witam wszystkich klubowiczów, jestem nowy na forum więc wypada ładnie się przywitać
mam problem po wymianie żarówki tylnego światła stopu przy większej prędkości zaczęła migać pomarańczowa kontrolka świec żarowych, gdy przyhamuję -przestaje. Przy zgaszonym silniku kiedy naciskam stop świeci mi się lewe światło mijania i buczy mi przypomnienie o zapalonym świetle. nie wiem czy ma to coś wspólnego z tempomatem bo właśnie po wymianie owej żarówki przestał działać. nie wiem który bezpiecznik za niego odpowiada. bardzo proszę o pomoc
[1.9 TDi 1Z] migająca kontrolka świec żarowych i tempomat
[1.9 TDi 1Z] migająca kontrolka świec żarowych i tempomat
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, 16:16 przez maq23, łącznie zmieniany 1 raz.
[1.9 TDI 1Z] migająca kontrolka świec żarowych i tempomat
maq23 pisze:witam wszystkich klubowiczów, jestem nowy na forum więc wypada ładnie się przywitać
mam problem po wymianie żarówki tylnego światła stopu przy większej prędkości zaczęła migać pomarańczowa kontrolka świec żarowych, gdy przyhamuję -przestaje. Przy zgaszonym silniku kiedy naciskam stop świeci mi się lewe światło mijania i buczy mi przypomnienie o zapalonym świetle. nie wiem czy ma to coś wspólnego z tempomatem bo właśnie po wymianie owej żarówki przestał działać. nie wiem który bezpiecznik za niego odpowiada. bardzo proszę o pomoc
Dobije do tematu gdyż u mnie jest podobny objaw z tym że nic nie dłubałem w światłach stopu. Dziś jadąc po Warszawie zaczęła mi migać takowa kontrolka. Po zgaszeniu i odpaleniu silnika jest spokój na jakiś czas ale znów się zapala. Czas od zapalenia silnika do zaświecenia kontrolki jest różny. Dodatkowy problem tkwi w tempomacie. Nie miga kontrolka to działa, jak tylko zacznie migać to i automatycznie tempomat nie funkcjonuje... Z jakich czujników takowy tempomat zbiera swoje dane w celu utrzymania prędkości bo może któryś z tych czujników przestaje działać? A może to kwestia tego czujnika położenia pedału hamulca bo przecież jak się wciska hamulec to tempomat się wyłącza, to może błąd tego czujnika uniemożliwia włączenie tempomatu z racji niby wciśniętego hamulca... Co o tym sądzicie?
Wczoraj wieczorem zauważyłem jeszcze że nie świecą mi światła stop więc najprawdopodobniej padł czujnik położenia pedału hamulca. Więc zamienię się z kumplem i zobaczymy czy będzie działało A tak na marginesie, do czego jest jeszcze jeden czujnik pod czujnikiem włączenia świateł stop? On jest czarny a ten od stopów jest taki kremowy.
Cholera, czujnik jest dobry... sprawdziłem miernikiem oba przy pedale hamulca i ten przy sprzęgle i jest ok
Cholera, czujnik jest dobry... sprawdziłem miernikiem oba przy pedale hamulca i ten przy sprzęgle i jest ok