[1.9 AZZ] Temperatura, chłodzenie,ciśnienie, Pomocy :( AZZ
[1.9 AZZ] Temperatura, chłodzenie,ciśnienie, Pomocy :( AZZ
Witam mam problem, mianowicie hm od czego tu zacząć... ubywa mi płynu chłodniczego, w wężach robi sie duze ciśnienie są bardzo twarde ale gdy odkrece korek cisnienie ucieknie i nie wyrzuca mi płynu... czy w zbiorniczku czy w korku powinien byc jakis zaworek upustowy cisnienie czy cos ? ogrzewanie działa wysmienicie... i wentylatory mi sie nie wlanczają.. przy jakich temperaturach powinny sie włanczac ? u mnie jest 90 stopni i nic.. i odrazu zaczyna parowac wszystko i ucieka plyn zbiorniczkem u góry z pod korka.. Jakie są temperatury otwieraia termostatu i przy jakiej powinna sie właczyc chłodnica znaczy wentylatory..
Ostatnio zmieniony 27 lis 2009, 16:30 przez JanekAudi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Niki20
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Jeżeli temperatura silnika osiągnie wartość ok 93 st.JanekAudi pisze:i wentylatory mi sie nie wlanczają.. przy jakich temperaturach powinny sie włanczac ?
87 stopni.JanekAudi pisze:Jakie są temperatury otwieraia termostatu
A temperatura Ci nie rośnie za bardzo?? Korek od zbiorniczka wyrównawczego ma odpowietrznik, może on jest zatkany... Spróbuj wymienić korek.
Jeżeli rzeczywiście płyn ci wytryskuje po odkręceniu i węże są bardzo twarde, to masz to samo co stało się w aucie mojego tatusia. Radzę żebyś raczej nie jeździł bo pompa może po prostu się delikatnie mówiąc zepsuć. Jemu wymieniali pompę, uszczelkę pod głowicą i tam jeszcze pare innych.
[ Dodano: 2009-11-27, 17:06 ]
[ Dodano: 2009-11-27, 17:08 ]
[ Dodano: 2009-11-27, 17:06 ]
Powinna w takim wypadku.A temperatura Ci nie rośnie za bardzo??
[ Dodano: 2009-11-27, 17:08 ]
Jeżeli płyn wytryskuje to nie wina korka.Korek od zbiorniczka wyrównawczego ma odpowietrznik, może on jest zatkany
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Nie będę zakładał nowego tematu bo się nie opłaca tylko podepnę się do niego.
Ogrzewanie zaczyna mi działać do 10 min po nagrzaniu się silnika. Jak zacznie działać to jest piekarnik. Termostat się zawiesza? Tymczasowo jeżdżę na przewierconym korku, ponieważ zaworek nie puszczał ciśnienia i ułamało mi jeden krociec od chłodnicy i szkoda mówić. Ale jest to tymczasowo, aż nie wymienię chłodnicy na nową.
Ogrzewanie zaczyna mi działać do 10 min po nagrzaniu się silnika. Jak zacznie działać to jest piekarnik. Termostat się zawiesza? Tymczasowo jeżdżę na przewierconym korku, ponieważ zaworek nie puszczał ciśnienia i ułamało mi jeden krociec od chłodnicy i szkoda mówić. Ale jest to tymczasowo, aż nie wymienię chłodnicy na nową.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Podczas jazdy 98*C (dwa wentyle na chłodnicy więc na więcej nie pozwolą), z górki na luzie schodzi do ~90-92*C, jak stoję w korku raczej normalnie się zachowuje, może ciutkę bardziej się grzeje silnik przez to, że układ chłodzenia nie trzyma ciśnienia.
Może to kwestia temperatury na zewnątrz, może to tego, że układ nie trzyma ciśnienia ale chyba wolniej się nagrzewa silnik.
Temperaturę mogę regulować pokrętłem.
Powiem Wam, że jak wczoraj wyłączyłem dmuchawy (pokrętło ustawione pomiędzy 1 biegiem a biegiem zerowym) poczułem taki delikatny jakby swąd. Może to nagrzewnica? Fakt, że gorące już wszystko było (silnik, nagrzewnica, ogrzewanie działało). Jak działają dmuchawy to tego nie czuć dlatego zdziwiłem się co to mogło być.
Może to kwestia temperatury na zewnątrz, może to tego, że układ nie trzyma ciśnienia ale chyba wolniej się nagrzewa silnik.
Temperaturę mogę regulować pokrętłem.
Powiem Wam, że jak wczoraj wyłączyłem dmuchawy (pokrętło ustawione pomiędzy 1 biegiem a biegiem zerowym) poczułem taki delikatny jakby swąd. Może to nagrzewnica? Fakt, że gorące już wszystko było (silnik, nagrzewnica, ogrzewanie działało). Jak działają dmuchawy to tego nie czuć dlatego zdziwiłem się co to mogło być.
Witam klubowiczów,
miałem założyć podobny post, ale podepnę się do tego. Mianowicie chciałem wiedzieć jakie temp. osiągacie na swoich AAZetach?
Ja u siebie mam zazwyczaj 88-90 st. W sytuacjach ekstremalnych lub w korkach latem łapię 92-94 i więcej nie (auto bez klimy). Raz zdarzyło mi się dojść do 97, ale to było wtedy, gdy chciałem sprawdzić, czy działa wentylator (lato, upał, na postoju i wysokie obr. silnika - wentylator się włączył przy 97 st.). A teraz ciekawostka: jak kupiłem auto to przez 2-3 miesiące jeździłem z temp. max. 78-80 st. (marzec-maj). Po wymianie oleju podskoczyła do ok. 90 i tak już zostało niezależnie od pory roku. Jak jest u was?
Co do tematu JankaAudi, to wydaje mi się, że to wina korka od zbiorniczka płynu.
miałem założyć podobny post, ale podepnę się do tego. Mianowicie chciałem wiedzieć jakie temp. osiągacie na swoich AAZetach?
Ja u siebie mam zazwyczaj 88-90 st. W sytuacjach ekstremalnych lub w korkach latem łapię 92-94 i więcej nie (auto bez klimy). Raz zdarzyło mi się dojść do 97, ale to było wtedy, gdy chciałem sprawdzić, czy działa wentylator (lato, upał, na postoju i wysokie obr. silnika - wentylator się włączył przy 97 st.). A teraz ciekawostka: jak kupiłem auto to przez 2-3 miesiące jeździłem z temp. max. 78-80 st. (marzec-maj). Po wymianie oleju podskoczyła do ok. 90 i tak już zostało niezależnie od pory roku. Jak jest u was?
Co do tematu JankaAudi, to wydaje mi się, że to wina korka od zbiorniczka płynu.
A wiec tak... samochod sie nie przegrzewa... on nie osiaga wiecej jak 90 stopni.. Lub wskażnik żle wskazuje... płyn nie wylatuje mi cały czas tylko jest taki motyw jakby ten korek był zapchany czy cos bo, robi sie cisnienie odkrecam korek to automatycznie płyn wylatuje ale nie duzo, tylko tyle co te cisnienie sie uspokoi, a jezdzilem przez pół godziny bez korka i wszystko dobrze, tylko czemu nie idzie temperatura powyzej 90 stopni ? eh jakos to pomieszałem wszystko ale mam nadzieje ze wiecie co mam na mysli