[80 B4 2.0 ABK] Problem z zapalaniem
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Jesli juz odpali bedąc gorącym, ale przez chwilę kuleje, a po dodaniu gazu aby przestał kuleć pójdzie czarny dymek z rury może oznaczać to uszkodzenie wtryskiwaczy. Działo się tak u mnie w VW kiedyś.
w ABK jak i innych elektro wstryskach najlepiej podjechać gorącym na VAGa. Nie ma sensu się pałować miesiacami z tym. Koszt ok 40 - 50 zł i znasz przyczynę.
w ABK jak i innych elektro wstryskach najlepiej podjechać gorącym na VAGa. Nie ma sensu się pałować miesiacami z tym. Koszt ok 40 - 50 zł i znasz przyczynę.
[80 b4 2.0 ABK+gaz]nie che zapalic
witam
mam problem z uruchomieniem silnika jak jest zimny ostatnio nawet jak jest cieply.
wymienione zostly kalble i swiece ale nie pomoglo to w niczym.
pompa paliwa niby paliwo pompuje ale silnik nie moze zaskoczyc a jak juz zaskoczy to na kilka sekund i gasnie, a podczas krecenia rozrusznikiem czuc z rury wydechowej paliwo a jak auto zapali to leci jakis dym.
Co to moze byc??? Moze z was juz ktos takiego mial i bedzie wiedzial....
z gory dzieki..
pozdrawiam
mam problem z uruchomieniem silnika jak jest zimny ostatnio nawet jak jest cieply.
wymienione zostly kalble i swiece ale nie pomoglo to w niczym.
pompa paliwa niby paliwo pompuje ale silnik nie moze zaskoczyc a jak juz zaskoczy to na kilka sekund i gasnie, a podczas krecenia rozrusznikiem czuc z rury wydechowej paliwo a jak auto zapali to leci jakis dym.
Co to moze byc??? Moze z was juz ktos takiego mial i bedzie wiedzial....
z gory dzieki..
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, 16:36 przez shermi, łącznie zmieniany 1 raz.
[80 B4 2.0 ABK]
witam Ja walczę z podobnym problemem na benzynie pracuje nierówno i wali czarną chmurę z rury wydechowej, świecę czarnepo przełączeniu na gaz pracuje ok i tak było do póki dziś nie zatankowałem weszło mi 46 litrów LPG po przejechaniu tylko 250 km to wyszło ponad 18 litrów na setkę - na gazie pracuje równo ale spalanie szok.Niepokoiła mnie praca na benzynie więc wymieniłem przewody WN , świece czujnik temperatury ( niebieski ) sprawdziłem czy nie łapie lewego powietrza wszystko ok Jak tak dalej pójdzie to ją pogonie bo bardzo się zawiodłem.Chyba że ktoś zna przyczynę tej kichy
ja tez mam ten sam problem na zimnym to znaczy jak stoi 12 albo 24 godziny na benzynie nie chce za bardzo odpalic. trzeba go krecic chwile zeby dopiero załapał jak juz zapali to porzuca troche całym silnikiem pokopci troche ale potem sie unormuje i chodzi dobrze. jak jest rozgrzany to pali na dotyk ale tez dostaje chyba za duża dawke paliwa bo dym czarny leci. co to moze byc i do jakiego fachowca mam z tym jechac
jest też inna możliwość takich cyrków
Sprawdźcie panowie jedną zasadnicza sprawe, czy nie miesza wam przy odpalaniu gazu z benzą, wierzcie mi miałem chyba ze 20 takich przypadków, sprawdźcie szczelność ostatniego zaworu gazowego w instalacji, często są zasyfione i podpuszczają delikatnie gaz, najprostsza sprawa sprawdzić to zgasić wieczorem go na gazie zakręcając zawór wyjściowy z butli gazowej. a z rana sprawdzić jak odpala na benzie. polecam spróbować