Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1Z avant 94r]- twardniejący pedał hamulca

ODPOWIEDZ
robertm
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1Z avant 94r]- twardniejący pedał hamulca

Post autor: robertm » 25 gru 2009, 18:47

Witam serdecznie. Proszę o poradę gdyż w mojej 80-tce zaczęły się dziać dziwne rzeczy z hamulcami a mianowicie podczas jazdy gdy kilkakrotnie naciskam hamulec to pedał staje się on coraz twardszy i hamulce bardzo słabną. Kiedy dzisiaj rano ruszyłem spod pracy to przy pierwszym hamowaniu pedał był twardy a później stopniowo opadał. Dodam jeszcze że jeżdżę tym samochodem 1,5 roku i nie był wymieniany płyn hamulcowy a czi wcześniej był też nie wiem. Są założone klocki firmy BRECK tarcze natomiast nie wiem jakie. Czytałem że może to być servo lub vacu pompa. Jak te rzeczy można sprawdzić?

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 26 gru 2009, 08:27

No na pewno wymienić płyn by nie zaszkodziło, skoro piszesz że nie wiesz kiedy był wymieniany... Z tego co ja wiem to pompę hamulcową można sprawdzić w taki sposób, że podczas jazdy kiedy turlasz się na ''luzie'' prawą nogą wciskasz gaz do np 2500 obr a lewą hamujesz... Jeżeli zauważysz że ''hamowanie'' się poprawi to pompa już nie domaga.

Awatar użytkownika
maniekmac
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maniekmac » 27 gru 2009, 10:26

sprawdzić możesz tak że wsiadasz do auta i wciskasz ze dwa razy hamulec i trzymasz i odpalasz silnik i pedał powinien zrobić się miękki czyli opaść. A czy nie zauważyłeś jednocześnie drobnych spadków mocy, bo możesz mieć np nieszczelności w układzie podciśnienia (takie cienkie rureczki wszędzie się plączące ) i też mogą być takie objawy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl