[All] Ściemniacz oświetlenia wnętrza
[All] Ściemniacz oświetlenia wnętrza
Chciałbym wam przedstawić mój nowy "wodotrysk", mianowicie chodzi o powolne gaśnięcie lampki w kabinie. Napewno zauważyliście że nowsze autka mają taki bajer, ja sam jak to zobaczyłem bardzo mi się to spodobało. Jak się okazało wykonanie takiego układu jest banalnie proste <ok>
Na początek znalazłem na forum "elektroda" schemacik.
Z racji praw autorskich i konieczności dostosowania do moich potrzeb troszkę został zmodyfikowany.
Zakup elementów
Tranzystor BD 912 0,90 zł.
Rezystor 51 ohm 0,50 zł.
Kondensator 2000 microfarad 1,5 zł.
Płytka drukowana uniwersalna 0,50 zł
Zacisk przyłączeniowy 0,90 zł.
-------------------------------------------------------------
SUMA 4,30 zł.
Opis szczegółowy montażu.
Płytka drukowana uniwersalna ma klika prostych gotowych ścieżek z równo rozmieszczonymi otworkami pod nóżki elementów.
Jako pierwszy lutujemy zacisk (ten niebieski z trzema śrubkami) Nóżki pasują idealnie co drugą ścieżkę.
Na pierwszej ścieżce lutujemy rezystor.
Ścieżkę między nóżkami rezystora należy przerwać mechanicznie tak żeby nie było połączenia.
kolejny element to kondensator, nóżka (-) na ścieżkę środkową, nóżka (+) na ścieżkę ostatnią.
Jako ostatni lutujemy tranzystor. Kolejność nóżek liczy się od lewej do prawej. Nóżki należy powyginać i wlutować zgodnie z kolejnością.
Po zlutowaniu gotowy układ wygląda tak
Widok lutów od dołu, na zielono zaznaczona przerwa na ścieżce.
Montaż w kabinie:
Przewód (brązowy) masowy trzeba odrzeć z izolacji (bez przecinania) na nie wielkim odcinku, a czarno-biały przeciąć.
Po podłączeniu układu do lampki
utrzymując standardy audi układ otrzymał otulinkę z gąbki.
Całość bez problemu chowa się w osłonie silnika szybra.
Efekt końcowy jest fantastyczny, lampka gaśnie powoli przez około 5 sekund.
Na filmie nie da się oddać realnego obrazu.
Na początek znalazłem na forum "elektroda" schemacik.
Z racji praw autorskich i konieczności dostosowania do moich potrzeb troszkę został zmodyfikowany.
Zakup elementów
Tranzystor BD 912 0,90 zł.
Rezystor 51 ohm 0,50 zł.
Kondensator 2000 microfarad 1,5 zł.
Płytka drukowana uniwersalna 0,50 zł
Zacisk przyłączeniowy 0,90 zł.
-------------------------------------------------------------
SUMA 4,30 zł.
Opis szczegółowy montażu.
Płytka drukowana uniwersalna ma klika prostych gotowych ścieżek z równo rozmieszczonymi otworkami pod nóżki elementów.
Jako pierwszy lutujemy zacisk (ten niebieski z trzema śrubkami) Nóżki pasują idealnie co drugą ścieżkę.
Na pierwszej ścieżce lutujemy rezystor.
Ścieżkę między nóżkami rezystora należy przerwać mechanicznie tak żeby nie było połączenia.
kolejny element to kondensator, nóżka (-) na ścieżkę środkową, nóżka (+) na ścieżkę ostatnią.
Jako ostatni lutujemy tranzystor. Kolejność nóżek liczy się od lewej do prawej. Nóżki należy powyginać i wlutować zgodnie z kolejnością.
Po zlutowaniu gotowy układ wygląda tak
Widok lutów od dołu, na zielono zaznaczona przerwa na ścieżce.
Montaż w kabinie:
Przewód (brązowy) masowy trzeba odrzeć z izolacji (bez przecinania) na nie wielkim odcinku, a czarno-biały przeciąć.
