Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9 TDI 1Z] podłączyłem AC ale nie działa prawidłowo

ODPOWIEDZ
jarek007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9 TDI 1Z] podłączyłem AC ale nie działa prawidłowo

Post autor: jarek007 » 10 lis 2009, 14:09

Witam
kupilem licznik od audi 80 TDI z modułem AC (miałem minicheck) nie moge za nic nigdzie znaleść rozpiski pinów z kostki 10pinowej do 26pinowej(kostke 26 pin dostalem razem z licznikiem całośc z kompletem kostek kupiłem za 300 pln z przesyłka) podlaczylem 2 kostki i od obrotomierza i licznika km i to mi dziala,

natomiast AC wyswietla po kolei komunikaty o przepalonej zarówce nastepnie BRAKE LICHT a później o kontrolke olejowa i rezerwę(czy jakoś sie ustawia rezerwe?) - chytrze sie domysliłem ze to przez niepodłaczona kostke :P

Poza tym nie dziala mi kontrolka od airbaga (w poprzednim liczniku mialem kontrolke ale byla ona na podłoczona jakimis przewodami tzn 2 kabelki do żarówki szły ) W ogóle mialem jakies cos dziwnego bo miałem wstawiony jakis wyświetlacz z płytka i 8 kabli z tego szło ale uciete były - pojęcia nie mam od czego - moze jakas samoroba AC czy cos takiego. nie wiem o co w tym chodzi ale wystawię dzisiaj fotkę tego to może być ciekawe :)

byłbym wdzięczny jak by ktoś mi pomógł:
- podsyłajac schemacik jak przerobic kostki i z czego to zrobić?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
audico
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audico » 10 lis 2009, 17:08

A szukałeś instrukcji, w dziale Warsztat czyli zrób to sam, np. ten link pomoże Ci podłączyć Twój AC LINK

jarek007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarek007 » 10 lis 2009, 22:49

Wysłany: 2008-02-08, 10:23 [B4 1Z]Rezanie AC / BC + Manetka

Wtyczek od AC miałem ori z sporym kawałkiem wiazki wiec nie musiałem nawet szukać opsiu podłaczenia gdyż wystarczyło połaczyc kolorami. Ale dodaje opis co gdize i jak.
Jesli nie mamy ori wtyczki to mozemy urzyc taśmy od komputera badz wtyczek z zegarów BMW albo Audi. Pasują idealnie.
Wg schematu AC Piny17, 19, 23 do pinów MC 3, 4, 7 (rozbieramy kostke i mamy opisane który pin jest który)
Nastepnie Piny 25, 18 masujemy w wygodnym miescju z dobra masa.
Ja zmasowałem je do śroubki którą przykrecamy licznik.
Czyli tylko tak naprawde trzeba podłączyć/przepiąc do ori kostki którą posiadam wg tego co wyżej napisane, 2 zmasować i bedzie dobrze?

A czym wyregulować rezerwę? bo świeci mi sie od 3/4 zbiornika...
Aha i dlaczego mi AirBag nie świeci - kontrolka - przez brak przerobionej kostki?

Aha i mam manetkę chyba do BC od audi 90 czy przyda się to do czegoś?

Awatar użytkownika
audico
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audico » 10 lis 2009, 23:21

Czyli tylko tak naprawde trzeba podłączyć/przepiąc do ori kostki którą posiadam wg tego co wyżej napisane, 2 zmasować i bedzie dobrze?
Tak.
A czym wyregulować rezerwę? bo świeci mi sie od 3/4 zbiornika...
Może pomoże ponowna kalibracja wskaźnika poziomu paliwa, znowu kłania się dział Warsztat czyli zrób to sam, oj nie szukamy tylko czekamy na gotowe :-P LINK
Aha i dlaczego mi AirBag nie świeci - kontrolka - przez brak przerobionej kostki?
Kontrolka od Airbag... napisałeś w poście pierwszym, że masz żarówkę z kabelkami (ona odpowiada za tą kontrolkę) i kupiłeś całe zegary z autochek`iem. Pewnie nie wsadziłeś jej w odpowiednie dla niej miejsce tzn. gdzie po zapaleniu oświetla nam napis AIR BAG, więc świeci ona sobie za zegarami, a nie w zegarach. Wykręć żarówkę obecną w zakupionym liczniku i wkręć tą z kabelkami :-)

Kod: Zaznacz cały

Aha i mam manetkę chyba do BC od audi 90 czy przyda się to do czegoś?
Tak, do BC <ok>

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 11 lis 2009, 09:48

jarek007 pisze:A czym wyregulować rezerwę? bo świeci mi sie od 3/4 zbiornika...
Czasami pomaga przestawienie przełącznika rodzaju wyświetlania komunikatów na benzynę.

jarek007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarek007 » 11 lis 2009, 22:23

No właśnie jutro sie zajme rezaniem do końca :)

Jesli chodzi o rezerwe to ustawilem taksamo jak w poprzednim liczniku.

Czy ktos wie jak dobrać sie i cofnąc kilometry w liczniku? bo mam za duzo przebiegu.

I jeszcze 1 pytanie skoro w kostce 10cio pinowej jest 10 kabli a w 26 pinowej mam 12 i 2 mam zmasować więc pozostaje tylko 10 to powinno być 10 kabli do zmiany pinów?

[ Dodano: 2009-11-15, 16:07 ]
Podłączone i wszystko działa jak należy :)
Ringów nie zakładałem bo widziałem w 1 audi chyba źle założone to z boku wyglądały tragicznie.

Dołączam fotke :P
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl