Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 sedan] centralny zamek w klapie, jak zamontować?

Marcineeek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[b3 sedan] centralny zamek w klapie, jak zamontować?

Post autor: Marcineeek » 15 gru 2009, 21:35

Witam! Chodzi mi jak rozwiązać problem zamykania bagażnika centralnym zamkiem, jak zamocować siłownik tak żeby zastąpił obrót zamknięcie/otwarcie kluczykiem w klapie, a żeby nadal otwierany był wcisnięciem wkładu? Alarm z dodatkowym kanałem zdecydowanie odpada, nie chce tego typu rozwiązania. Myślałem o kontaktronach, ale nie wiem które rozwiązanie było by lepsze, ale bardziej interesuje mnie to z centralki. Zamontowany mam centralny zamek elektryczny. Proszę o sugestie

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 15 gru 2009, 21:56

Rozumiem że założyłeś nie oryginalny centralny zamek. Nie wiem czy mocno się różni zamek klapy w wersji w ori centralnym i bez. Ale może poszukaj po szrotach oryginalnego mechanizmu w klapie i zastąp pneumatyczny siłownik elektrycznym. Powinno się dać zmienić wkład zamka abyś mógł otwierać go swoim kluczykiem.
W ten sposób miałbyś jak w oryginale: pozycja pośrodku - zasuwanie bagażnika z centralnym zamkiem, na prawo - permanentnie zasunięty, w lewo otwieranie bez odsuwania centralnego zamka.

Marcineeek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Marcineeek » 15 gru 2009, 22:20

No właśnie chciałbym dowiedzieć się czym różni się wkład z centralnym zamkiem, może trzebaby było dotuningowac uchwyt i by śmigało.. Bo jak narazie patrzę na ten zamek i nic nie mogę wymyśleć, a już pytałem po szrotach i nie mają takich rzeczy :-/

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 15 gru 2009, 23:08

Znalazłem moje foto jak wygląda ten zamek w B3:
Obrazek
Strzałką zaznaczone jest cięgienko idące do zamka, drugie niezaznaczone służy do zasuwania bagażnika centralnym zamkiem.
Z tego co pamiętam cała rzecz polega na tym, że siłownik odłącza przycisk od cięgna otwierającego zamek.
Marcineeek pisze:a już pytałem po szrotach i nie mają takich rzeczy
Na forum jest kilku klubowiczów którzy sprzedają swoje autka na części po stłuczce, jeśli być popytał to powinieneś to dostać bez większego problemu.

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 30 maja 2010, 20:31

Skoro temat o centralnym to się podłącze ponieważ chciał bym założyć i u siebie centralny w bagażnik z tym tylko że nie wiem jak się podpiąć. Czy mogę zasilanie do siłownika wziąć od siłownika z tylnych drzwi :?: ponieważ nie sądzę żebym miał jeszcze jeden wolny kanał w centralce :-/

Awatar użytkownika
szumi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szumi » 30 maja 2010, 21:49

Możesz. Ja mam w B2 podpiętą klape pod drzwi i działa . Nic sie nie dzieje. Ale lepiej by było jak podłączyłbys mastera w klape pod przednie drzwi wtedy bd miał otwieranie z bagażnika całe auto. To sie przydaje bo jak otworzysz bagażnik kluczykiem to potem zamki będą swirować. Chyba że masz z pilota to podepnij w klape slave i też bd dobrze. Więc smiało możesz podpiąć sie pod drzwi. Pozdrawiam

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 30 maja 2010, 22:45

super dzięki kolego więc chyba się pofatyguje żeby "wziąć" kable od przednich drzwi ;-)

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 31 maja 2010, 09:40

ysiul pisze:pofatyguje żeby "wziąć" kable od przednich drzwi
Nie ma takiej potrzeby, możesz wziąć z tylnych (na wysokości słupka) na wszystkie drzwi idzie takie samo sterowanie z centralki. (z reguły jest to przewód niebieski i zielony).

Awatar użytkownika
szumi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szumi » 31 maja 2010, 12:14

Owszem może wziąć z tylnych dzrzwi. Ale wezmie z przednich żeby można było otwierac samochód również z bagażnika. Mobilek jesli masz elektryczny centralny to otwórz kluczykiem Dzrzwi które mają slave(2 przewody) a potem kluczykiem otwórz drzwi z masterem zobaczysz co będzie się działo.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 31 maja 2010, 12:53

szumi pisze:Ale wezmie z przednich żeby można było otwierac samochód również z bagażnika.
Niestety ten numer w B3 nie przejdzie (chyba że dopasujesz zamek pokrywy bagażnika z B4) ponieważ zamek w B3 nie posiada przełącznika przy bębenku.

Awatar użytkownika
szumi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szumi » 31 maja 2010, 13:57

Można dospawac dodatkowe cięgno lub bez problemu dopasowac zamek od B4 bo to w końcu ta sama buda. Oczywiscie zgadzam sie z tym co mówisz

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 01 cze 2010, 12:33

Mobilek, i tu jest sedno problemu które wczoraj rozłożyło mnie na łopatki, bo nie miałem pojęcia że nie zamontuje siłownika nie mając zamka z B4. A owszem z centralnym pofatyguje się od przednich drzwi bo tylko z przodu są siłowniki master.

[ Dodano: 2010-06-01, 12:39 ]
dobrze jeszcze jedno pytanie czy kupując wkładkę od B4 mogę ją jakoś dopasować do swojego kluczyka od bagażnika tzn wkładając ze swojej wkładki środek do wkładki którą kupię od B4 tak żeby kluczyk mój pasował :?:

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 01 cze 2010, 16:44

ysiul pisze:A owszem z centralnym pofatyguje się od przednich drzwi bo tylko z przodu są siłowniki master.
Z siłowników master sterowanie zamkiem (trzy przewody) i tak idzie do sterownika centralnego, następnie dwoma przewodami wychodzi jako slave do siłowników. Dla mnie nie ma sensu ciągnąć przewodów z przodu skoro już są z tyłu, ale zrobisz jak zechcesz.
ysiul pisze:czy kupując wkładkę od B4 mogę ją jakoś dopasować do swojego kluczyka od bagażnika
Czy wkładka od B4 pasuje bez przeróbek do B3 tego niestety nie wiem, natomiast jeżeli chodzi o dopasowanie wkładki do kluczyka, to można każdy ze zgodnym frezem (klucze różnią się frezem z boku), operacja jest dość prosta, wystarczy dopasować blaszki w bębenku i po sprawie.

w.a.n.t.e.d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: w.a.n.t.e.d » 01 cze 2010, 18:52

Mobilek pisze:ysiul napisał/a:
A owszem z centralnym pofatyguje się od przednich drzwi bo tylko z przodu są siłowniki master.

Z siłowników master sterowanie zamkiem (trzy przewody) i tak idzie do sterownika centralnego, następnie dwoma przewodami wychodzi jako slave do siłowników. Dla mnie nie ma sensu ciągnąć przewodów z przodu skoro już są z tyłu, ale zrobisz jak zechcesz.
Łopatologicznie:
Podnosisz rygiel w dzwiach od kierowcy, otwierają się wszystkie drzwi, podnosisz rygiel z tyłu w dzwiach, otwierają się tylko wybrane drzwi (centralny nie działa).

Chodzi o to, że jeżeli podłącz sie pod tylnie drzwi, to przy otwieraniu drzwi kierowcy, będzie się otwierało wszystko (drzwi, bagażnik) ale jeżeli będzie otwierał poprzez zamek bagażnika, otworzy mu się tylko bagażnik bez drzwi.
Jeżeli podłączy jako master (do drzwi kierowcy) w przypadku otwierania drzwi od kierowcy, wszystko mu się otworzy i otwierając zamkiem bagażnika też mu się wszystko otworzy.

Poplątane, ale da się zrozumieć :lol: :-P

Powiem tak:
Czaisz :?: xD

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 02 cze 2010, 13:32

ja czaje :-P i o to właśnie mi chodzi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Centralny zamek, alarm, immobilajzer.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce