Na wiosne kupiłem wymarzone audi 80 tdi rocznik 1992. Od początku miała problemy z paleniem na zimno. Auto po całonocnym postoju w garażu zapala za ok 10 podejściem a na ciepło pali "od strzała" Na pierwszy ogień poszła wymiana świec żarowych ale szybko się dowiedziałem że przecież świece powyżej zera i tak nie grzeją także to nie to. Następnie po kolei zostało sprawdzone chyba wszystko. Podłączony pod kompa (deltascan bo to bosch) Kąt wtrysku jest ok, dawka paliwa też zgodnie ze wskazówkami na forum. Wszystko kilka razy regulowane kombinowane na wszelki sposób. Czujniki temperatury wymienione. Czujnik temperatury paliwa sprawdzony miernikiem - poprawna rezystancja zgodnie z forum. Następnie zostały podmienione wtryskiwacze od kolegi ze sprawnego golfa tdi i zero poprawy. Został założony zawór zwrotny żeby wykluczyć cofanie się paliwa. W wężu nie ma zadnych bąbelków powietrza. Skończyły mi się pomysły ale doszedłem do tego że gdy ściągnąłem wtyczkę z czujnika płynu i za kazdym razem grzał świece to silnik odpalał bez problemów z każdym razem. A więc "oszukałem" czujnik i teraz za kazdym razem grzeje świece i pali bez problemów. Jednak dla mnie to nie jest rozwiązanie.
I w końcu została zmierzona kompresja: na 1cyl - 28, 2cyl - 28, 3cyl - 14, 4cyl - 20

No i to mnie trochę zmartwiło. Czy przez taką zróżnicowaną kompresję auto może aż tak ciężko palić??Co ciekawe już zapali, pochodzi dosłownie 2 sekundy i zgaszę go to przy następnej próbie pali "od strzała". Przecież chyba się nie nagrzał przez 2 sekundy pracy.
Po drugie mój stary nissan potrafił zapalić na 2 albo 3 cylindry za pierwszym razem i tak nierówno chodzić a audi nie.
Zastanawiam się jeszcze czy może być coś w pompie wtryskowej co odpowiada za rozruch na zimno, moze jakaś dawka rozruchowa???Czy może pompa jest kiepska???Czy moge sprawdzić pompę domowym sposobem czy tylko serwis???
Silnik bierze ok 2 litrów oleju półsyntetyka na 10000km i ma dobre osiągi.
Proszę o poradę czy brać się za remont czy jeszcze sprawdzić pompę??
Wiem że temat powtarza się na forum ale przeczytałem wszystko i mam watpliwosci.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Grzesiek