Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[audi 80 2.0E abk, wygląda bardziej jak 2.0 AAD] problem z

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
PioteR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[audi 80 2.0E abk, wygląda bardziej jak 2.0 AAD] problem z

Post autor: PioteR » 25 paź 2009, 20:17

Moje [audi 80 2.0E abk, wygląda bardziej jak 2.0 AAD b3] problem z wchodzeniem na obroty

Mam ogromny problem z samochodem żony, najpierw krótka historia jak się znalazł w naszym posiadaniu : miał ładny kolor i sedan i żona zakupiła.

Audik posiadał już wielu właścicieli przed nami, więc to może tłumaczyć mój wstępny opis, kilka różnic niż to co być powinno według oznaczeń osprzętu silnika 3A, wielokrotnie tez musiałem kupując np. amorki czy gumy do wahaczy musiałem zwracać bo po zdemontowaniu poprzednich elementów okazywało się zupełnie nie pasujące. Dlatego tez sceptycznie podchodzę do tematu, nie zmienia to jednak faktu że żona mnie ciśnieniuje gdyż chce jeździć a się nie da na obrotach do 1500/min, a uwierzcie mi potrafi być złośliwie nieszczęśliwa:(
:)
Czytałem na forum o słynnym przekaźniku 30 i już prawie go wymieniłem tyle że mnie tknęło i najpierw sprawdziłem czy aby na pewno będzie u mnie pasował i tu okazało się że jak dostałem się pod kierownicę że nie ma na niego miejsca-gniazda (sugerując się zdjęciem załączonym do postu odnośnie wymiany słynnej 30) , mało tego oznaczenia sąsiednich kostek są zupełnie inne zamiast np. 305 i 343 mam np. 274 itp.
Zmartwiło mnie to ale szukałem dalej i znalazłem jakiś włoski zamiennik przypięty do przypadkowej wiązki kabli z doprowadzonymi kabelkami powypinanymi z różnych miejsc pod kierownicą
pytanie czy to jest to czego szukam i czy to właśnie powinienem wymienić na nowe, i czy potrzebny przekaźnik powinien mieć nr zaczynający się 3 czy jak pozostałe zaczynający się 2?
Patrząc na schematy kostki różnia się między sobą ten wloski zamiennik z tym co na forum jest, jestem niemal pewien że to właśnie on jest odpowiedzialny za sterowanie paliwem aczkolwiek nie wiem czy właśnie w tym zakresie aby uzyskać wyższe obroty niż 1500/min gdy go odłączam to gaśnie, po ponownym podłączeniu odpala ale nadal nie wchodzi na obroty, ale czasami zdarza się że uruchomi się normalnie i chwilę nawet 2h można nim jeździć normalnie ale później wraca do poprzedniego stanu poniżej 1500/min
jeszcze dodam że włoski zamiennik ma jakąś dodatkową wypustkę do kabelka ale nie jest tam żaden podłączony i żaden w pobliżu luzem nie leży

Błagam pomóżcie jeśli nie audikowi to mi jakiś azyl załatwcie :)

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 25 paź 2009, 20:41

Kolego jaki masz silnik, bo to najważniejsze :?:
W b3 nie było silnika abk (abk byl w b4 i jest to 2,0 wtrysk wielopunktowy), a silnik aad do wtrysk mechaniczny. Czyli duza różnica i rozwiązanie problemu moze być całkiem inne.
rzuć tu okiem i znajdź swoj silnik :arrow: https://audi80.pl/najczesciej-zadawa ... t34013.htm

A ten włoski przekaźnik to może jakiś alarm i jak go odłączasz to odcina zapłon.

PioteR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PioteR » 26 paź 2009, 11:08

według zdjecia mam niemal identyczny z AAD foto w zalączeniu 2.0 115 Obrazek

tyle że zaliczyłem już wymianę silnika z 2.0 naa 1.8 i pracował normalnie przejeżdżając około 30 000 km i problem pojawił się po wymianie pompy

dodatkowo na mechanicznym wtrysku nie mam wbudowanego zegara i nie mam juz gazu

pozdrawiam i dzieki za szybką reakcję:)

[ Dodano: 2009-10-26, 19:57 ]
alarmu nie posiada i nie posiadał:)

tylko centralny z kluczyka
ale to nie jest to
chyba

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 26 paź 2009, 21:09

Kolego zrób zdjęcie własnego silnika, to będzie wiadomo czego tyczy się wątek.

PioteR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

fotka mojego silnika

Post autor: PioteR » 27 paź 2009, 10:16

Witam

w załączeniu fotka silnika Obrazek

pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
Kwietniu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kwietniu » 27 paź 2009, 16:37

Mi to zalatuje 3a bo na tej fotce z aad to zawór biegu jałowego wychodzi z kolektora dolotowego a rurka z gumy jest zaślepiona i następnie w 3a nie ma tej (albo ja nie mam :P) rurki za chłodnicą ta co leci wzdłuż, a w 3a jest z gumy dolotowej

3a ( moje, guma dolotowa jest usunięta bo mi pękła i się wtedy kleiła :/ )

Obrazek
Obrazek
Może to ci pomoże sprawdź szczelność dolotu bo AUDI tego bardzo nie lubi...
mówiłeś coś o gazie ale na 1.8 czy na 2.0 ??? bo może dostał strzała albo coś jeszcze z gazu zostało...

PioteR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

dolot szczelny, a po gazie nic nie zostalo podłączone

Post autor: PioteR » 27 paź 2009, 18:32

gaz byl usuwany przeze mnie w zakładzie gazowniczym i chlopaki wzięli wszystko co było do wzięcia z gazu po tym samochód przejechał bez zakłóceń około 30 000km
gaz usunięto wraz ze starym silnikiem 2.0

problemy dolotowe powietrza mam opanowane - były główną przyczyną wraz z gazem zniszczenia poprzedniego silnika

podejrzewam że to odpowiednik przekaźnika 30

jakbyś był tak mmiły byłbym wdzięczny za foto spod kierownicy ze wszystkimi numerami kostek w okolicach tego słynnego "30" :)

Awatar użytkownika
Kwietniu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kwietniu » 27 paź 2009, 18:34

dzis już puźno ale na dniach ci pośle ( ale ostrzegam ja mam tam niezły bałagan :D dlatego nawet sie nieprzymierzam do ogarnięcia tego bajzlu )

PioteR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PioteR » 27 paź 2009, 18:48

Spoko Kwietniu :) bałagan mi nie przeszkadza wystarczy fotka tych przekaźników co są u góry i może sobie poradzę, a jak już tam wejdziesz to zrób szczegółowe zdjęcia tego przekaźnika co jest jako 30 opisywany:)

Awatar użytkownika
Kwietniu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kwietniu » 02 lis 2009, 11:27

sorry za jakość ale trochę zimno na dworze po za posiadam tylko fona aparatem
ten przekaźnik leży mi luzem i po kablach wiedzę żę to rzeźba -bosch 0332204125
Obrazek
teraz ta cała listwa: numery od lewej: 292, zółty- 289 c21, golden GYF2-1B-12D,239, 309, tego podłużnego całego metalowego tam z tyłu nie umie zidentyfikować (wiem tylko ze bosch)
Obrazek
po za tym znalazłem jeszcze "coś" zaraz pod kierą ale nie wiem co to jest wygląda jak przekaźnik
Obrazek

PioteR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PioteR » 03 lis 2009, 10:52

dzięki bardzo :)

tylko mam pytanko czy ten przekaźnik który sfotografowałeś jako pierwszy, to on jest wielkości i bryły niegdysiejszej gumy hubba bubba czyli nie sześcian a prostopadłościan i w najwęższym miejscu ma około 1cm???

a ten przekaźnik pod samą kierownicą jeśli jest po prawej to kierunkowskazy:)

Awatar użytkownika
Kwietniu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kwietniu » 03 lis 2009, 11:00

ja bym obstawał przy sześcianie najlepiej jak wpiszesz numer w google i ci wyskoczą zamienniki i takiej samej obudowie
tak wyglada z boku
Obrazek

PioteR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PioteR » 03 lis 2009, 11:19

no to ja mam niemal identyczny tylko że włoski znaczy italiano

dzięki za szybko ekspresową odpowiedź:)

poza tym widziałem inne zdjęcia które robiłeś a nie załączyłeś - a są na tym portalu fotek

czyli dobrze strzelałem że to to tylko muszę oryginał kupić :)

Dzzieki:)

jeszcze się odezwę:)

Awatar użytkownika
Kwietniu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kwietniu » 03 lis 2009, 21:53

auć ja tam mam jeszcze "pokazowe" fotki jak się bawiłem z fallout'em 2 ale nie o tym jak już Ci napisałem ja mam z samochodu niezłą rzeźbę (zaś mi zaczynają falować obroty pewnie ciągnie lewizne na dolocie)

jak chcesz się dowiedzieć jaki masz silnik na 100% to:
(pisze specjalnie bo ja też szukałem i szukałem i po paru miesiącach dopiero znalazłem bo było osyfione :D )
na wysokości (trochę za) 3 cylindra tam gdzie jest najmniej miejsca czyli "punkt zbiorczy" z chłodzenia ( górna rura z chłodnicy ) na wysokości łączenia bloku z głowicą są wyryte dane u mnie jest
" * 3A *" coś tam jakieś numery, na fokach to trochę słabo widać ale jak się przyjrzeć
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl