[80 B3 1.8 PM] ogromne wibracje samochodu, pomocy
[80 B3 1.8 PM] ogromne wibracje samochodu, pomocy
Niestety panowie ale muszę znowu Was trochę podręczyć. Mam problem z wibracjami samochodu podejrzewam że to może być koło i mam taką nadzieję że nic innego poza nim. Jadąc do 45km/h wszystko jest cacy, zwiększam prędkość do 60km/h i troche wchodzi w wibracje ale małe wiec przyspieszam i przy około 70km/h tak nim trzęsie że kierownica lata w prawo w lewo tak na oko z 2 cm a w bagażniku podskakuje wszystko co jest. Problem zaczął się dziś kiedy to zadowolony z nadejścia weekendu jechałem polną drogą, zjeżdżałem w dół a tam koleiny i błocko ze niestety się zakopałem. Pobliski mieszkaniec mi pomógł swoim polonezikiem, ja natomiast to co mogłem zrobić to podłożyć belki drewniane pod koła i cofać. przycisnąłem pedał gazu, polonez ciągnął i u mnie aż dymiło spod koła no i jakoś wyciągneliśmy. I właśnie tak zaczął się problem. wczesniej wpadał w małe wibracje przy około 130km/h więc może koło kręcąc się w miejscu tez w wibracje wpadało i nierówno się starło czy coś. Nie wykluczam też przegubów ale nie wiem. Proszę wyraźcie swoją opinię i sory że tak dużo się rozpisałem, ale chciałem jak najwierniej przybliżyć Wam zaistniałą sytuację. Pozdrawiam
- percevalle
- Audi 80 Klub
Dokładnie, przerabiałem to kilka dni temu w innym aucie. Nasilające sie wibracje juz przy małej predkosci. Dodatkowo zwiekszają sie wraz z obciążeniem auta. Przyczyna: oslabienie struktury opony co powoduje pionowe bicie koła czyli jak kolega wyzej napisał z koła robi sie owal. Jedz do wulkanizacji i sprawdz ktore to koło na wyważarce.
- percevalle
- Audi 80 Klub
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Tomcio90, temat wałkowany na forum wielokrotnie.
Uszkodzenie osnowy lub utrata ciężarków to najprostrze i najbardziej prawdopodobne przyczyny.Wrzuć zapas(o ile jest wyważony),obejżyj dokładnie powieszchnie boczną wewnętrzną i zewnętrzną podejrzanej opony,przejedz dłonią w poszukiwaniu deformacji.Obejrzyj felgi,szukaj na nich śladów po ciężarkach,jeśli zgubiłeś będą to jaśniejsze miejsca odpowiadające kształtem ciężarkom.
Poczytaj forum zanim wrzucisz taki temat,jeżeli rozpoczęty temat pokrywa się z twoim to korzystniej dla wszystkich aby się do niego dopisać zamiast zakładać kolejny.
Jak będziesz szukał czegoś na forum zobaczysz jak wyskakuje 20-30 tematów o tym samym.A mogły by być 2-4 i tyle.
Uszkodzenie osnowy lub utrata ciężarków to najprostrze i najbardziej prawdopodobne przyczyny.Wrzuć zapas(o ile jest wyważony),obejżyj dokładnie powieszchnie boczną wewnętrzną i zewnętrzną podejrzanej opony,przejedz dłonią w poszukiwaniu deformacji.Obejrzyj felgi,szukaj na nich śladów po ciężarkach,jeśli zgubiłeś będą to jaśniejsze miejsca odpowiadające kształtem ciężarkom.
Poczytaj forum zanim wrzucisz taki temat,jeżeli rozpoczęty temat pokrywa się z twoim to korzystniej dla wszystkich aby się do niego dopisać zamiast zakładać kolejny.
Jak będziesz szukał czegoś na forum zobaczysz jak wyskakuje 20-30 tematów o tym samym.A mogły by być 2-4 i tyle.
witam Was ponownie. Dziś niedawno ściągałem koła i powodem wibracji nie było ogumienie lecz błoto które przyczepiło się do wewnętrznej strony felgi. W przednich kołach w lewym była równa warstwa natomiast w prawym było jakies 1cm grubości a 180 stopni dalej 1-2 mm i to powodowało wibracje :mrgreen:
Temat do zamknięcia
Temat do zamknięcia
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Przy wyważanie żeby koła nie biły zakładają 5g obciazniki, a jak błota jest ze 100g, to bic jak najbardziej może.Labiel pisze:Nigdy nie wpadłbym na pomysł że to może być powodem.
Jak się opony zmienia czy zakłada nowe, to trzeba sobie dbać, bo spece w zakładzie oponiarskim nie zawsze zdrapią stare błoto, tylko wyważą z nim, a jak nam poźniej błoto samo odpadnie, to są takie sytuacje jak ta <ok>
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ja też bym to samo zasugerował gdybym wcześniej przeczytał. Kiedyś wpadłem tak w błoto ze drzwi nie mogłem otworzyć i ledwo co znajomy mnie ciągnikiem wyrwał . Zimą jeżdżę bez kołpaków bo w nich lubi zbierać się śnieg, błoto i lód.Dziki pisze:ach te błotko :lol: jak bym zobaczył wczesniej ten temat to od razu bym dał ci odpowiedź <ok> jak mi sie błotko non stop przywiera do felg od kilku lat to sie wie 8-)