[b4 1Z avant 94r]- twardniejący pedał hamulca
[b4 1Z avant 94r]- twardniejący pedał hamulca
Witam serdecznie. Proszę o poradę gdyż w mojej 80-tce zaczęły się dziać dziwne rzeczy z hamulcami a mianowicie podczas jazdy gdy kilkakrotnie naciskam hamulec to pedał staje się on coraz twardszy i hamulce bardzo słabną. Kiedy dzisiaj rano ruszyłem spod pracy to przy pierwszym hamowaniu pedał był twardy a później stopniowo opadał. Dodam jeszcze że jeżdżę tym samochodem 1,5 roku i nie był wymieniany płyn hamulcowy a czi wcześniej był też nie wiem. Są założone klocki firmy BRECK tarcze natomiast nie wiem jakie. Czytałem że może to być servo lub vacu pompa. Jak te rzeczy można sprawdzić?
- Niki20
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
No na pewno wymienić płyn by nie zaszkodziło, skoro piszesz że nie wiesz kiedy był wymieniany... Z tego co ja wiem to pompę hamulcową można sprawdzić w taki sposób, że podczas jazdy kiedy turlasz się na ''luzie'' prawą nogą wciskasz gaz do np 2500 obr a lewą hamujesz... Jeżeli zauważysz że ''hamowanie'' się poprawi to pompa już nie domaga.
- maniekmac
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.3 NG
sprawdzić możesz tak że wsiadasz do auta i wciskasz ze dwa razy hamulec i trzymasz i odpalasz silnik i pedał powinien zrobić się miękki czyli opaść. A czy nie zauważyłeś jednocześnie drobnych spadków mocy, bo możesz mieć np nieszczelności w układzie podciśnienia (takie cienkie rureczki wszędzie się plączące ) i też mogą być takie objawy.