Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.0 AAD 91' LPG] zaparowane szyby i minimalne ogrzewani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamilk85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 2.0 AAD 91' LPG] zaparowane szyby i minimalne ogrzewani

Post autor: kamilk85 » 14 paź 2009, 20:14

witam!
Kazdy prawie dzien przynosi mi jakies nowe problemy i cos wychodzi w moim Audi. Zwykle pisze jakis post zeby sie cos dowiedziec i mozna powiedziec ze cos sie ucze, mimo ze do pracy mam dwie lewe rece, ale nie o to chodzi :-P
Teraz przyszla zima ale problem zaczol sie juz podczas deszczy, mianowicie mimo nawiewu mialem non stop zaparowane szyby, glownie przednia i dwie boczne, zauwarzylem ze nie ma nawiewu na przednia szybe wcale, co moze byc tego powodem :?: ? Teraz jest zimno i snieg i zauwarzylem kolejna rzecz, szyby dalej zaparowane ,jade prawie po omacku ale doszedl nowy element jade kilkanascie minut a z otworow ktore powniy wydmuchiwac cieple powietrze po dlugim czasie i to moze lekko przekrecone to od mocy nawiewu pokretlo, gdzies na 2 i zaczyna leciec cieple, ale bardzo slabo, gdy daje mocniej to jest chlodne. co robic :?: napewno wybiore sie do mechanika :arrow: czytalem o nagrzewnicy i filt kabiny podejrzewam nie wymieniany nie wiadomo ile :-/ ale ciekawy jestem co o tym ludzie sadza :-P pozdrawiam

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 14 paź 2009, 20:29

Na pewno za zaparowane szyby odpowiada filtr kabinowy. Za słabe grzanie to za pewnie nagrzewnica już na wykończeniu lub kanały powietrza masz dziurawe i traci to ciepło i siłę nadmuchu.

Awatar użytkownika
kamilk85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamilk85 » 14 paź 2009, 21:05

a co z brakiem nadmuchu na przednia szybe :?: przewody raczej dzziurawe nie sa bo zimne powietrze leci jak trzeb a :-P ale w obu przypadkach na przednia nie wieje :-/ kiedys mailem akcje ze stawialem pod drzewem samochod i pewnego razu kilka kilometrow mi pozniej suchymi liscmi plul :cry:

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 14 paź 2009, 21:10

Ja bym na Twoim miejscu rozebrał schowek pasażera i przeczyscił silnik dmuchawy, moze jest tak zapakowany liscmi ze juz nie pracuje, druga sprawa to filtr kabinowy pod szybą do przeczyszczenia. Sprawdz też linki od sterowania nadmuchu, moze masz oberwane z zaczepów. Jak to sprawdzisz, radze jeszcze dla pewnosci odpowietrzyc układ chłodzenia, szczegolnie nagrzewnice. Jak to zrobisz, to pisz, pomyslimy co dalej.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 15 paź 2009, 14:57

Po 1 w B3 nie było filtr pyłków tylka śmiesza siateczka do kontroli. Brak nawiewu na szybe moze bys spowodowany urwaniem linki sterowania lub źle złozonym mechnaizmem sterowania, do sprawdzenia po wyjeciu radia. Co do nagrzewnicy spróbuj ja przepłukac z weża cisnieniowo w odwrotnym kierunku niz normalnie jest zasilany.

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 16 paź 2009, 11:06

WOJTEK26 pisze:Po 1 w B3 nie było filtr pyłków tylka śmiesza siateczka do kontroli. Brak nawiewu na szybe moze bys spowodowany urwaniem linki sterowania lub źle złozonym mechnaizmem sterowania, do sprawdzenia po wyjeciu radia. Co do nagrzewnicy spróbuj ja przepłukac z weża cisnieniowo w odwrotnym kierunku niz normalnie jest zasilany.
Dokładnie ci to kolega napisał a ja w tą siatkę gdzie powinien być filrt kabinowy wstawiłem coś takiego jak masz w odkurzaczach żeby sie nie dostawał syf i liście do środka ;-)

Awatar użytkownika
bieniek1984
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bieniek1984 » 17 paź 2009, 12:23

goldi j51, faktycznie musze dla mojego taty w B3 też coś takiego zrobić.A ty kamilk85, to tak jak koledzy radza masz do przeczyszcznie nagrzewnice wężem ogrodowym trzeba czyścić "strzały ciśnienia robić" zaciskasz wąż i po chwili otwierasz żeby dużym ciśnieniem waliło w nagrzewnicę i tak kilka razy.

Awatar użytkownika
ślepak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ślepak » 20 gru 2009, 23:49

a w którą stronę jest w kierunku przeciwnym płukać nagrzewnice?:D stojac przed otwartą maską to od strony prawej<kierowcy> na lewo czy lewej na prawo?? tzn chodzi mi o otwór w nagrzewnicy :P

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 21 gru 2009, 02:27

ślepak pisze:a w którą stronę jest w kierunku przeciwnym płukać nagrzewnice?:D stojac przed otwartą maską to od strony prawej<kierowcy> na lewo czy lewej na prawo?? tzn chodzi mi o otwór w nagrzewnicy :P
Wąż zasilający nagrzewnice idzie do bloku a powrotny do pompy. I taki jest normalny kierunek przepływu - z bloku, przez nagrzewnice do powrotu. I teraz przepłucz w kierunku przeciwnym ;-)

Awatar użytkownika
tajson0909
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tajson0909 » 22 gru 2009, 20:45

ja panowie niewiem czy tak skokami cisnienia morzna czyscic ja tak czysciłem i po paru dniach rozpadła sie nagrzewnica a mianowicie lekko puszczała co wyszło po tygodniu jazdy i zmuła bo na nowo musiałem ja wyciagac i załozyłem nowa a roboty jest troche z wyciaganiem i do kupy złozenia i suszenie wykładziny wiec jak wyciagasz to kup sobie nowa nagrzewnice na alegro widziałem od 30 do 60 złotych i roczna gwarancja bo starej niepewnej sie nie bardzo opłaci zakładac bo za duzo roboty z tym jest lepiej raz rozkrecic i skrecic z nowa nagrzewnica

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl