[b3 sedan] centralny zamek w klapie, jak zamontować?
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[b3 sedan] centralny zamek w klapie, jak zamontować?
Witam! Chodzi mi jak rozwiązać problem zamykania bagażnika centralnym zamkiem, jak zamocować siłownik tak żeby zastąpił obrót zamknięcie/otwarcie kluczykiem w klapie, a żeby nadal otwierany był wcisnięciem wkładu? Alarm z dodatkowym kanałem zdecydowanie odpada, nie chce tego typu rozwiązania. Myślałem o kontaktronach, ale nie wiem które rozwiązanie było by lepsze, ale bardziej interesuje mnie to z centralki. Zamontowany mam centralny zamek elektryczny. Proszę o sugestie
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Rozumiem że założyłeś nie oryginalny centralny zamek. Nie wiem czy mocno się różni zamek klapy w wersji w ori centralnym i bez. Ale może poszukaj po szrotach oryginalnego mechanizmu w klapie i zastąp pneumatyczny siłownik elektrycznym. Powinno się dać zmienić wkład zamka abyś mógł otwierać go swoim kluczykiem.
W ten sposób miałbyś jak w oryginale: pozycja pośrodku - zasuwanie bagażnika z centralnym zamkiem, na prawo - permanentnie zasunięty, w lewo otwieranie bez odsuwania centralnego zamka.
W ten sposób miałbyś jak w oryginale: pozycja pośrodku - zasuwanie bagażnika z centralnym zamkiem, na prawo - permanentnie zasunięty, w lewo otwieranie bez odsuwania centralnego zamka.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Znalazłem moje foto jak wygląda ten zamek w B3:
Strzałką zaznaczone jest cięgienko idące do zamka, drugie niezaznaczone służy do zasuwania bagażnika centralnym zamkiem.
Z tego co pamiętam cała rzecz polega na tym, że siłownik odłącza przycisk od cięgna otwierającego zamek.
Strzałką zaznaczone jest cięgienko idące do zamka, drugie niezaznaczone służy do zasuwania bagażnika centralnym zamkiem.
Z tego co pamiętam cała rzecz polega na tym, że siłownik odłącza przycisk od cięgna otwierającego zamek.
Na forum jest kilku klubowiczów którzy sprzedają swoje autka na części po stłuczce, jeśli być popytał to powinieneś to dostać bez większego problemu.Marcineeek pisze:a już pytałem po szrotach i nie mają takich rzeczy
Możesz. Ja mam w B2 podpiętą klape pod drzwi i działa . Nic sie nie dzieje. Ale lepiej by było jak podłączyłbys mastera w klape pod przednie drzwi wtedy bd miał otwieranie z bagażnika całe auto. To sie przydaje bo jak otworzysz bagażnik kluczykiem to potem zamki będą swirować. Chyba że masz z pilota to podepnij w klape slave i też bd dobrze. Więc smiało możesz podpiąć sie pod drzwi. Pozdrawiam
Mobilek, i tu jest sedno problemu które wczoraj rozłożyło mnie na łopatki, bo nie miałem pojęcia że nie zamontuje siłownika nie mając zamka z B4. A owszem z centralnym pofatyguje się od przednich drzwi bo tylko z przodu są siłowniki master.
[ Dodano: 2010-06-01, 12:39 ]
dobrze jeszcze jedno pytanie czy kupując wkładkę od B4 mogę ją jakoś dopasować do swojego kluczyka od bagażnika tzn wkładając ze swojej wkładki środek do wkładki którą kupię od B4 tak żeby kluczyk mój pasował :?:
[ Dodano: 2010-06-01, 12:39 ]
dobrze jeszcze jedno pytanie czy kupując wkładkę od B4 mogę ją jakoś dopasować do swojego kluczyka od bagażnika tzn wkładając ze swojej wkładki środek do wkładki którą kupię od B4 tak żeby kluczyk mój pasował :?:
Z siłowników master sterowanie zamkiem (trzy przewody) i tak idzie do sterownika centralnego, następnie dwoma przewodami wychodzi jako slave do siłowników. Dla mnie nie ma sensu ciągnąć przewodów z przodu skoro już są z tyłu, ale zrobisz jak zechcesz.ysiul pisze:A owszem z centralnym pofatyguje się od przednich drzwi bo tylko z przodu są siłowniki master.
Czy wkładka od B4 pasuje bez przeróbek do B3 tego niestety nie wiem, natomiast jeżeli chodzi o dopasowanie wkładki do kluczyka, to można każdy ze zgodnym frezem (klucze różnią się frezem z boku), operacja jest dość prosta, wystarczy dopasować blaszki w bębenku i po sprawie.ysiul pisze:czy kupując wkładkę od B4 mogę ją jakoś dopasować do swojego kluczyka od bagażnika
-
- Forum Audi 80
Łopatologicznie:Mobilek pisze:ysiul napisał/a:
A owszem z centralnym pofatyguje się od przednich drzwi bo tylko z przodu są siłowniki master.
Z siłowników master sterowanie zamkiem (trzy przewody) i tak idzie do sterownika centralnego, następnie dwoma przewodami wychodzi jako slave do siłowników. Dla mnie nie ma sensu ciągnąć przewodów z przodu skoro już są z tyłu, ale zrobisz jak zechcesz.
Podnosisz rygiel w dzwiach od kierowcy, otwierają się wszystkie drzwi, podnosisz rygiel z tyłu w dzwiach, otwierają się tylko wybrane drzwi (centralny nie działa).
Chodzi o to, że jeżeli podłącz sie pod tylnie drzwi, to przy otwieraniu drzwi kierowcy, będzie się otwierało wszystko (drzwi, bagażnik) ale jeżeli będzie otwierał poprzez zamek bagażnika, otworzy mu się tylko bagażnik bez drzwi.
Jeżeli podłączy jako master (do drzwi kierowcy) w przypadku otwierania drzwi od kierowcy, wszystko mu się otworzy i otwierając zamkiem bagażnika też mu się wszystko otworzy.
Poplątane, ale da się zrozumieć :lol:
Powiem tak:
Czaisz :?: xD