[B4 1,9 tdi] Zasilanie zaworka paliwa
Hmm osobiście zrobiłbym tak: sprawdziłbym czy z kompa z pinu nr 3 (przewód czarno-fioletowy) wychodzi napięcie (powinno być takie samo jak na zaciskach aku) jeżeli nie wychodzi to prawdopodobnie jest uszkodzony komputer (mogło to nastąpić w przypadku uszkodzenia starego zaworka), natomiast jeżeli napięcie się pojawia to pozostaje sprawdzić przewód na drodze od kompa do wtyki przy pompie (czasami trzyma się na samej izolacji).
-
- Forum Audi 80
Czesc
Mam ten sam problem zaworek paliwa nie dostaje prądu.
Podłączyłem przewód od akumulatora z przełącznikiem i muszę za każdym razem włączać i wyłączać jak chce jechać .Problem zaczął sie pojawiać około 3 tyg temu .
Nie wiem czym to jest spowodowane ale gdy podłączyłem przewód na czas odpalenia na ostro i to później silnik działał jak należy ,można było palić i gasić .ale od 3 dni to nie pomaga i musiałem podpiąć przewód cały czas.
Przy przekręceniu kluczka świeci mi się kontrolka świec żarowych cały czas i nie gaśnie ,nie się odpalić silnika .Gdy podłącze przewód na ostro to jest ok silnik pali na strzała ,ale Odczuwam znaczne zmniejszenie mocy (jakby brak doładowania -silnik diesel bez turba).
blawacik napisz jeśli uda ci sie rozwiązać problem Pozdrawiam thx
Mam ten sam problem zaworek paliwa nie dostaje prądu.
Podłączyłem przewód od akumulatora z przełącznikiem i muszę za każdym razem włączać i wyłączać jak chce jechać .Problem zaczął sie pojawiać około 3 tyg temu .
Nie wiem czym to jest spowodowane ale gdy podłączyłem przewód na czas odpalenia na ostro i to później silnik działał jak należy ,można było palić i gasić .ale od 3 dni to nie pomaga i musiałem podpiąć przewód cały czas.
Przy przekręceniu kluczka świeci mi się kontrolka świec żarowych cały czas i nie gaśnie ,nie się odpalić silnika .Gdy podłącze przewód na ostro to jest ok silnik pali na strzała ,ale Odczuwam znaczne zmniejszenie mocy (jakby brak doładowania -silnik diesel bez turba).
blawacik napisz jeśli uda ci sie rozwiązać problem Pozdrawiam thx
spoko odpisze ja też zauważyłem spadek mocy ale to na pewno jest spowodowane tym że odłączyliśmy komputer tak myślę samochodzik będę robił w poniedziałek
[ Dodano: 2009-11-09, 17:46 ]
maciekblaz słuchaj ja dziś naprawiłem te zasilanie konkretnie nie znalazłem przyczyny ale zrobiłem tak odłączyłem aku i dogrzebałem się do komputera odłączyłem wtyczkę i na nowo wszystko podłączyłem i działa jeździłem dziś cały dzień i narazie jest ok
[ Dodano: 2009-11-09, 17:49 ]
Ogólnie mam pytanie do wszystkich czy ta metoda co zrobiłem mogła pomóc czy nie z góry dzięki za odpowiedź
[ Dodano: 2009-11-09, 17:46 ]
maciekblaz słuchaj ja dziś naprawiłem te zasilanie konkretnie nie znalazłem przyczyny ale zrobiłem tak odłączyłem aku i dogrzebałem się do komputera odłączyłem wtyczkę i na nowo wszystko podłączyłem i działa jeździłem dziś cały dzień i narazie jest ok
[ Dodano: 2009-11-09, 17:49 ]
Ogólnie mam pytanie do wszystkich czy ta metoda co zrobiłem mogła pomóc czy nie z góry dzięki za odpowiedź
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
odłącz wtyczkę od komputera nie odłączaj akumulatora podaj +(najlepiej zabezpieczony bezpiecznikiem) na kabelek od zaworka jak będzie dalej zwarcie to instalacja przetarta gdzieś tak jak piszesz a jak nie bedzie zwarcia to coś w sterowniku choć rzadko bardzo rzadko się zdarza aby te sterowniki umierałyblawacik pisze:znowu mi się to samo zrobiło ale doszedłem ze to jest kabel walnięty bo gdy podłączyłem przewód + pod oryginalny to zrobiło się zwarcie tak więc masuje teraz wystarczy znaleźć te miejsce przetarcia