Witam!
Dziś mechanik wymienił mi tarcze sprzęgła i łożysko dociskowe. Stare łożysko wydawało dziwne dźwięki przy wciśniętym sprzęgle, natomiast to nowe wydaje je odwrotnie bo tylko wtedy gdy nie dotykam sprzęgła. Mechanik (znajomy i dobry mechanik) powiedział, że nowe łożysko musi się ułożyć i niedługo dźwięki znikną. Myślicie, że mówi prawdę? Łożysko jest SKF.
[B4 TDI] Łożysko dociskowe sprzęgła
- bieniek1984
- Forum Audi 80
Dziwne masz objawy ,bo łozysko jest obciążone w momencie gdy wciskasz sprzęgło i wtedy może wydawać dziwne odgłosy jak jest zajechane .Kiedy nie naciskasz sprzegła niepowinno go być słychać .Według mnie to nie łożysko .Piszesz że wymieniłeś tarczę i łożysko a docisk zostawiłeś stary?dudek2313 pisze:natomiast to nowe wydaje je odwrotnie bo tylko wtedy gdy nie dotykam sprzęgła. Mechanik (znajomy i dobry mechanik) powiedział, że nowe łożysko musi się ułożyć i niedługo dźwięki znikną. Myślicie, że mówi prawdę?
To nie hamulce , tam nic się nie dociera ,po wymianie ma działać i ma być ciszabieniek1984 pisze:nie wiem czy może być tak że tarcza sprzęgła musi się dotrzeć ale jak masz nie ori to faktycznie może tak być
To łożysko z górnej półki i o ile jest ori to jedno z lepszychdudek2313 pisze:Łożysko jest SKF.
tak docisk został stary, bo mechanik stwierdził ze jest jeszcze w bardzo dobrym stanie. Tarcze tez wymieniłem tak na zapas, bo starej oryginalnej jeszcze trochę tam było. Pozostaje mi pojeździć przez weekend i jak dźwięk nie ustanie to od nowa czeka go rozbieranie skrzyni A biegi wchodzą lux, sprzęgło bierze jak powinno, tylko ten dźwięk metaliczny, który ustaje po wciśnięciu sprzęgła(ustaje w momencie w którym naciskam pedał do połowy i tarcza zaczyna brać).