Po podłączeniu układu do lampki
utrzymując standardy audi układ otrzymał otulinkę z gąbki.
Całość bez problemu chowa się w osłonie silnika szybra.
Efekt końcowy jest fantastyczny, lampka gaśnie powoli przez około 5 sekund.
Na filmie nie da się oddać realnego obrazu.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2009, 10:56 przez Kubik, łącznie zmieniany 6 razy.
Mówiąc szczerze to nie wiem czy czas rozładowania zależy od odbiornika. Napewno zależy od pojemności kondensatora, im mniejszy tym szybciej lampka gaśnie.TYGRYSQ pisze:niezle a da sie tak kolego z diodami flux w rurce (chodzi o tą zarowke..) ??
Jak byłem po te pierdoły w elektronicznym to widziałem te panele z 3 diodami led. W wolnej chwili je podłącze i zobaczę czy zagra, jeśli tak to szykuje się kolejne rezanie. <ok>
To muszę to rozebrać bo mam to już zamontowaneysiul pisze:aha moja prośba jest taka że pewnie i sam bym to sobie zrobił ale zrób więcej zdjęć jak wykonać sam układ
Opiszę to dokładniej tylko dajcie mi trochę czasu.
Świeciło to u mnie około 15 min. nonstop i nic się nie stałoTYGRYSQ pisze:czy po dłuzszym swieceniu kondensator nie szczeli? nie grzeje sie to?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Nie no, projekt pierwsza klasa i faktycznie nie jest to takie trudne, a na pewno nie drogie. U mnie w A4 system oświetlenia wnętrza jest już nieco rozbudowany. Jedna rzecz która mi się podoba to automatyczny włącznik światła po wyjęciu kluczyka ze stacyjki (ciekawe czy dałoby się to jakoś zaadaptować do B3/B4). Naprawdę ułatwia życie. Mimo to planuje zrobić jeszcze doświetlanie podłogi bo tam niestety światło nie dociera, szczególnie z tyłu. Mógłbym do tego celu wykorzystać twój "patent". Kwestia jeszcze przemyślenia.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- michael80b3
- Forum Audi 80
- DeS
- Audi 80 Klub
- Imię: Paweł
- Model: Audi A8
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Koledzy.. ja jeszcze z czasów posiadania cygara jestem przyzwyczajony go gaszenia wnętrza dopiero pod zamknięciu auta lub po przekręceniu stacyjki. W coupe mam światło tylko przy otwartych drzwiach. JMM kiedyś mi pisał, że przerobił to właśnie na system cygara. Macie jakieś doświadczenie? Przekaźnik czy coś jeszcze potrzebny?
Pozdrawiam <ok>
Pozdrawiam <ok>
no w orginale to szlo przez przekaznik.. pewnei jakis czasowy...
http://www.ase.hoste.pl/pkz.html
[ Dodano: 2009-12-03, 21:26 ]
Sprawdzał ktoś czy pod FLUX podchodzi ten ściemniacz?
http://www.ase.hoste.pl/pkz.html
[ Dodano: 2009-12-03, 21:26 ]
Sprawdzał ktoś czy pod FLUX podchodzi ten ściemniacz?
-
- Forum Audi 80
A jak ktoś nie ma zapału do elektryki można sobie taki bajer kupić -> http://www.allegro.pl/item835150301_now ... _auta.html
- siwusek216
- Forum Audi 80
- DeS
- Audi 80 Klub
- Imię: Paweł
- Model: Audi A8
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Masz fabryczny alarm?siwusek216 pisze:U mnie w cabrio oświetlenie działa identycznie ciekawe czy tak było fabrycznie? Ściemniacza niestety nie mam ale chyba wyląduje.DeS pisze:Koledzy.. ja jeszcze z czasów posiadania cygara jestem przyzwyczajony go gaszenia wnętrza dopiero pod zamknięciu auta lub po przekręceniu stacyjki
Rozkminiłem już wszystko <lol>
- siwusek216
- Forum Audi 80