chciałem czekać do następnego zalania autka, więc dobrałem coś podobnego do oringu. Wszystko wyczyściłem, założyłem oring( troche zabawy z linką było), i od góry położyłem klej silikonowy. Wszystko już przetestowane. Nie przecieka . Od rana trwa również operacja suszenie. Podgiąłem wykładzinę(wierzchnią) w stronę tunelu i do góry najbardziej jak się dało. Ta filcowa była bardziej nasiąknięta wodą niż myślałem . Nie pozostało nic innego jak tylko wyciąć mokrą część( z wyciętego kawałka ok 30x50cm wycisnąłem prawie 5 litrów wody :shock:) A co do suszenia to postawiłem zwykły mały termowentylator pod pedały. Po ok 1.5 godziny było wszystko suchutkie. Co do wyciętego filcu to jeszcze się suszy na grzejniku. Myślę że do wieczora już wyschnie i wszystko wtedy poskładam.
Witam
Mam podobny problem w mojej coupe, z tym że u mnie cieknie spod listwy (a nawet z obu) na przednim słupku. Którędy może się dostawać woda że tam przecieka ? wsiąka w wykładzinę w miejscu styku listwy progowej i tej osłony przykręcanej z boku pod schowkiem.
Wycieka stąd, ale gdzie wpada ? POMOCY
Mam podobny problem w mojej coupe, z tym że u mnie cieknie spod listwy (a nawet z obu) na przednim słupku. Którędy może się dostawać woda że tam przecieka ? wsiąka w wykładzinę w miejscu styku listwy progowej i tej osłony przykręcanej z boku pod schowkiem.
Wycieka stąd, ale gdzie wpada ? POMOCY