Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B3-4 SB/TD/TDI] Pomysł na domowy stól probierczy

ODPOWIEDZ
tower
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3-4 SB/TD/TDI] Pomysł na domowy stól probierczy

Post autor: tower » 10 gru 2009, 10:48

Witajcie

Czy koledzy próbowali zbudować samodzielnie takie urządzenie?

Sam mam troche doświadczenia w tym temacie. Pomysł był na wykorzystanie starej wiertarki stołowej (nowe hipermarketowe wiertarki są słabiutkie szybko się psują) z silnikiem min. 1kW z przekładnią pasową do regulacji obrotow. W futerku leżącej wiertarki a raczej samej jej górnej części jest zamocowane koło pasowe takie jak na pompie i napędza ono starym paskiem rozrządu zamocowaną na uchwytach pompę (trzy gwintowane gniazda u dołu pompy). Do pompy podłaczamy wysokocisnieniowe przewody z wtryskami i podstawiamy pod nie menzurki.

Na tej podstawie można ocenić co najmniej dwie rzeczy - nieszczelności popmy w trybie pracy i czesciowa diagnoza wtrysków..

W ostateczności wykorzystałem mniejszy silnik 0,4kW, który niestety nie mógł sobie poradzić z pompą w chwili podania napięcia na elektromagnes w głowiczce.

Zanim wpadnę w koszty chciałem zrobić rozeznanie czy ktoś z Was próbował już podobnej rzeczy.

Z tego co się orientuję stół probierczy ma program, który rozpoznaje z jaką pompą ma do czynienia i określa zakres obrotów. Do tego mogą dochodzić mierniki ciśnien przed wtryskami i wewnatrz pompy.

Można zatem oszczędzić parę setek i w swoim warsztacie samodzielnie zbadać swoją pompkę.

karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 10 gru 2009, 21:44

ja posiadam stół probierczy pw-8 jest to stary stoł made in Poland :mrgreen: pompa napędzana jest duzym silnikiem napiecia stalego ktorego obroty sterowane sa sterownikiem tyrystorowym, ale to stare i skomplikowane rozwiazanie teraz mysle ze lepiej naped zrobic silnikiem 3 fazowym i obroty sterowac falownikiem co do manometrow to nie problem zamontowac i do jakich pomp ma byc konkretnie stól, czy tylko do rozdzielaczowych :?:

[ Dodano: 2009-12-10, 21:47 ]
jeszcze przydal by sie wskazik predkosci obrotowej i np zeby ustawic np pomiar dawki na 1000 tloczen bo do czegos trzeba bedzie sie odniesc, jeszcze menzurki jest zabawy zeby cos takiego zbudowac a do pomp tdi musisz zrobic sterownik PWM zeby dawka sterowac, dobrze by bylo zrobic stol do pompowtryskow

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl