stałem się sczęśliwym posiadaczem 80ki 19 tdi na boshu z 93 r.w kombiku, na wypasie- któty działa:)
zaczynam więc czas remontowy
silnik pracuje ładnie w zakresie pracy turbiny(oprucz delikatnej- ułamek sekundy, przerwy przy ok 2.8 obr.) na niskich troche mułek lubi delikatnie poszarpać , przy obciążeniu czuć nierówną pracę (?R3 ). Po odpaleniu obroty lekko falują- bądż też nie:) pali ładnie- po wymianie świec, ale i bez dwóch też dawał rade przy ostatnich 2°C i kilku grzaniach. Kopci jak trzeba Byłem w serwisie bosha, stwierdzili wahania wartości początku wtrysku, przez nieszczelności w obudowie pomy., i doradzili wymianę pompy za 4.5 koła. Silniczek ogólnie zachowuje się jak Kobieta czekam na opinie Panów.
autko jest po wymianie wszystkich płynów i elementów eksploujących się najszybciej, oraz wtrysków
PZDR
[1.9 TDI 1Z 80 Avant] diagnoza
[1.9 TDI 1Z 80 Avant] diagnoza
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, 12:05 przez herm, łącznie zmieniany 1 raz.
wtryski założyłem katalogowe z bosha- odczułem znaczną poprawę mocy.
stwierdzasz, że należy ją wymienic? przebieg jest ciężko oszacować- skóra na kierownicy zaczyna się przecierać, a w licziku km poszła zembatka, raz bije, raz nie. 280.000 obecnie
stwierdzasz, że należy ją wymienic? przebieg jest ciężko oszacować- skóra na kierownicy zaczyna się przecierać, a w licziku km poszła zembatka, raz bije, raz nie. 280.000 obecnie
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, 23:50 przez herm, łącznie zmieniany 1 raz.
pompa jest suchutka od zakupu (15 tys), posiada zalakowany otwór? na obudowie nastawnika po środku od strony rozrządu. Wtrysków już nie kojarzę. co do wycieków na zewnątrz, to tylko lekkie przedmuchy do misy olejowej, oraz z wybieraka skrzyni. I jeszcze jedno- jak postoi dłużej niż dwie doby, pali na dotyk, lecz przy bardzo niskich obrotach, po czym "sam doda sobie gazu" na 1,5 i opadnie na 1obr. Oleju pali 1L na 7 tys mobil 10w40 td. spalanie ok 6. Co do Vag poczytam, i poszukam w sojej okolicy (K52).Z tego co widziałem to pompa jest z górnym dopływem (nastawnik pot.? czy ind?, który prostrzy dla nas?).