Witam wszystkich forumowiczów! Mam problem. Samochodzik normalnie mi śmigał, na drugi dzień wsiadam przekręcam kluczyk aby podgrzać świece a słyszę tylko brzęczenie, kontrolki przygasają, kontrolka świec nie pali się w ogóle. Rozrusznik nie chce się w ogóle kręcić. Doszedłem do tego, że dźwięk wydobywa się z tego urządzenia, ale nie wiem co to jest. Jest połączone z pompą wodną i turbo. To jakiś podgrzewacz wody ? Dźwięk płynący z tego urządzenia jest podobny do gotowanie wody, ale także przeczenie jak by bylo gdzieś spięcie. Prosze o pomoc.
Muszę dodać, że w samochodzie jest zamontowane zabezpieczenie przed uruchomieniem silnika. Przycisk pod kierownicą. Bez jego wciśnięcia rozrusznik nie zakręci się. W tej chwili po jego naciśnięciu dzwiek lekko zmienia się. Nie wiem gdzie szukać awarii. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
P.S. wybaczcie słabą jakość zdjęć, robiłem telefonem.
[1.6 TD] Brzęczenie po krzekręceniu kluczyka
-
- Forum Audi 80
To pompa wody która wymusza obieg i chłodzi turbo jak jest bardzo rozgrzane. Ten kabelek z góry idzie do stycznika przy turbo (jak jest wysoka temp to styka do masy i nawet przy zgaszonym silniku jest obieg wody). Stawiam na to że masz jakieś zwarcie (sprawdź po kablach) pewnie pompka Ci chodziła przez to cały czas i rozładował się akumulator.
Pozdro!
Pozdro!