Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[AUDI 80 B4 1.9 TD] światła po właczeniu nie świecą(tylne)

ODPOWIEDZ
wnykuu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[AUDI 80 B4 1.9 TD] światła po właczeniu nie świecą(tylne)

Post autor: wnykuu » 18 gru 2009, 17:09

Witam :-/
Już to pomału zaczyna mnie dobijać, przejdę może do rzeczy.
Problem tkwi w tym że światła tylne mijania czasem nie swiecą. Może podam przykład przed chwilą mój ojciec jechał autem zrobił trasę 50km i gdy dojeźdzał do domu to widziałem normalnie się swieciły puźniej ja wziłem auto i jak jechałem do sklepu to świeciły a jak wracałem to juz nie. Próbowałem kilkakrotnie właczyć i wyłaczyć ale to nic nie daje, aha dodam że podświetlanie tablicy rejstracyjniej świeci i stop jest normalnie. i jeszcze tez zauważyłem ze przy właczeniu swiateł postojowych swieci tylko podswietlanie zegarów i podświetlanie tablicy. :-? :-x Ludzie pomocy już zaczyna mnie to denerwować.

P.S. Z pól roku temu był tez problem z światłami przednimi potrafiły podczas jazdy zgasnąć i trzeba było wyłączyć i włączyć jeszcze raz aby świeciły

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 18 gru 2009, 17:28

wnykuu pisze:jeszcze tez zauważyłem ze przy właczeniu swiateł postojowych swieci tylko podswietlanie zegarów
Bo jedno i drugie jest włączane tym samym stykiem we włącznikach zespolonych.

A gdy bez włączania zapłonu włączasz kierunkowskaz lewy lub prawy to czy zapalają się postojówki z lewej lub prawej strony?

wnykuu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wnykuu » 18 gru 2009, 17:58

nic się nie zapala :-x wcale nie ma postojówek :-?

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 18 gru 2009, 20:05

wnykuu pisze: Ludzie pomocy już zaczyna mnie to denerwować.
Nie irytuj się tylko rozbierz pająka (przełącznik pod kierą) przeczyść styki, podoginaj styki włączające światła pozycyjne (są pod pokrywą lewej strony pająka) i będzie ok. Ewentualnie wymień lewą część pająka na sprawną.

grzesiek79
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek79 » 19 gru 2009, 14:55

Mobilek pisze:Nie irytuj się tylko rozbierz pająka (przełącznik pod kierą) przeczyść styki, podoginaj styki włączające światła pozycyjne (są pod pokrywą lewej strony pająka) i będzie ok. Ewentualnie wymień lewą część pająka na sprawną.
zanim zaczniesz bawić się w czyszczenie sprawdź jeszcze żarówki. znam takie przypadki że światła nie dawały znaku życia, za kilka chwil paliły, jak sprawdzało się je to wydawały się ok :shock:

jak taki zabieg nie pomoże to pozostaje czyszczenie pająka

wnykuu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wnykuu » 19 gru 2009, 16:56

witam dziś wyczyściłem pająka i spryskałem "contact spray" i jest ok ale coś czasami im i tak odbija ;-)

Awatar użytkownika
Kelis.Zx145
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kelis.Zx145 » 28 gru 2009, 22:58

zobacz też styki w żarówkach, może jest coś zaśniedziałe albo końcówki kabli we wtyczkach też mogą ze starości się zabrudzić albo zardzewieć i czasem światło jest a czasem nie. Ja u siebie w tylnych lampach też raz miałem tak że czasem jakaś żarówka nie świeciła, poczyściłem wszystko i teraz jest ok.

Awatar użytkownika
KLAKSON
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: KLAKSON » 29 gru 2009, 06:28

Zgdzam się z kolegą Radkiem. Na 99% winą Twoich nerwów są zaśniedziałe styki w lampach. Kiedyś miałem coś takiego, że jak właczałem kierunkowskaz w lewo było ok potem w prawo nie było ok bo nie działał a gdy znów dalem w lewo też nie działał. Wyjąłem te styki z tyłu lamp i moim oczom okazała się... zieleń ;-) Wszystko było zaśniedziałe na pare milimetrów. Papier ścierny do ręki, potem wd40 i dotej pory zero akcji ze światłami działa.

Awatar użytkownika
Kelis.Zx145
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kelis.Zx145 » 29 gru 2009, 11:16

po rozebraniu moich lamp tylnych i wyjęciu kombinerkami wtyczek ( bo inaczej się nie dało ;-P ) zobaczyłem że styki są pokryte pomarańczowym błotem ;-) papier ścierny 40 potem WD-40 i wszystko świeci aż miło patrzeć.

Awatar użytkownika
diablo228
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: diablo228 » 29 gru 2009, 13:02

pomarańczowe błoto :-P raczej rdza :mrgreen: a pozatym wyczyszczenie stykow w lampie mi tez pomógł ten zabieg a ostatnio miałem iż dobra żarówka czasem świeciła a czasem nie - zeby niebyło prąd cały czas dochodził do żarówki :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl