[80 1.8 B3] benzyna, problem z paliwem
[80 1.8 B3] benzyna, problem z paliwem
Witam.
Wydaje mi się, że pompa nie chcę zassać paliwa. Słychać ciche buczenie, które jest słyszalne ok. 2 sek. po włączeniu zapłonu. Zawsze tak było. Ostatnio prawie często jeździłem na pustym baku. Czy pompka się zatarła. Nadal ją słychać jak dawniej.
Wczoraj podjechał do mnie kumpel i odpiął pod maską przewód od paliwa, po włączeniu zapłonu paliwo nie wyciekało z przewodu.
Wydaje mi się, że pompa nie chcę zassać paliwa. Słychać ciche buczenie, które jest słyszalne ok. 2 sek. po włączeniu zapłonu. Zawsze tak było. Ostatnio prawie często jeździłem na pustym baku. Czy pompka się zatarła. Nadal ją słychać jak dawniej.
Wczoraj podjechał do mnie kumpel i odpiął pod maską przewód od paliwa, po włączeniu zapłonu paliwo nie wyciekało z przewodu.
Albo masz uszkodzona pompke paliwa i nie daje odpowiedniego cisnienie lub ( co bardziej prawdopodobne) po strzale LPG jest uszkodzony przepływomierz. Bez diagnostyki VAG i dokładniejszego obadania silnika nie wiele mozna powiedziecpawel1171 pisze:Witam.
jestem posiadaczem audi 80 B4 2.00 benzyna + LPG mam taki problem na gazie mi pali idealnie a jak przełacze na benzyne to obroty mi spadają nawet jak dodaje gazu i mi samochod gasnie nie przejade nawet 2 m. i nie wiem co sie dzieje ???
przed kilkoma minutami próbowałem dostać się do pompki, wykręciłem dekiel i był tam tylko wskaźnik poziomu paliwa. po pompce ani śladutomek1982 pisze:nie pamietam rozmiaru klucza ale zwyklym kluczem to odkrecisz to samo przerabialem pompke bylo slychac a auto czesto nie mialo sily zapalic bo pompka albo chodzila albo nie pompowala paliwa uwazaj przy wyjmowaniu pompki jest w zatrzaskach ze bys ktoregos nie oblamał
nadal jestem puszukiwaczem pompy w moim audi. mam do Was pytanie
co znajduje się na załączonym zdjęciu oznaczone żółtym kółkiem?
- percevalle
- Audi 80 Klub
Bo pompe masz na podwoziu w okolicy prawego tylnego kola w B3. Sprawdz, bo z tamtąd powinno dochodzic to buczenie. Silniki gaznikowe z pompa mechaniczną mają ją owszem w zbiorniku. Silniki wtryskowe natomiast pod PT kołem maja pompe elektryczną.
Co do tego naczynka to wydaje mi sie ze jest to odpowietrzacz zbiornika paliwa.
Co do tego naczynka to wydaje mi sie ze jest to odpowietrzacz zbiornika paliwa.
- percevalle
- Audi 80 Klub
Dziękuję za info.percevalle pisze:Da sie spokojnie. Odkrecisz i sprawdzisz. Sprawdz na poczatek czy wogole napiecie dochodzi. Moze byc tez filtr paliwa do wymiany - jest obok pompy.
Dzisiaj pstryknąłem zdjęcie.
Faktycznie w pobliżu PT koła znajdują się 2 elementy A i B.
Do elementu A dochodzi napięcie "c" (co widać na zdjęcu - nie mierzyłem czy dochodzi
Czy B jest filtrem oleju?
Czy podczas wymiany pompki zbiornik musi być pusty?
- percevalle
- Audi 80 Klub