[ABT 2.0 LPG] Kolor oleju
- radziobiker
- Forum Audi 80
[ABT 2.0 LPG] Kolor oleju
Witam. Chodzi mi o to, że po wymnianie oleju jakieś 700 km temu olej bardzo szybko zmienił barwę na ciemny. Do tego podczas sprawdzania na bagnecie zaobserwowałem jakieś drobinki, opiłki. Czy to nomalny objaw? Pozdrawiam
- troll oslo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Opilki to nie normalny obiaw nie powinno ich tam byc a co do koloru to olej zciemnieje to normalne po prostu zabarwi go osad nagar i resztki starego oleju nie ma mozliwosci zpuszczenia wszystkiego zawsze zostanie pare setek starego. Ja w moich autach robie mycie silnika zpuszczam olej odkrecam filtr wylewam z niego olej zkrecam wszystko wlewam 4 l diesla odpalam silnik pochodzi z 5 min zlewam wszystko zawsze jest czarne zlewam z filtra zkrecam zalewm olej do ciezarowek castrol e6 synt robie na tym z 200 km spuszczam. Wymiana filtra i oleju na docelowy castrol magnatek 10w40 po takiej operacji olej jest czysty oczywiscie zmienia barwe z czasen . Nigdy po takiej operacji nie mialem problemuw z paleniem oleja przeciekow tylko nieznacznie wyzsze cisnienie oleju ok 03 04 bar
Opiłki to coś jak najbardziej nierormalnego - posprawdzaj wszystko.
Barwa oleju - olej opócz własności smarujących, płuczących i chłodzących, ma za zadanie wiązać zanieczyszczenia jakie wypłucze. Jeżlei olej jest barwy jak nowy po przebiegu kilku tys kilometrów w starym silniku, to znaczy, że jest to zły olej.
Barwa oleju - olej opócz własności smarujących, płuczących i chłodzących, ma za zadanie wiązać zanieczyszczenia jakie wypłucze. Jeżlei olej jest barwy jak nowy po przebiegu kilku tys kilometrów w starym silniku, to znaczy, że jest to zły olej.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
to ze olej zmienił sie na ciemniejszy to normalny objaw poprostu pozostałości po starym oleju a co do opilkow to ile ich miales :?: a jak wymieniałes olej to w starym nic nie zauważyłeś :?: a na korku spustowym nie było opiłkow jesli nie to nic poważnego sie nie dzieje tylko poprostu slady zuzywania sie naszych niun
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A co ma piernik do wiatraka. Jeśli miałby mieć na korku spustowym opiłki oleju to nie wiem co to już by z tym silnikiem miało być. I nie pisz kolego że ślady opiłków metalu w oleju to zwykła przypadłość bo raczej się z tym nie zgodzę.gad07 pisze:a na korku spustowym nie było opiłkow jesli nie to nic poważnego sie nie dzieje tylko poprostu slady zuzywania sie naszych niun
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
gad07, szczerze to pierwsze o tym słyszę. Wymieniałem olej już w nie jednym aucie ale nigdy nie zauważyłem żeby był tam magnes. Ktoś to potwierdzi bo jestem ciekaw :?:
W smoku ssawnym pompy olejowej jest siateczka. Jeśli opiłki były dość duże siatka te mogła je zatrzymać.krisiun1 pisze:Jak się nie mylę to wszelkiego rodzaju opiłki powinny zostać w filtrze oleju
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
gad07, szczerze to pierwsze o tym słyszę. Wymieniałem olej już w nie jednym aucie ale nigdy nie zauważyłem żeby był tam magnes. Ktoś to potwierdzi bo jestem ciekaw :?:
W smoku ssawnym pompy olejowej jest siateczka. Jeśli opiłki były dość duże siatka te mogła je zatrzymać. Po za tym miałeś kiedyś przygodę z jedną z panewek korbowodowych. Po tym wszystkim dno miski olejowej usiane były drobinkami metalu. Osadzały się na dnie a smok ssawny ich nie wciągał.krisiun1 pisze:Jak się nie mylę to wszelkiego rodzaju opiłki powinny zostać w filtrze oleju
- troll oslo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz