[All] Przerejestrowanie auta
[All] Przerejestrowanie auta
witam na początku chciał bym rozwinąć wątek a więc kupiłem audi 80 poprzedni właściciel wykupił na to auto OC do końca lutego 2010 r. moje pytanie czy jeżeli teraz przerejestruje samochód na siebie to co się stanie z OC ? przejdzie na mnie ? znaczy czy będę mógł z niego korzystać do końca lutego ? dodam że właściciel ma maksymalne zniżki a ja jestem świeżo upieczonym kierowcą.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 18:35 przez odeka, łącznie zmieniany 1 raz.
2tygodnie od kupna trzeba opłacić PCC-1 podatek 2%
później zarejestrować
na OC masz 30 dni od zakupu na zdecydowanie się czy zostajesz u ubezpieczyciela z OC właściciela, wtedy obliczają nową stawkę i dopłacasz lub wypowiadasz umowę i idziesz gdzie indziej.
Warto pochodzić posprawdzać, bo może się okazać że taniej wyjdzie nowe ubezpieczenie niż dopłata do starego.
później zarejestrować
na OC masz 30 dni od zakupu na zdecydowanie się czy zostajesz u ubezpieczyciela z OC właściciela, wtedy obliczają nową stawkę i dopłacasz lub wypowiadasz umowę i idziesz gdzie indziej.
Warto pochodzić posprawdzać, bo może się okazać że taniej wyjdzie nowe ubezpieczenie niż dopłata do starego.
nie 2 tygodnie tylko 30dniivaszko pisze:Jeżeli nie wypowiesz umowy OC poprzedniego własciciela w ciągu dwóch tygodni,ta automatycznie przejdzie na Ciebie.Będziesz musiał dopłacić różnice jeżeli nie masz zniżek.
ustawa z 2003-art 31 poz.1
zmiana ustawy z 2003 w 2005
Re: [wszystkie] przerejestrowanie auta
hmm ja w Warcie miałem coś takiego że na rok czasu właściciel wykupił auto ja je odkupiłem i zostało bardzo dużo miesięcy pojechałem do Warty policzyli mi różnicę .....wyszło dużo , ale Pani mówi do mnie jak Pan nie wypowie umowy to może Pan jeździć autem ale musi mieć Pan umowę kupna .... teoretycznie ubezpieczenie jest wykupione na AUTO z nr nadwozia , a nie na osobęodeka pisze:witam na początku chciał bym rozwinąć wątek a więc kupiłem audi 80 poprzedni właściciel wykupił na to auto OC do końca lutego 2010 r. moje pytanie czy jeżeli teraz przerejestruje samochód na siebie to co się stanie z OC ? przejdzie na mnie ? znaczy czy będę mógł z niego korzystać do końca lutego ? dodam że właściciel ma maksymalne zniżki a ja jestem świeżo upieczonym kierowcą.
Zapytaj sie żebyś nie płacił bezsensu . W HDI miałem tak że nic nie dopłacałem i ubezpieczenie przeszło na mnie więc na pewno sie da tylko dopytaj konkretnie <ok>
-
- Forum Audi 80
miałem podobną sytuacje, pani w warcie powiedziała, że nie musze robić rekalkulacji ale musze jeździć z umową a nastepnie dodała, że firma warta moze sie zwrocic do mnie sama na koniec umowy o dopłacenie róznicy. Jak dowiedziałem sie ile bym musiał dopłacić w razie czego to podziekowałem i wolalem nie ryzykować że sie upomną
jest też taka opcja ze ja kupisz auto od znajomego np kolegi ,wójka itp , placisz tylko podatek w USkarbowym i mozesz jeździć na oc kolegi, umowa musi być sporządzona na ciebie nie na jakiegoś wujka lub tate dziadka itp.
wtakim układzie gdy twój kolega - poprzedni właściciel ma dużo zniżek on opłaca oc ty z niego możesz kożystać, a gdy opłacisz podatek nie musisz rejestrowac samochodu na siebie ,
Tak miał zrobione poprzedni właściciel mojego audi miał tylko opłacony podatek a samochód był kupiony od kuzyna fikcyjnie oczywiście..i tak mi doradził ze tak mozn zrobić
pozdro
wtakim układzie gdy twój kolega - poprzedni właściciel ma dużo zniżek on opłaca oc ty z niego możesz kożystać, a gdy opłacisz podatek nie musisz rejestrowac samochodu na siebie ,
Tak miał zrobione poprzedni właściciel mojego audi miał tylko opłacony podatek a samochód był kupiony od kuzyna fikcyjnie oczywiście..i tak mi doradził ze tak mozn zrobić
pozdro