[audi 80 1,9 tdi 1z] świece żarowe
-
- Forum Audi 80
[audi 80 1,9 tdi 1z] świece żarowe
Witam wszystkich. Mam problem z grzaniem świec żarowych. Wiem że było już wiele na ten temat. A więc byłem u mechanik i stwierdził mi że nie grzeją mi świece. Sprawdzał wszystko przy mnie. Odłączył czujnik temperatury i kontrolka nawet nie mrugnęła. Przekaźnik jest nowy i świece nadal nie grzeją. Ale czy to może być powód jak mam np:spaloną świece tą pierwszą i nie będą mi grzały świece? Prosze o pomoc
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Jeżeli odłączył czujnik temperatury to powinien powinien sprawdzić próbówką czy jak przekręcisz stacyjkę pojawia się napięcie na kabelku który daje prąd na świece jeśli tam masz wszystko ok czyli kontrolka zapala się jak włączysz zapłon i po chwili gaśnie to jest ok .Natomiast co do samych świec też bierzesz próbówkę samochodową dajesz krokodylek do plusa akumulatora a końcówkę próbówki do czubka świecy jeśli kontrolka się zapali to świeca jest dobra ale nasuwa się pytanie czy świeca odpowiednio grzeje po tych wszystkich latach użytkowania
-
- Forum Audi 80
bezpiecznik w b4 ta taka gruba blaszka przykręcona 2 wkrętami ...oczywiście w skrzynce na bezpieczniki...
[ Dodano: 2009-12-14, 13:22 ]
najbardziej miarodajnym sposobem na sprawdzenie świec jest ich wykręcenie z głowicy i podłączanie bezpośrednio do akumulatora na sekundę ,przy okazji oczyścisz je z nagaru....pomiar próbnikami czy miernikami nie zawsze sprawdza się...kiedyŚ mierzyłem miernikiem i 2 miAŁY BYĆ DOBRE A PO WYKRĘCENIU OKAZAŁO SIĘ ,ŻE WSZYSTKIE SPALONE
[ Dodano: 2009-12-14, 13:22 ]
najbardziej miarodajnym sposobem na sprawdzenie świec jest ich wykręcenie z głowicy i podłączanie bezpośrednio do akumulatora na sekundę ,przy okazji oczyścisz je z nagaru....pomiar próbnikami czy miernikami nie zawsze sprawdza się...kiedyŚ mierzyłem miernikiem i 2 miAŁY BYĆ DOBRE A PO WYKRĘCENIU OKAZAŁO SIĘ ,ŻE WSZYSTKIE SPALONE
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
w b4 kontrolka też świeci nawet przy uszkodzonych świecach,co jest dowodem na to że wszystko OK z zasilaniem między innymi...chociaż u mnie to tylko wtedy świeci kiedy załączają się świece...później kiedy silnik jest już ciepły,kontrolka nie zapala się bo w A4 świeci zawsze ,czy ciepły czy zimny....
-
- Forum Audi 80
może masz spaloną żarówkę w kontrolce od grzania świec i tyle.....sprawdzałeś?.....masz problemy z rozruchem silnika ? bo o tym też nic nie pisałeś.....poza tym to jeżeli silnik jest ciepły to już nic nie sprawdzisz,trzeba to robić na zimno przed rozruchem,albo wykręcić świece i sprawdzić tak jak pisałem wcześniej...