[ 1,6d B3] Elektryka Problem
- damianek1234561
- Forum Audi 80
[ 1,6d B3] Elektryka Problem
Witam Forumowiczow, otoz musze sie pochwalic bardzo tanim zakupem audiczki 1.6 Diesel z 89r. normalnie zakup za 100zl w zawieszeniu wszystko sprawne zadbane silnik w pelni sprawny zadnych wyciekow ale dojdzmy do zeczy otoz poprzedni wlasciciel to jakis pseudo elektryk gdyz jest tam wszystko dziwnie podlaczone typu jakies przelaczniki od zarowek domowych obejscia stacyjki ( odpalam silnik gozikiem ) a wiec do problemu zaczal sie slizgac pasek klinowy wiec naciagnelem ale w trakcie zdazyl sie rozladowac aku wiec wymienilem na inny i tu problem radio wariowalo pomimo sciszenia ciagle dawalo maksymalna glosnosc po zmianie aku na stary radio wrocilo do normy ale przestal wogole krecic rozrusznik slychac wokol przekaznika i rozrusznika cykniecia ale nic poza tym a odpalac ciagle na pych samemu rano nie wchodzi w gre prosze o pomoc co moglo sie stac dzieki z gory za pomoc
Ostatnio zmieniony 16 gru 2009, 16:09 przez damianek1234561, łącznie zmieniany 3 razy.
- damianek1234561
- Forum Audi 80
Kolego poswięć weekend na doprowadzenie elektryki do stanu normalności, bo moze sie jakas bieda zrobic. Po przekreeniu stacyjki na rozruch z pinu 50 kostki stacyjki idzie plus kablem czerwonym z czarnym paskiem (kabel jest taki troszke grubszy pewnie 2mm kw przekroju). Kabel z stacyjki idzie kolo silnika i do rozrzusznika. Na fotce zaznaczylem ci wtyczke z ktorej musi wychodzic plus zeby rozrusznik krecil. Jak potrzebujesz to wrzuc bieg na luz, ustaw stacyjke na zaplon, zagrzej swiece i podaj plus z aku na ta wtyczke ktora jest podpieta do tej z nr1 i rozrusznik powinien krecic. Ja tez mialem na krotko zrobione, ale naprawilem. jak bys potrzebowal informacji jak naprawic, to pisz na PW.
![Obrazek]()
Skoro palenie jest na krotko, to moze jak zdejmowales kabel z aku to wypadl ten dorabiany.
Skoro palenie jest na krotko, to moze jak zdejmowales kabel z aku to wypadl ten dorabiany.
- damianek1234561
- Forum Audi 80
Temat poprawilem (chyba) bo jeszcze dokladnie sie nie orientuje
. Kolego Spiczi dzisiaj po poludniu sprobuje zrobic tak jak pisales wogole przy patrzeniu u mnie pod maske takiego kabla wogole nie widac ale poszukam i napisze co i jak i wrzuce fotke z pod maski
A i chcialbym zapytac jest moze jakis schemat podlaczenia calej elektryki do audi 80? bo chcialbym miec jakies oparcie gdzie zerknac i co zmienic
[ Dodano: 2009-12-16, 13:05 ]
![Obrazek]()
a oto zdjecia z pod maski

A i chcialbym zapytac jest moze jakis schemat podlaczenia calej elektryki do audi 80? bo chcialbym miec jakies oparcie gdzie zerknac i co zmienic
[ Dodano: 2009-12-16, 13:05 ]
a oto zdjecia z pod maski
- damianek1234561
- Forum Audi 80
rocznik 89 ale skladany z czesci w 96r. i problem jest ze nie wiadomo co zostalo dodane ten przekaznik to do rozrusznika jest
[ Dodano: 2009-12-16, 17:18 ]
kolego SPICZI obejrzalem twuj profil i mam taka sama audiczke co ty w sensie wygladu i pojemnosci i rodzaju paliwa wiec byc moze nie jest to ten silnik co ja pisze tylko taki jak twoj? co o tym myslisz?
[ Dodano: 2009-12-16, 17:18 ]
kolego SPICZI obejrzalem twuj profil i mam taka sama audiczke co ty w sensie wygladu i pojemnosci i rodzaju paliwa wiec byc moze nie jest to ten silnik co ja pisze tylko taki jak twoj? co o tym myslisz?
damianek1234561, ,masz silnik 1,6 diesel (na ropę
) o oszałamiającej mocy 54KM. Prawdopodobnie pochodzi on z VW (oznaczeniesilnika JP), bo wo w audi (oznaczrenie silnika JK) jest inaczej filtr powietrza. Poza tym niczym sie chyba nie różni.
Dałem fotki tego kabla idącego do rozrusznika. Ty masz przekaźnik i pewnie on nie łączy.
Dalem fotki jak powinno byc orginalnie.
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
To palenie na krótko mozesz poprawić. Spróboj czy podajać plus z aku na ten kabel w szarej oplotce rozrusznik kręci (wyrzuc na luz). Jeśłi tak to daj znac i znajdziemy usterke.

Dałem fotki tego kabla idącego do rozrusznika. Ty masz przekaźnik i pewnie on nie łączy.
Dalem fotki jak powinno byc orginalnie.
To palenie na krótko mozesz poprawić. Spróboj czy podajać plus z aku na ten kabel w szarej oplotce rozrusznik kręci (wyrzuc na luz). Jeśłi tak to daj znac i znajdziemy usterke.
- damianek1234561
- Forum Audi 80