Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.0/B4/ ABT] jaka instalacja LPG

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
venol20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.0/B4/ ABT] jaka instalacja LPG

Post autor: venol20 » 13 gru 2009, 20:01

Witam. Chciałbym do mojej audejki założyć gaz bo troszke pali smoczek, i mam kilka pytań:
czy ogólnie ten silniczek dobrze znosi gaz i czy w związku z tym nie psują się takie rzeczy jak pompa paliwa czy w każdej chwili mogę sobie przełączyć na benzynke i jeździć bez żadnego szarpania i mulenia silnika? I jeszcze jedno jakie polecacie przełączanie: od temp. czy od obrotów silnika? Dzięki za odpowiedzi <mikolaj>

Awatar użytkownika
jaro85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaro85 » 13 gru 2009, 20:12

moim zdaniem do każdego silnika jak założysz LPG to skracasz żywotność i zależy jak ci założą instalacje? jak dobrą to będziesz jeździł a jak ci paproki założą to będziesz jeździł do nich żeby ci poprawili non stop i sądzę że lepsze przełączenie na temperaturę.

takie moje zdanie mogę się mylić pozdro.

Awatar użytkownika
radekmc
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radekmc » 13 gru 2009, 20:39

gazuje się aż miło 2 gen. chodzi bezproblemowo :-P
lepiej ustaw sobie jak osiągnie temperaturę
mocy trochę traci na gazie nie ma co się oszukiwać a w mieście pali 14 gazu
więcej od drugiej V6 :lol:

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 13 gru 2009, 21:30

<bylo>

https://audi80.pl/-80-b4-20-abt-jaka ... alacja+lpg

co do reszty pytań:
- Minimalna temp przełączenia na LPG ustawić na 10-15 *C
- Typ przełączenia obrotami min. 2000obr /opadające
- Pompa paliwa raczej sama z siebie nie siada (chociarz bywają przypadki), jak jest paliwo w baku i odpowiednio podłączona instalacja LPG to nic sie nie będzie z pompą działo.
Czasami (po długim użytkowani LPG) moze ale nie musi zapiec się monowtrysk jednak są to sporadyczne przypadki.

ABT dobrze znosi LPG jednak trzeba od razu się liczyć z kosztami:
- komplet elementów układu WN (kopułka, rozdzielacz, kable świece) najlepiej markowe ( Beru, NGK, Bosch) kable f-my Janmor sobie odpuść na wstepie to samo tyczy sie kopułek i rozdzielaczy Topran, HansPreis
- Pewnie dojdzie sonda Lambda bo zapewne jeszcze oryginalna i juz wymęczona a LPG wymaga szybko reagującej sondy -> Bosch NGK/NTK, unikać zamienników bo szkoda kasy
- Uszczelnienie dolotu, wymiana podstawy gumowej monwtrysku

Jesli silnik bierze olej (nie robione uszczelniacze) po LPG czesto wychodzi uszkodzenie uszczelniaczy zaworowych nie zawsze ale wystepuje.

Reasumując:
poczytaj temat z linku co jest wklejony wyżej.

a co do reszty: do tego silnika najlepiej zamontować lpg 2 generacji.

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 13 gru 2009, 23:45

jaro85 pisze:moim zdaniem do każdego silnika jak założysz LPG to skracasz żywotność
Jak założysz u szpeców to nawet cuda i rzeczy niemożliwe załatwiane są od ręki, jak zajmie się tym ktoś kto się zna i zrobi to porządnie to żywotność silnika się nie skraca, jedyny problem jaki możesz napotkać jak wspomniał kolega widmo to sonda czy głupie uszczelniacze, które pod wpływem wyższej temperatury spalania i agresywniejszego działania gazu mogą wymagać wymiany, ale wiek tych elementów też robi swoje i nawet bez gazu trzeba będzie się tym zająć, a później masz spokój i cieszysz się niższymi kosztami utrzymania. Ja na gazie zrobiłem już 50kkm, poprzedni właściciel pewnie trochę mniej, on po założeniu gazu wymienił uszczelniacze, ja wymieniłem sondę i do dzisiaj mam spokój, przebieg auta wg. licznika 278kkm instalacja ma niecałe 4 lata (sekwencja) i kula się dalej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl