[ 1,6d B3] Elektryka Problem
- damianek1234561
- Forum Audi 80
[ 1,6d B3] Elektryka Problem
Witam Forumowiczow, otoz musze sie pochwalic bardzo tanim zakupem audiczki 1.6 Diesel z 89r. normalnie zakup za 100zl w zawieszeniu wszystko sprawne zadbane silnik w pelni sprawny zadnych wyciekow ale dojdzmy do zeczy otoz poprzedni wlasciciel to jakis pseudo elektryk gdyz jest tam wszystko dziwnie podlaczone typu jakies przelaczniki od zarowek domowych obejscia stacyjki ( odpalam silnik gozikiem ) a wiec do problemu zaczal sie slizgac pasek klinowy wiec naciagnelem ale w trakcie zdazyl sie rozladowac aku wiec wymienilem na inny i tu problem radio wariowalo pomimo sciszenia ciagle dawalo maksymalna glosnosc po zmianie aku na stary radio wrocilo do normy ale przestal wogole krecic rozrusznik slychac wokol przekaznika i rozrusznika cykniecia ale nic poza tym a odpalac ciagle na pych samemu rano nie wchodzi w gre prosze o pomoc co moglo sie stac dzieki z gory za pomoc
Ostatnio zmieniony 16 gru 2009, 16:09 przez damianek1234561, łącznie zmieniany 3 razy.
- damianek1234561
- Forum Audi 80
Kolego poswięć weekend na doprowadzenie elektryki do stanu normalności, bo moze sie jakas bieda zrobic. Po przekreeniu stacyjki na rozruch z pinu 50 kostki stacyjki idzie plus kablem czerwonym z czarnym paskiem (kabel jest taki troszke grubszy pewnie 2mm kw przekroju). Kabel z stacyjki idzie kolo silnika i do rozrzusznika. Na fotce zaznaczylem ci wtyczke z ktorej musi wychodzic plus zeby rozrusznik krecil. Jak potrzebujesz to wrzuc bieg na luz, ustaw stacyjke na zaplon, zagrzej swiece i podaj plus z aku na ta wtyczke ktora jest podpieta do tej z nr1 i rozrusznik powinien krecic. Ja tez mialem na krotko zrobione, ale naprawilem. jak bys potrzebowal informacji jak naprawic, to pisz na PW.
Skoro palenie jest na krotko, to moze jak zdejmowales kabel z aku to wypadl ten dorabiany.
Skoro palenie jest na krotko, to moze jak zdejmowales kabel z aku to wypadl ten dorabiany.
- damianek1234561
- Forum Audi 80
Temat poprawilem (chyba) bo jeszcze dokladnie sie nie orientuje . Kolego Spiczi dzisiaj po poludniu sprobuje zrobic tak jak pisales wogole przy patrzeniu u mnie pod maske takiego kabla wogole nie widac ale poszukam i napisze co i jak i wrzuce fotke z pod maski
A i chcialbym zapytac jest moze jakis schemat podlaczenia calej elektryki do audi 80? bo chcialbym miec jakies oparcie gdzie zerknac i co zmienic
[ Dodano: 2009-12-16, 13:05 ]
a oto zdjecia z pod maski
A i chcialbym zapytac jest moze jakis schemat podlaczenia calej elektryki do audi 80? bo chcialbym miec jakies oparcie gdzie zerknac i co zmienic
[ Dodano: 2009-12-16, 13:05 ]
a oto zdjecia z pod maski
- damianek1234561
- Forum Audi 80
rocznik 89 ale skladany z czesci w 96r. i problem jest ze nie wiadomo co zostalo dodane ten przekaznik to do rozrusznika jest
[ Dodano: 2009-12-16, 17:18 ]
kolego SPICZI obejrzalem twuj profil i mam taka sama audiczke co ty w sensie wygladu i pojemnosci i rodzaju paliwa wiec byc moze nie jest to ten silnik co ja pisze tylko taki jak twoj? co o tym myslisz?
[ Dodano: 2009-12-16, 17:18 ]
kolego SPICZI obejrzalem twuj profil i mam taka sama audiczke co ty w sensie wygladu i pojemnosci i rodzaju paliwa wiec byc moze nie jest to ten silnik co ja pisze tylko taki jak twoj? co o tym myslisz?
damianek1234561, ,masz silnik 1,6 diesel (na ropę ) o oszałamiającej mocy 54KM. Prawdopodobnie pochodzi on z VW (oznaczeniesilnika JP), bo wo w audi (oznaczrenie silnika JK) jest inaczej filtr powietrza. Poza tym niczym sie chyba nie różni.
Dałem fotki tego kabla idącego do rozrusznika. Ty masz przekaźnik i pewnie on nie łączy.
Dalem fotki jak powinno byc orginalnie.
To palenie na krótko mozesz poprawić. Spróboj czy podajać plus z aku na ten kabel w szarej oplotce rozrusznik kręci (wyrzuc na luz). Jeśłi tak to daj znac i znajdziemy usterke.
Dałem fotki tego kabla idącego do rozrusznika. Ty masz przekaźnik i pewnie on nie łączy.
Dalem fotki jak powinno byc orginalnie.
To palenie na krótko mozesz poprawić. Spróboj czy podajać plus z aku na ten kabel w szarej oplotce rozrusznik kręci (wyrzuc na luz). Jeśłi tak to daj znac i znajdziemy usterke.
- damianek1234561
- Forum Audi 80