Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9 TDi 1Z] migająca kontrolka świec żarowych i tempomat

ODPOWIEDZ
maq23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9 TDi 1Z] migająca kontrolka świec żarowych i tempomat

Post autor: maq23 » 29 paź 2009, 15:13

witam wszystkich klubowiczów, jestem nowy na forum więc wypada ładnie się przywitać <piwo>
mam problem po wymianie żarówki tylnego światła stopu przy większej prędkości zaczęła migać pomarańczowa kontrolka świec żarowych, gdy przyhamuję -przestaje. Przy zgaszonym silniku kiedy naciskam stop świeci mi się lewe światło mijania i buczy mi przypomnienie o zapalonym świetle. nie wiem czy ma to coś wspólnego z tempomatem bo właśnie po wymianie owej żarówki przestał działać. nie wiem który bezpiecznik za niego odpowiada. bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, 16:16 przez maq23, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 29 paź 2009, 15:22

_uwaga

Posprawdzaj masy w lampach tylnych.

maq23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9 TDI 1Z] migająca kontrolka świec żarowych i tempomat

Post autor: maq23 » 29 paź 2009, 15:43

maq23 pisze:witam wszystkich klubowiczów, jestem nowy na forum więc wypada ładnie się przywitać <piwo>
mam problem po wymianie żarówki tylnego światła stopu przy większej prędkości zaczęła migać pomarańczowa kontrolka świec żarowych, gdy przyhamuję -przestaje. Przy zgaszonym silniku kiedy naciskam stop świeci mi się lewe światło mijania i buczy mi przypomnienie o zapalonym świetle. nie wiem czy ma to coś wspólnego z tempomatem bo właśnie po wymianie owej żarówki przestał działać. nie wiem który bezpiecznik za niego odpowiada. bardzo proszę o pomoc

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 29 paź 2009, 16:07

maq23, po prawej stronie swojego posty masz magiczną ikonkę "edytuj". Przy jej pomocy możesz poprawić tytuł wątku, o co poprosił Cię już kokolino1

Popej
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Popej » 24 kwie 2012, 19:35

Dobije do tematu gdyż u mnie jest podobny objaw z tym że nic nie dłubałem w światłach stopu. Dziś jadąc po Warszawie zaczęła mi migać takowa kontrolka. Po zgaszeniu i odpaleniu silnika jest spokój na jakiś czas ale znów się zapala. Czas od zapalenia silnika do zaświecenia kontrolki jest różny. Dodatkowy problem tkwi w tempomacie. Nie miga kontrolka to działa, jak tylko zacznie migać to i automatycznie tempomat nie funkcjonuje... Z jakich czujników takowy tempomat zbiera swoje dane w celu utrzymania prędkości bo może któryś z tych czujników przestaje działać? A może to kwestia tego czujnika położenia pedału hamulca bo przecież jak się wciska hamulec to tempomat się wyłącza, to może błąd tego czujnika uniemożliwia włączenie tempomatu z racji niby wciśniętego hamulca... Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 25 kwie 2012, 10:06

Podepnij vaga, Jak masz auto na pierburgu to w grupie "silnik" blok 6 można sprawdzić czy komputer widzi wcisniety pedał hamulca i sprzęgła. Te pedały napewno widzi ECu przy sterowaniu tempomatem, widzi też prędkość samochodu.

Popej
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Popej » 25 kwie 2012, 12:17

Wczoraj wieczorem zauważyłem jeszcze że nie świecą mi światła stop więc najprawdopodobniej padł czujnik położenia pedału hamulca. Więc zamienię się z kumplem i zobaczymy czy będzie działało :) A tak na marginesie, do czego jest jeszcze jeden czujnik pod czujnikiem włączenia świateł stop? On jest czarny a ten od stopów jest taki kremowy.

Cholera, czujnik jest dobry... sprawdziłem miernikiem oba przy pedale hamulca i ten przy sprzęgle i jest ok :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl