[quote="ysiul"]no i skoro o płukaniu mowa nie zalej sobie silnika woda. najlepiej do drugiego króćca załóż wąż i za silnik z nim[/quote]
Tak, właśnie zamierzam zrobić

. Zbyt dużo czasu poświęciłem czystości pod maską. Jak połapię się jak zrobić fotostory mojej 80-tki to się pochwalę. Póki co jutro nagrzewnica będzie miała płukanko

Dzięki za wszelkie wskazówki
Dodano: 2009-12-28, 15:05
Dzisiaj przepłukałem nagrzewnice tylko nie wiem czy we właściwym kierunku

Ale muszę przyznać że z kratek
powiało już ciut ciepłym powietrzem. Czyli, chyba pomaga. Tylko wiem, że się zbłaźnię pytaniem...
który króciec jest wejściowym, a który wyjściowym w nagrzewnicy. Oraz czy dodatek odkamieniacza nie zrobi mi prysznica z nagrzewnicy w kokpicie. Znajomy proponował
przepłukać wodą z "ludwikiem". W przypadku czyszczenia zbiorniczka wyrównawczego to pomogło. Ale wiem, że w przypadku elementu jak nagrzewnica czy chłodnica całego kamienia i tak się nie pozbędę. Mam nadzieję że nie macie mnie jeszcze dość. Ale w temacie chłodzenie, wentylacja i ogrzewanie jestem naprawdę ciemny.
Dodano: 2010-01-05, 20:47
[b]grze[/b], Ogrzewanie działa!

Przepłukałem octem i wodą pod ciśnieniem. Zrobiłem taki specjalny przyrząd łączący szlauch
z króćcem nagrzewnicy. Przez parę chwil leciała gęsta rdza, a przez 5 minut brązowa woda. Zalałem układ płynem i odpowietrzyłem
po 10 minut stania w miejscu 38`C

Dzięki wszystkim za wskazówki. PS. Przy okazji pękł wąż pompa wody - blok silnika
Latem wymieniam pozostałe węże na nowe, pompę wody i termostat (profilaktycznie). Pozdrawiam.