Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9 TDI 1Z] Gdzie jest czujnik światła wstecznego?

ODPOWIEDZ
bom84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9 TDI 1Z] Gdzie jest czujnik światła wstecznego?

Post autor: bom84 » 19 lis 2009, 09:46

Witam, mam problem ze światłem wstecznym raz działa raz nie. Kupiłem czujnik światła wstecznego no i chce go wymienić ale nie wiem gdzie się znajduje. Napiszcie proszę gdzie jest i jak go tam wmontować.

Dzięki

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 19 lis 2009, 10:13

Okręć półkę nad nogami kierowcy (4 śrubki), ujrzysz stelaż do którego są przykręcone pedały w nim są czujniki do światła hamulcowego i sprzęgła.

Edit
Ups, jeszcze się dobrze nie obudziłem i pomylił mi się czujnik wstecznego z czujnikiem świateł hamulcowych. [/b]
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, 11:04 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.

swistak3171
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: swistak3171 » 19 lis 2009, 10:25

Witam,czujnik cofania jest na górze skrzyni biegów za maglownicą po lewej stronie ,patrząc na silnik od przodu,Odkręcasz śrubkę , odciągasz ramię i wyciągasz czujnik.Ale moim zdaniem sprawdź wiązkę która idzie do tylnej klapy z lewej strony,często załamuje się tam i robi zwarcie.

Awatar użytkownika
rsdziadek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rsdziadek » 19 lis 2009, 11:14

Zdecydowanie będzie to wiązka, u mnie właśnie tak było. Włącz wsteczne światła i zobacz czy dochodzi prąd do ostatniej kostki przed klapą bagażnika (w sedanie przy lewej tylnej lampie). Jeśli prąd jest to ruszaj wiązką, która idzie do tylnej klapy. Jeśli prądu nie ma to wyjmij akumulator i pod nim masz czujnik na wierzchu. Odepnij kostkę i sprawdź czy po zapięciu wstecznego jest przejście, jeśli nie czujnik do wymiany, jeśli tak to sprawdź obwód w stronę tylnych lamp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl