[1.9TDI 1Z] Podgrzewacz płynu chłodniczego.
- hackthemilk
- Forum Audi 80
co masz na myśli :?: - chyba o tym samym mówimy:karol121 pisze: wylaczyc poprzez adaptacje lub zmienic czas grzania swiec :?:
przydało by się stworzyć dodatkowy sterownik - taki o jakim myślał "MichałK"
"MichałK" udało sie :?: :?: :?:MichałK pisze:Ja na dniach bede miał juz zrobione podgrzewanie , bedzie chodzic automatycznie tylko przy wyzszych obrotach i do temperatury 65C ( jak bedzie wszystko dzialac tak jak powinno to zaloze na 85C ,nie chce na darmo kupowac czujnika) Wszystko działa na 4 przekaznikach, 4 bezpiecznikach, 3 swiecach , czujniku temperatury i czujniku cisnienia.
nie mi o to chodzi ze np swiece zarowe co sa w glowicy mozna regulowac czas ich grzania za pomoca vaga po wejsciu w adaptacje i pytam czy jest mozliwosc zrobienia tak samo w swiecach ktore podgrzewaja plyn chlodniczy a co do sterownika MichalK to nie wiem dlaczego podgrzewanie ma byc przy wyzszych obrotach i konkretnie o jakie chodzi bo przeciez zimny silnik nie bedziesz krecil wysoko a chodzi o to zeby silnik zlapal jak najszybcjej temp przy niskich obrotach
trzymaj linka karol121karol121 pisze:a czy mozna te swiece od pdgrzewania plynu wylaczyc poprzez adaptacje lub zmienic czas grzania swiec :?:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=270253
podgrzewanie plynu
tylko pytanie czy samo zalozenie przekaznikow i podgrzewacza cos da czy trzeba przekaznik od swiec silnika tez zmienic i czy to wystarczy slyszalem ze z ecu tez trzeba kable wypuscic ? zaduzo niewiemy ?
- hackthemilk
- Forum Audi 80
koledzy u mnie działa (mam seryjnie zamontowany podgrzewacz) - okazało się ze świece załączają się po włączeniu silnika - ale nie od razu:
u mnie prąd na świecach pojawił się, gdy odpaliłem dziś rano (-3 stopnie). Podgrzewacz włącza się się po jakiś 20 sek od uruchomienia silnika na 2 - 3 sek i się wyłącza i tak kilka razy. Słychać charakterystyczne pstrykniecie przekaźnika pod połka pod kierą - niestety nie wiem który to przekaźnik - nie miałem czasu bo jechałem do roboty- ale sprawdzę i napisze
Także info dla sprawdzających czy to naprawdę działa? Podgrzewacz nie włącza się w tym samym czasie jak świece żarowe silnika - tylko jak pisałem wyżej, także troszkę cierpliwości i sprawdźcie a może u Was to działa pozdr
u mnie prąd na świecach pojawił się, gdy odpaliłem dziś rano (-3 stopnie). Podgrzewacz włącza się się po jakiś 20 sek od uruchomienia silnika na 2 - 3 sek i się wyłącza i tak kilka razy. Słychać charakterystyczne pstrykniecie przekaźnika pod połka pod kierą - niestety nie wiem który to przekaźnik - nie miałem czasu bo jechałem do roboty- ale sprawdzę i napisze
Także info dla sprawdzających czy to naprawdę działa? Podgrzewacz nie włącza się w tym samym czasie jak świece żarowe silnika - tylko jak pisałem wyżej, także troszkę cierpliwości i sprawdźcie a może u Was to działa pozdr
Zagladałem wczoraj u siebie pod kierownice i sprawa wyglada następująco: (Przypominam ze nie mam podgrzewacza a jedynie samą instalacje)
Przekazników jest tam dość sporo, jest jakis opis do nich na naklejce po niemiecku i angielsku, ale nie doszedlem do tego który z nich mogłby odpowiadać za podgrzewacz.
Pod przekażnikami zauważyłem gniazdo dość sporego bezpiecznika do któreko dochodzą 3 grube czerwono czarne przewody, podejrzewam, że jest to bezpiecznik od podgrzewacza. Bezpiecznika u mnie nie ma, podejrzewam ze przekaznika tez nie bedzie.
hackthemilk, jak bedziesz zagladal pod kierownice, sprawdz ktory przekaznik odpowiada za podgrzewacz, w ktore gniazdo go zamontowac i czy posiadasz owy bezpiecznik. Z gory dzięki.
Przekazników jest tam dość sporo, jest jakis opis do nich na naklejce po niemiecku i angielsku, ale nie doszedlem do tego który z nich mogłby odpowiadać za podgrzewacz.
Pod przekażnikami zauważyłem gniazdo dość sporego bezpiecznika do któreko dochodzą 3 grube czerwono czarne przewody, podejrzewam, że jest to bezpiecznik od podgrzewacza. Bezpiecznika u mnie nie ma, podejrzewam ze przekaznika tez nie bedzie.
hackthemilk, jak bedziesz zagladal pod kierownice, sprawdz ktory przekaznik odpowiada za podgrzewacz, w ktore gniazdo go zamontowac i czy posiadasz owy bezpiecznik. Z gory dzięki.
- hackthemilk
- Forum Audi 80
podgrzewacz plynu
witam ja zamontowalem tylko przekazniki bo wiazka juz byla i zalozylem kruciec grzejny i dziala wszystko ok, jezeli ktos chcialby zalozyc te podgrzewacze a ma juz instalacje to wystarczy zalozyc bezpiecznik 80a i dwa przekazniki 214,, 40a -443 951 253k i drugi 60a- 213,, 443 951 253j oczywiscie wszystko znajduje sie pod kierownica i tam sa wolne gniazda do przekaznikow naprawde proste nastepnie zamontowac kruciec grzejny i ok napewno silnik bendzie sie dogrzewal duzo szybciej bez dwoch zdań.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2009, 18:51 przez seba2303, łącznie zmieniany 2 razy.
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Jakby ktoś chciał świece podgrzewające płyn to są tutaj http://www.allegro.pl/item806319847_ber ... _ford.html
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
seba2303 czy na 100% przekaźniki nr 213 i 214 odpowiadają za podgrzewacze płynu? Na allegro widziałem aukcje i w opisach jest że nr 213 jest do sterowania wentylatorami albo wentylacją- zależy jaka aukcja.
Zabieram się do zbierania gratów do montażu tego ustrojstwa w aucie, ale muszę wiedzieć co z czym się wiąże
Zabieram się do zbierania gratów do montażu tego ustrojstwa w aucie, ale muszę wiedzieć co z czym się wiąże
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
a te świece co widzę na allegro to są normalne jak np.w passatach czy innych. ja też mam ten podgrzewacz i jutro sprawdzę te świece czy są dobre (chociaż niedziela) bo tak poczytałem i ciekawe czy u mnie to działa aha i który przekaźnik jest za nie odpowiedzialny?bo 214 do świec silnikowych a do tych?
[
[
podgrzewacz
tak jak pisalem wyzej pod kierownica 213 i 214 niemylcie z przekaznikami pod maska!! <ok>
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z