[80 Avant B4] Problem z elektrycznymi szybami
[80 Avant B4] Problem z elektrycznymi szybami
Witam. Kuzyn kupił wczoraj B4 Avant TDI z października 93r. Jest on ładnie wyposażony, m. in. wszystkie szyby elektryczne. I tu tkwi problem. Szyby działają nawet wtedy kiedy kluczy jest wyciągnięty, zapłon wyłączony a drzwi pootwierane. Czy ktoś miał już taki problem i co to może być?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
U mnie jest tak i to chyba orginalnie tak jest że szyby działaja do tej pory aż nie dostaną impulsu z czujnika przy drzwiach kierowcy. Jeśli na przykład wysiadasz z samochodu jako kierowca, otwierasz drzwi, kluczyk juz wyjęty to elek szyby będą działać. Przestaną dopiero jak zamkniesz drzwi kierowcy. Jesli tego nie zrobisz to będą działać cały czas. Jeśli nie otwierałbyś drzwi kierowcy, tylok wysiadł na przykład drzwiami pasażera i zamknął nawet centralny zamek to u mnie elek szyby nadal będą działać.
Tak więc jeśli nie ma odcięcia działania szyb nawet po zamknięciu drzwi kierowcy to problem może leżeć w tym czujniku przy drzwiach (tym samym który reguluje zaświecanie światła we wnętrzu pojazdu), lub co gorsza w tym przekaźniku o którym kolega mówił wyżej. Ale ja napierw zajrzałbym do tego czujnika. Aha, jeśli nawet właczanie światłą działą przy otwieraniu drzwi to i tak sprawdziłbym ten czujnik bo tam idą dwa osobne połącznia od tego czujnika.
Dodam tylko ze sytuacje opisuje opierając sie na tym co mam w B3, nie jestem natomiast pewien czy tak samo jest w B4.
Tak więc jeśli nie ma odcięcia działania szyb nawet po zamknięciu drzwi kierowcy to problem może leżeć w tym czujniku przy drzwiach (tym samym który reguluje zaświecanie światła we wnętrzu pojazdu), lub co gorsza w tym przekaźniku o którym kolega mówił wyżej. Ale ja napierw zajrzałbym do tego czujnika. Aha, jeśli nawet właczanie światłą działą przy otwieraniu drzwi to i tak sprawdziłbym ten czujnik bo tam idą dwa osobne połącznia od tego czujnika.
Dodam tylko ze sytuacje opisuje opierając sie na tym co mam w B3, nie jestem natomiast pewien czy tak samo jest w B4.
-
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt: