[B4 1z] Kontrolka świec żarowych
[B4 1z] Kontrolka świec żarowych
Witam
Jestem od kilku dni posiadaczem Audi 80 B4 Avant. Mam taki problem przy odpalaniu nie świeci kontrolka świec żarowych i nie wiem czy jej nie ma czy coś się zepsuło. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Piotr
Jestem od kilku dni posiadaczem Audi 80 B4 Avant. Mam taki problem przy odpalaniu nie świeci kontrolka świec żarowych i nie wiem czy jej nie ma czy coś się zepsuło. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Piotr
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, 10:11 przez piotr2210, łącznie zmieniany 2 razy.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
po pierwsze to zależy jaka jest temperatura otoczenia.jak stoisz w ciepłym garażu to kontrolka ci się nie zaświeci jeśli jest więcej niż ok +5 stopni.jeśli stoisz na zewnątrz a temperatura jest niska to sprawdź tak jak koledzy piszą czy żarówka się zaświeca.zdejmij wtyczkę od niebieskiego czujnika i wtedy powinna się kontrolka zaświecić.druga sprawa to czujnik do sprawdzenia jeśli żarówka będzie ok... a po trzecie to poszukaj na forum bo było milion tematów zwiazanych z tym problemem...
- Spietyq
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Silnik: 1.9 1Z
Czujnik o którym piszesz w 1Z powinien być szary na 3-piny, a jest odpowiedzialny za prawidłowa temperaturę na wskaźniku.gibaj pisze:czujnik temp.jest z tyłu głowicy [przynajmniej u mnie] tydzień temu też wymieniem przed nagrzewnicą
Tam gdzie wyżej napisał kolega hudy.piotr2210 pisze:gdzie szukać tego niebieskiego czujnika
Witam Kolegów
Sprawdzałem jak było napisane czy się zaświeci po zdjęciu kabelka z czujnika ale nic nie dało. Chyba będzie trzeba odwiedzić mechanika. Chciałem też pozdejmować kapturki ze świec ale nie chcą zejść więc dałem sobie sposób żeby czegoś nie zepsuć. Mam jeszcze takie pytanie gdzie szukać modułu świec żarowych? Czy jeśli nie działa jedna świeca to kontrolka powienna się świecić? Bardzo przepraszam że tak nudzę ale nie mam doświadcczenia z Audi, mam go dopiero od środy.
Pozdrawiam
Piotr
Sprawdzałem jak było napisane czy się zaświeci po zdjęciu kabelka z czujnika ale nic nie dało. Chyba będzie trzeba odwiedzić mechanika. Chciałem też pozdejmować kapturki ze świec ale nie chcą zejść więc dałem sobie sposób żeby czegoś nie zepsuć. Mam jeszcze takie pytanie gdzie szukać modułu świec żarowych? Czy jeśli nie działa jedna świeca to kontrolka powienna się świecić? Bardzo przepraszam że tak nudzę ale nie mam doświadcczenia z Audi, mam go dopiero od środy.
Pozdrawiam
Piotr
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
sprawdzałeś na włączonym zapłonie?? kapturek ze świec zdejmiesz bez problemu tylko musisz mocno pociągnąć do góry.jak zdejmiesz to możesz sprawdzić czy dochodzi do nich prąd... co do świec mogą ci nawet wszystkie źle grzać a kontrolka będzie się świecić... najlepiej by było jak byś sprawdził też czy świece są sprawne.możesz to zrobić miernikiem lub zwykłym kablem ale najdokładniej sprawdzisz wykręcając je i podpinając + i - z akumulatora wtedy dowiedz się jak grzeją... powinieneś jeszcze sprawdzić bezpiecznik i przekaźnik.jak przekręcisz kluczyk a załączają się świece słychać pyknięcie przekaźnika...